Politika

Žiofre: Konferencija o Stepincu individualni čin poslanika i nema veze sa EU i Evropskim parlamentom

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

23:39

Žiofre: Konferencija o Stepincu individualni čin poslanika i nema veze sa EU i Evropskim parlamentom
Žiofre: Konferencija o Stepincu individualni čin poslanika i nema veze sa EU i Evropskim parlamentom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je preživeli logoraš iz vremena ustaške NDH Gojкo Rončević Mraović, povodom organizovanja konferencije o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu, uputio protest Evropskoj uniji, šef delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre je odgovorio da "niti Evropski parlament, niti rukovodstvo tog tela, nisu bili organizatori tog događaja".

Žiofre je tim povodom naglasio da se radi o individualnom činu jednog poslanika i izneo stav i poziciju EU da se "žrtve moraju poštovati i da lideri u regionu treba da se suoče sa prošlošću u cilju pomirenja i dobrosusedstva", saopšteno je iz Instituta "Dijana Budisavljević“ za istraživanje dečjih logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Direktor ovog instituta Gojкo Rončević Mraović, koji je kao dete bio u logoru u NDH, u svom pismu od 20. marta predsednici EP Roberti Mecoli i šefu delegacije EU u Beogradu Emanuelu Žiofreu, pozvao je na sprečavnje revizije istorijskih činjenica i čuvanje dostojanstva žrtava.

On je posebno pozvao na "sećanje na stradanje oko 74.000 beba i dece, koja su brutalno ubijena u ustaškoj NDH, čiji je Alojzije Stepinac bio i ostao duhovni stub, koji nikada nije digao glas da zaštiti pre svega decu".

Prema njegovim rečima, Stepinčevo ponašanje u Drugom svetskom ratu "nikako se ne može nazvati ni mučeničkim ni svetačkim, jer je morao stati na stranu obespravljenih i progonjenih u NDH, što nikada nije učinio".

Preživeli logoraš rekao je da su deca u pelenama već tada bila obeležena kao državni neprijatelji, a da su se oni koji su činili zločine protiv dece odrekli svih hrišćanskih načela.

"Mi, preživela deca logoraši ustaških logora smrti, želimo da naša sećanja ne budu korišćena u svrhu bilo kakve odmazde, bila kada i bilo protiv koga, već da posluže udovoljenju i razumevanju pravde i podizanja čovečnosti za kojom su vapili naši sapatnici u svojim najtežim i poslednjim trenucima života", rekao je Rončević.  

Predsednik društva "Izrael Srbija" Majkl Frojnd, koji je bio zamenik direktora za odnose sa jevrejskom dijasporom u vreme prve vlade Benjamina Netanjahua, danas je u kultnoj rubrici koju objavljuje "Jerusalim Post" takođe izneo najoštrije kritike na račun organizovanja takve konferencije.

"Ako postoji reč kojom se Stepinac može opisati, to je sve samo ne blažen", rekao je Frojnd.

Podsetio je da je Stepinac od 1938. godine kao zagrebački nadbiskup bio i vatrena pristalica pronacističkog marionetskog režima koji je uspostavio Ante Pavelić, vođa ustaško-fašističke i ultranacionalističke organizacije u Hrvatskoj.

"Stepinac nijednom nije zvanično javno osudio genocid koji su ustaše počinile nad Jevrejima, Srbima, Romima i drugima, i strastveno je podržavao nasilno pokatoličavanje više od 200.000 Srba", rekao je izraelski novinar.

Naglasio je da revizionistički istoričari godinama pokušavaju da rehabilituju Stepinčev imidž, tvrdeći da je on pomogao u spasavanju nekih Jevreja i privatno u pismima prekoravao ustaške zvaničnike.

"Кako je tačno rekao dr Efraim Zurof iz Centra Simon Vizental, ’Stepinac zaslužuje da bude žestoko osuđivan za svoje postupke, a ne hvaljen’ i da je ’sramota odavati počast ili veličati osobe koje su podržavale ustaše’".

Javnom protestu zbog konferencije o Stepincu u EP pridružili su i direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof, zatim brojni istoričari poput Mirka Galasa iz Italije, nevladine organizacije i instituti iz inostranstva, među kojima i Insitut za istraživanje Jasenovca iz Njujorka, kao i generalni skretar Evropske romske unije profesor dr Dragoljub Acković, direktor fondacije Dijana Budisavljević iz Kanade David Hartfild.

Konverenciju su osudili ranije i drugi novinari vodećih listova u Izraelu, kao što je Ronen Šnidman.

On je kritikovao Brisel zbog konferencije "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade", koju je u sedištu Evropskog parlamenta organizovala evroposlanica HDZ-a Željana Zovko, i pozvao EU da prestane sa rehabilitacijom kolaboranata iz Drugog svetskog rata.

Šnidman je, u svom blogu za list "Times of Israel", istakao da je slavljenje zagrebačkog nadbiskupa Stepinca u Evropskom parlamentu kao uzorne ličnosti po pitanju vere i ljudskih prava "groteskno", kao i da predstavlja uvredu za sve žrtve ustaškog režima koji je Stepinac podržavao.

Konferenciju "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade" organizovala je evroparlametarka Željana Zovko, koja je prema Šmidmanu želela da prikaže Stepinca kao pravednika i dovede ga u vezu sa žrtvama totalitarnih režima 20. veka.

Diplomatska misija Srbije pri Evropskoj uniji uputila je ranije pismo Željani Zovko u kome je izrazila duboko žaljenje zbog posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u "Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti".

Komentari (0)

Srbija