Politika

Brnabić: Međunarodna zajednica da radi svoj posao i obezbedi ljudska prava na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

18:10

Brnabić: Međunarodna zajednica da radi svoj posao i obezbedi ljudska prava na Kosovu i Metohiji
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije je povodom ranjavanja Srbina Milana Jovanovića na severu KiM, pozvala međunarodnu zajednicu da "radi svoj posao" i obezbedi bar osnovna ljudska prava na KiM.

"Potrebno nam je da se međunarodna zajednica: (1) probudi, (2) radi svoj posao tj. štiti i obezbedi bar osnovna ljudska prava na Kosovu*, (3) aktivno pomogne da zaštitimo mir i osiguramo stabilnost koju Priština želi da potkopa. Potrebna nam je pravda", poručila je Brnabić na Tviteru.

Ona je upitala kako je moguće da se Srbi u srcu Evrope, u prisustvu Kfora/NATO, Euleksa i Unmika, svakodnevno, sistematski napadani, maltretirani, njihove crkve pljačkane, groblja rušena, a da  nijedna osoba za sve to vreme nije optužena za te zločine ili procesuirana.

Brnabić je istakla da je Jovanović ranjen bez razloga i da je "za dlaku izbegao smrt" i podvukla da je to 38. incident protiv Srba na KiM samo ove godine, a 276. otkako je Aljbin Kurti na vlasti u Prištini. 

Brnabić je izjavu iz Prištine da nije bilo umešanosti policije u pucnjavu, uprkos tome što se dogodila u ilegalnoj bazi "Bistrica" u Zvečanu, nazvala ciničnom, tragičnom i poražavajućom i ironično konstatovala da "svi treba da verujemo da je Milan sam sebi napravio zasedu i pucao sam na sebe".

"To je skoro cinično kao slučaj Azema Kurtaja, koji je, za neverovati, stavljen u kućni pritvor jer je pucao na srpsku decu dok su nosila badnjak", ocenila je Brnabić.

Kosovska policija prvobitno je negirala umešanost u slučaj ranjavanja Milana Jovanovića, a potom je danas saopštila da su suspendovana četvorica njenih pripadnika. 

Kako je navela, jedan policijski službenik je suspendovan pošto nije prijavio slučaj i svoju umešanost u njemu, zbog čega je, kako tvrdi, prethodno izdala obaveštenje da nije umešana u ''razmeni ili pucnjavu iz vatrenog oružja'', a suspendovana su i još trojica njegovih kolega.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija