Politika

Kancelarija za KiM: Na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu noćas je bačena eksplozivna naprava

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

13:17

Kancelarija za KiM: Na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu noćas je bačena eksplozivna naprava
Oštećena vrata srpske crkve u Prizrenu - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu noćas je bačena eksplozivna naprava, kojom su ekstremisti pokušali da zapale ulazna vrata svetinje, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM koja dodaje da se "samo pukom srećom" u blizini našao prolaznik koji je brzom reakcijom uspeo da ugasi požar koji je zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata.

"Dok Aljbin Kurti Srbima 'čestita' Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima. Ovaj slučaj jasno ukazuje da albanskim estremistima nije bilo dovoljno što su u godinama za nama oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu tokom Martovskog pogroma, pa bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora", navode iz Kancelarije za KiM.

Oni ukazuju da su sve ektstremniji primeri ugrožavanja života Srba na KiM, njihove imovine kao i imovine SPC, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, u kojima ispoljavaju jasnu netrpljivost prema svemu srpskom.  

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

"Politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela oni samo daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe. Dodatno brine činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM, šta više strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao nekakvu oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, "nedopustivo je da se u 21. veku, u srcu Evrope, dešavaju ovako opasni incidenti", zato dodaju neće prestati nikada da apeluju da se podigne nivo bezbednosti i zaštite verskih spomenika SPC koji su zapis trajanja srpskog naroda na prostoru KiM.

Srpska lista: Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje

Srpska lista danas je, povodom bacanja eksplozivne naprave na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pozvala Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje.

"Pozivamo nadležne međunarodne institucije, pre svega Kfor i Euleks, da zaštite Srbe i srpske svetinje, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da nisu spremne da štite naš narod i naše svetinje", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, kao posledica zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija, na drugi dan Uskrsa na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena je eksplozivna naprava, koja pukom srećom i zahvaljujući slučajnom prolazniku koji je reagovao nije u potpunosti uništila ovu svetinju.

"U 21. veku na tlu Evrope, na teritoriji koju kosovski lideri reklamiraju kao bastion demokratije i ljudskih prava, uništavaju se verski objekti srpskog naroda, pred očima lokalnih i međunarodnih bezbednosnih institucija. Ovo je još jedan dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod, ali i dokaz potrebe da se položaj i imovina Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji moraju zaštititi uz jake garancije na međunarodnom nivou", ističe se u saopštenju.

Srpska lista podseća da su crkva Svetog Pantelejmona i druge srpske svetinje u carskom gradu Prizrenu strašno stradale nakon 1999. godine, posebno u Martovskom pogromu 2004. godine, i da nikada niko za to nije odgovarao.

    

 

Komentari (1)

Ramamti Ezer

18.04.2023 17:54

Zanimljivo je da svaka crkva nosi ime nekog sveca ili svetice. Ako su toliko moćni, zašto nisu ustali i kaznili one koji ih ruše? Taj Pantelejmon bi trebao biti na nebu? Pa što ne brani svoju "svetinju"? Jednostavno, zato što je nemoćni mrtvac, koji odgovara opisu iz Psalma 115:5-8.,,Idoli su njihovi srebro i zlato, delo ruku čoveka zemaljskog. Usta imaju, ali ne govore, oči imaju, ali ne vide, uši imaju, ali ne čuju, nos imaju, ali ne mirišu, ruke imaju, ali ne pipaju, noge imaju, ali ne hodaju, ne puštaju glasa iz grla svoga. Takvi će postati i oni koji ih prave, svi koji se u njih uzdaju."

Srbija