Privreda

Đedović: Izmenama Zakon o obnovljivim izvorima energije otvaramo put za aukcije

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

13:23

Đedović: Izmenama Zakon o obnovljivim izvorima energije otvaramo put za aukcije
Nacionalni integrisani energetski i klimatski plan do 2030 - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije trebalo bi da se otvori put za aukcije za obnovljive izvore energije (OIE), a pre svega za vetar i sunce, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i dodala da se očekuje da te zakonske izmene tokom ove ili sledeće nedelje prođu na Vladi Srbije i budu upućene u skupštinsku proceduru.

Đedović je na konferenciji Nacionalni integrisani energetski i klimatski plan rekla da će država nastaviti da podržava integraciju OIE u energetski sistem i da podstiče privredni sektor da ulaže u ovu oblast.

"Radimo na izradi Nacionalnog integrisanog energetskog i klimatskog plana i on bi trebalo da bude usvojen tokom ove godine. Taj plan ima nekoliko ključnih dimenzija a to su pre svega dekarbonizacija, energetska efikasnost i smanjenje korišćenja energije u finalnoj potrošnji, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište, istraživanje, inovacije i konkurentnost", rekla je Đedović.

Prema njenim rečima, energetska tranzicija je zahtevna, dugoročna i skupa i u njenom sprovođenju nam je neophodna pomoć, a pre svega Evropske unije, kao što je 165 miliona evra za energetsku tranziciju obezbeđenih nedavnim ugovorom.

Đedović je navela da se radi i plan pravedne tranzicije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i da bi on u narednim nedeljama trebalo da iznedri akcioni plan o posledicama dekarbonizacije, kada je reč o novcu, ali i socijalnom delu, odnosno kako da tranzicija prođe što bezbolnije po veliki broj zaposlenih u ovom sektoru.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis