Politika

NVO sa severa Kosova i Metohije protestuju jer im nije dozvoljeno da posmatraju izbore: "Jesu li ovakvi izbori legalni?"

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

17:39

NVO sa severa Kosova i Metohije protestuju jer im nije dozvoljeno da posmatraju izbore: "Jesu li ovakvi izbori legalni?"
NVO sa severa Kosova i Metohije protestuju jer im nije dozvoljeno da posmatraju izbore: "Jesu li ovakvi izbori legalni?" - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Nevladine organizacije sa severa Kosova i Metohije danas su izrazile protest zbog odluke Centralne izborne komisije u Prištini da im ne dozvoli da imaju posmatrače na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu.

"Kao nevladine organizacije koje godinama postoje i rade u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a posebno kao nevladine organizacije koje su učestvovale u prethodnim izbornim ciklusima, izražavamo žaljenje i protest što nam je uskraćeno pravo da imamo akreditovane posmatrače na izborima u navedenim opštinama", navodi se u zajedničkom saopštenju nekoliko nevladinih organizacija.

Ističu da su, uprkos tome što su svu dokumentaciju uredno predali, obavešteni da nisu akreditovani za posmatranje izbora što je, kako navode, jasna diskriminacija.

"Krajnje je nedopustivo da se u savremenom svetu, u 21. veku, bez ikakvog objašnjenja odbiju organizacije koje godinama prate izborne procese", poručile su nevladine organizacije.

U saopštenju dostavljenom medijima, organizacije su se obratile CIK-u, svim ambasadorima i celokupnoj međunarodnoj zajednici, upitavši zašto im nije dozvoljeno da imaju akreditovane posmatrače, kao i šta je to što CIK i Priština žele da sakriju od očiju posmatrača, ali i naroda.

"Da li su ovakvi izbori, organizovani na ovakav nakaradni način, zaista i legalni?", upitale su nevladine organizacije sa severa KiM.

Dodaje se da su uložili žalbe Izbornoj komisiji za molbe i žalbe, te da će tražiti objašnjenje od CIK-a.

"Smatramo da ovakvi potezi ne doprinose razvoju demokratije, a odbijanjem nevladnih organizacija se samo pokazuje da demokratija i transparentnost izbornog procesa u ovom društvu i ne postoje", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju predstavnici organizacija Center for Women Development, Freedom and Future, One Click, Asocijacija za razvoj Leposavića i Ecologica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija