Politika

Evroparlamentarci i Skupština prave dokument sa merama za poboljšanje izbornih uslova, nastavak dijaloga u septembru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2021

-

13:16

Evroparlamentarci i Skupština prave dokument sa merama za poboljšanje izbornih uslova, nastavak dijaloga u septembru
Evroparlamentarci i Skupština prave dokument sa merama za poboljšanje izbornih uslova, nastavak dijaloga u septembru - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Radni dokument koji bi trebalo da sadrži sve mere i rešenja koji se odnose na poboljšanje izbornih uslova u Srbiji trebalo bi da bude pripremljen do početka septembra, nakon čega se očekuje nova poseta predstavnika Evropskog parlamenta koji posreduju u međustranačkom dijalogu. 

Dokument bi zajednički trebalo da izrade evroparlamentarci i predstavnici Narodne Skupštine Srbije, koji su kofasilitatori, odnosno zajednički organizatori međustranačkog dijaloga koji se u Srbiji odvija uz posredstvo Evropske Unije. 

Kako je rekao predsednik Skupštine Ivica Dačić predlog tog dokumenta trebalo bi da bude spreman do 01. septembra, a onda će stranke imati priliku da do 17. ili 18. septembra daju svoje primedbe na taj tekst. On je pozvao sve stranke koje učestvuju u dijalogu da do 01. avgusta pošalju svoje poredloge mera i rešenje za koja smatraju da treba da se nađu u dokumentu.

Poslanica Evropskog parlamenta i članica posredničkog tima u međunastranačkom dijalogu o izbornim uslovima Tanja Fajon rekla je na medijima, nakon završenog dvednevnog sastanka u okviru međustranačkog dijaloga u Palati Srbija, da je atmosfera bila dobra i ohrabrujuća.

Ona je rekla da je cilj da dokument bude "prihvatljiv i donese poboljšanje u svim sferama, pa i sferi slobode medija u Srbiju", koja je inače bila jedna od ključnih tema dvodnevnih susreta u Beogradu. 

"Imali smo dva dana konstruktivne i iskrene razgovore i dogovorili smo da ćemo u sledećem periodu napraviti radni dokument koji će biti podloga za zaključke u septembru kad se vraćamo opet u Beograd", rekla je Fajon. 

Fajon: Sloboda medija veliki izazov

On je dodala da je cilj evropskih posrednika "iskren - da daju podršku Srbiji u EU i da poboljšaju  uslove za izbore koji će biti sledeće godine".

"Rasprava je bila duga u vezi sa slobodom medija, to je veliki izazov. Imamo puno konkretnih predloga sa svih strana, a ima i različitih stavova. Radni dokument će biti takav da na kraju bude prihvatljiv i da donese poboljšanje u sferi slobode medija u Srbiji. Izborni proces, finansiranje predizborne kampanje i sva otvorena pitanja... naš je zajednički posao da napravimo kompromis", rekla je Fajon. 

Dodala je da je evroparlamentarcima, koji posreduju u dijalogu, važno i da Srbija što pre napreduje ka EU. 

"Zato želimo da stvorimo uslove da sve partije jednakopravno izađu na izbore, i da građani imaju mogućnost da biraju na demokratski i pošten način", rekla je ona. 

Bilčik: Dijalog je važan deo evropskog puta Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da su razgovori obuhvatili i poliičke stranke i pokrete u Srbiji koji nisu mogli da sede za istim stolom veći broj meseci.

"Svi su ostali za istim stolom. Imali smo otvorene, iskrene, ali zaista konstruktivne razgovore.

Uspeli smo da se usaglasimo o nekim zaključcima i sledećim koracima. Vrtićemo se u Beograd 17. i 18. septembra. U međuvremenu ćemo raditi na sastavljanju radnog dokumenta, koji će, nadam se, unaprediti uslove za održavanje izbora u Srbiji, i kako bismo o bezbedili da svi koji žele da se bave politikom u Srbiji mogu da učestvuju na izborima", rekao je Bilčik.

Dodao je da dijalog podržava demokratiju i izbore i da je važan deo evropskog puta Srbije.

"Mislim da je ovaj dijalog važan znak toga koliko je Srbija posećena evropskoj perspektivi", rekao je on. 

Dva koloseka - dva dijaloga

Međustranački dijalog u Srbiji vodi na dva koloseka - uz posredstvo evroparalamentaraca, kao i bez posrednika, odnosno na relaciji dela opozicije i vlasti. Upitan da li bi ta dva koloseka mogla da se ujedine i kako, Dačić je rekao da "pokušavaju da rade zajedno i da je odgovornost na svima.

"Da bi nešto moglo da uspe, morate da budet konkretni i relaistični. Da predlažete održiva rešenja, i da radite u dobroj veri. Ukoliko tako bude, nadam se da ćemo doći do rešenja. Pre početka ovog dijaloga, evroparlamentarci su imali prilike da razgovaraju sa Aleksandrom Vučićem, i od njega su čuli o otvorenosti i spremnosti vlasti u Srbiji da u dobroj veri vode ove razgovore u cilju unapređenja izbornih uslova u Srbiji", rekao je Dačić.

Odgovarajući na isto pitanje, Bilčik je naveo da je prva faza međustranačkog dijaloga, koja je održana uoči prethodnih parlamentarnih izbora koje je deo opozicije bojkotovao, "izrodila jako važne rezultate".

"Mi smo imali odlične i važne rezultate u oblasti medijskog okruženja. Međutim, postoje još neka pitanja i mi smo o njima zaista iskreno razgovarali. Nadamo se da neće biti bojkota narednih izbora, to je jedan od političkih ciljeva. Zaista je dijalog doneo rezultate, i nadam se da će nastaviti da donosi rezultate i u ovoj drugoj fazi. Dijalog uz posredstvo Evropskog parlamenta ima podršku svih evropskih institucija, i jako je važno što dijialog ima toliku podršku. Imali smo konstruktivan dijalog i sa predsednikom Vučićem pre nego što smo fizički započeli ovu drugu fazu dijaloga. Mislim da će doneti ozbiljne rezultate", rekao je Bilčik. 

Kako je dodao, postoje još neki dijalozi koji se odvijaju, ali ono što je važno jeste da "imamo isti cilj - unapređivanje izbornih uslova, i da ne nema bojkota izbora".

"Mislim da je jedini način da se promeni politika da se neko angažuje. Nadam se da ćemo već u septembru videti dobre rezultate", rekao je Bilčik. 

Flekenštajn: Razumem one koji ne žele mešanje drugih u dijalog

Bivši poslanik u Evropskom parlamentu i jedan od posrednika u međupartijskom dijalogu u Srbiji Knut Flekenštajn rekao je da se nikada neće svi usaglasiti u vezi sa tim da li je okrugli sto bio uspešan ili ne.

"Oni koji nisu učestvovali, smatraju da dijalog nije dovoljan, a oni koji jesu, smatraju da je to korak napred. Postoje dva paralelna dijaloga, i to nije problem. Razumem one koji ne žele mešanje drugih u dijalog. Oni u drugom dijalogu razgovaraju o istim stvarima kao i mi ovde, i na kraju ćemo doći do istog rešenja. Svi su ovde bili za konstruktivan dijalog, i to je nešto na šta nisma navikao ranije kada smam dolazio. To je zaista pravi iskorak, a sledeći bi trebalo da bude da pravimo rezultate. Da se postaramo da to ne bude samo kozmetički rezultat, već nešto oko čega ćemo se svi usaglasiti", rekao je Flekenštajn.

 

Komentari (0)

Srbija