Politika

Hil o godišnjici NATO bombardovanja: Verujem da narod Srbije ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

09:21

Hil o godišnjici NATO bombardovanja: Verujem da narod Srbije ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje
Hil o godišnjici NATO bombardovanja: Verujem da narod Srbije ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je povodom godišnjice početka NATO bombardovanja 1999. godine izjavio da narod Srbije ne treba da zaboravi to strašno vreme, ali da veruje da ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje, istakavši da Amerika i Srbija zajedno mogu da grade bolju budućnost.

"Posvetio sam život diplomatiji – pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme. Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične. Želim da uputim iskreno saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju", rekao je Hil u pisanoj izjavi medijima.

On je istakao da je posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu sa Srbijom nepokolebljiva, kao i opredeljenost za diplomatiju.

"Zajedno možemo graditi bolju budućnost kakvu narod Srbije zaslužuje i želi za buduće generacije", rekao je Hil.

Na današnji dan pre 24 godine počeli su vazdušni napadi NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Za 78 dana bombardovanja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija