Biznis vesti

Đedović: Energetska tranzicija je realnost, Srbija će imati sve veći udeo obnovljivih izvora energije

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

10:54

Đedović: Energetska tranzicija je realnost, Srbija će imati sve veći udeo obnovljivih izvora energije
Đedović: Energetska tranzicija je realnost, Srbija će imati sve veći udeo obnovljivih izvora energije - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je energetska tranzicija realnost i da će u narednim godinama Srbija imati sve veći udeo obnovljivih izvora energije (OIE), pri čemu se, kaže, mora voditi računa o stabilnosti sistema, kao i o finansijskoj i socijalnoj održivosti energetske tranzicije.

Ministarka je to rekla u Abu Dabiju u razgovoru sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA)  Frančeskom La Kamerom. 

Na sastanku je rečeno da se region Jugoistočne Evrope odlikuje izuzetnim potencijalom za proizvodnju električne energije iz OIE po konkurentnim cenama, ali da uprkos značajnim realizovanim ulaganjima to još nije dovoljno za uspešnu zelenu tranziciju. 

Đedović je istakla da je Srbija jedan od osnivača IRENA i da je osim aktivnog učešća na skupštinama te organizacije, zainteresovana i za proširivanje saradnje u cilju prenošenja znanja, iskustava i novih tehnologija u oblasti OIE. 

“U toku je donošenje strateških dokumenata u kojima OIE zauzimaju važno mesto u obezbeđivanju veće energetske bezbednosti Srbije, ali i našim težnjama za dostizanjem karbonske neutralnosti, prateći ciljeve koje postavlja EU. Posebno smo zainteresovani za stručnu saradnju u oblasti OIE, gde su nam naročito važne informacije koje IRENA pruža o kapacitetima i troškovima investicija, iskustvima različitih zemalja i regiona", rekla je Đedović.

La Kamera je zahvalio na aktivnom učešću Srbije na Skupštini IRENA.

Podsetivši da je ta međunarodna organizacija veoma prisutna u regionu Jugoistočne Evrope, ponudio je stručnu i tehnološku podršku Srbiji u definisanju instrumenta za detektovanje i mapiranje potencijala  OIE, u čemu je  IRENA već učestvovala u nekoliko zemalja regiona.  

La Kamera je istakao da je IRENA, osim za podršku mapiranju potencijala OIE, zainteresovana i za podršku u definisanju konkretnih koraka za implementaciju kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih planova. 

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije je prva međunarodna organizacija specijalizovana za obnovljive izvore energije. Osnovana je u Bonu 2009. godine i danas broji 167 država članica, uz EU kao 168 člana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis