Politika

Kandidat Partije kosovskih Srba za gradonačelnika Leposavića povlači se sa izbora na severu Kosova

Komentari

Autor: KosSev, Euronews Srbija

20/04/2023

-

18:52

Kandidat Partije kosovskih Srba za gradonačelnika Leposavića povlači se sa izbora na severu Kosova
Aleksandar Jablanović - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Jablanović, nekadašnji ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, i kandidat za gradonačelnika Leposavića ispred Partije kosovskih Srba, saopštio je da se povlači sa izbora.

Odluka je doneta na sednici Glavnog odbora partije.

Povlače se, kako je precizirao Jablanović, jer nema adekvatnih uslova za održavanje izbora, požalivši se na sam način na koji se izbori održavaju, uključujući to da se glasa u kontejnerima i da ih obezbeđuje Kosovska policija.

„Zamislite da je Vlada Srbije 1996. godine organizovala izbore na primer u policijskoj stanici u Glogovcu“, poručio je Jablanović.

 

 

Kaže da nije bilo nikakvih pritisaka zbog učešća Partije kosovskih Srba na izborima, iako ih je očekivao. Konkretno mislio je da ih nije bilo iz Beograda, a da sa lokalnom strankom Srpska lista „uvek postoje neslaganja i čarke“.

Pozvali su sve građane i simpatizere njihove stranke da u nedelju ne izađu na izbore.

On je ukazao na to da će izbori biti održani u smanjenom kapacitetu.

„Nemamo 18 biračkih centara i 25 biračkih mesta, kako je to zakonom bilo predviđeno. Imamo svega tri centra u srpskim sredinama, od koga se jedan nalazi u krugu same Policijske stanici u Leposaviću. Drugi centar se nalazi pored baze Specijalne jedinice u mestu Jarinje i treći na magistralnom putu na ulazu u Leposavić", objasnio je.

Istakao je i da „nije prava klima da se u ovim trenucima izađe na izbore uz pratnju dugih cevi",

Smatra da postoji odbojnost građana da glasaju na mestima uz prisustvo velikog broja policije i Kfora.

„U isto vreme mi imamo na severu jednu akciju i kampanju gde građani potpisuju peticiju za uklanjanje Specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, a mi sada da pozivamo naše simpatizere i građane da u objektima i pored objekata baš te policije glasaju, za nas bi bilo politički neprihvatljivo.  Bez ikakvih pritisaka, pretnji, ucena, bez ikakve prinude od bilo koga, odlučili smo da se povučemo iz ovog izbornog procesa“, dodao je Jablanović.

„Kurti je želeo sever, dobiće ga u nedelju. Pa neka on vidi šta će sa njim da radi"

On je oručuio ambasadorima zemalja Kvinte koji su podržali predstojeće izbore na severu pokrajine da posete taj deo i sami se uvere kakva atmosfera vlada.

Govoreći o političkoj partiji Pokreta Samoopredeljenje aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, čiji su predstavnici kandidovani u sve četiri opštine na severu KiM, Jablanović kaže da će Kurti dobiti sever.

„Kurti je želeo sever, dobiće ga u nedelju. Pa neka on vidi šta će sa njim da radi. A za neke sledeće izbore mi ćemo biti spremni, ali mislim da će CIK za te izbore, ako ih ozbiljno doživljava i želi da se održe, morati da bude mnogo organizovaniji, mnogo spremniji i da sa nekim stvarima izađe pred nas političke aktere, a ne da nas nekim odlukama u poslednjem momentu dovodi pred svršen čin“, zaključio je Jablanović.

Ova stranka je imala jednog kandidata za gradonačelnika, a to je sam lider Aleksandar Jablanović. Takođe, Partija kosovskih Srba na izbore za odbornike skupštine opštine Leposavić prijavila je svoja 20 kandidata.

Partija kosovskih Srba, uz Demokratsku partiju Kosova i Pokret Samoopredeljenje, prijavila se za učešće na lokalnim izborima. Na poslednjim izborima ova stranka ostvarila je slab rezultat. 

Posle ove odluke Jablanovića, kandidate za gradonačelnika Leposavića imaju samo DPK (Aljbuljena Behljulji Heltemi) i Pokret Samoopredeljenja (Ljuljzim Hetemi).

Za gradonačelnika Zvečana kandidovani su Iljir Peci iz DPK-a, Slađana Pantović nezavisni kandidat i Fetah Peci iz Pokreta Samoopredeljenje. 

ajveća politička partija koja okuplja Srbe sa Kosova i Metohije Srpska lista ranije je najavila da na ovim izborima neće učestvovati, sve dok se ne formira Zajednica srpskih opština i ne povuku sa severa pripadnici takozvane Specijalne jedinice kosovske policije. 

Srpska lista nedavno je saopštila da je odluka te stranke da ne učestvuje na izborima posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad srpskim narodom sprovodi režim Aljbina Kurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava na tlu Evrope u 21. veku.

U toku pripreme za izbore u nedelju 

U opštini Leposavić, u policijskoj stanici postavljeni su kontejneri, u kojima će biti smešteni birački centri, a u nekima i biračka mesta, za vanredne lokalne izbore na severu Kosova i Metohije.

Kontejneri su postavljeni i u albanskim selima opštine Zvečan, a kako Tanjug saznaje, jedan je postavljen u blizini bazena u samom gradu Zvečanu, gde 99 odsto stanovništva čine Srbi.  

Centralna izborna komisija je zbog, kako su naveli, političke situacije na severu, smanjila broj biračkih mesta i centara, a glasanje se neće odvijati kao ranije, u školama koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije, već uglavnom u multietničkim sredinama. 

Izbori će biti održati u nedelju, 23. aprila, a biće birani gradonačelnici u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica, kao i odbornici u Leposaviću i Zvečanu. Prištinska izborna komisija, odmah nakon izlaska Srba sa severa iz institucija, u opštinama Severna Mitrovica i Zubin Potok, odbornike je zamenila sledećima po broju osvojenih glasova, koji su većinom Albanci.

Komentari (0)

Srbija