Politika

Petković razgovarao sa Davenportom o izborima na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

15:03

Petković razgovarao sa Davenportom o izborima na severu KiM
Petković i Davenport - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, sa posebnim osvrtom na izbore koje Priština planira da u nedelju održi u četiri opštine na severu KiM.

Petković je konstatovao da je reč o nedemokratskim i antisrpskim izborima koji imaju za cilj da ponište postojanje apsolutno većinskog srpskog naroda na severu KiM i da dovrše potpunu okupaciju severa, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

On je istakao da će srpski narod biti i ostati miran, a da najveću odgovornost u nastojanju Prištine da na sve moguće načine protera srpski narod na severu pokrajine, snosi međunarodna zajednica.

Petković je dodao i da međunarodna zajednica "podržava ove nelegalne, nelegitimne i nedemokratske izbore, i koja treba da objasni kako će čisto srpske opštine voditi Albanci, koji čine oko dva odsto stanovništva na severu KiM".

"Ohrabruju koraci oko ZSO, onespokojava nasilje Prištine"

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, pri čemu je Petković istakao da ohrabruju konkretni koraci oko formiranja Zajednice srpskih opština, dogovoreni na poslednjem sastanku u Briselu.

Međutim, dodao je, onespokojava činjenica da Priština i dalje, svakodnevno, jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava. 

"Da Priština želi incidente i da na svaki način izaziva novu krizu, dokaz je i nedavni napad na taksistu Milana Jovanovića, koga je ranio pripadnik Kosovske policije, a Priština na sve načine pokušala to da zataška", naveo je Petković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Petković je informisao je sagovornika i o nedavnom sastanku u Briselu, održanom u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da je značajno što se razgovaralo o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština i što je usaglašen tekst Deklaracije o nestalim licima. 

On je konstatovao značaj delovanja Misije OEBS u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM i uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da se očekuje da se Misija javno i nedvosmisleno odredi prema navedenim događajima i svakodnevnom terorisanju srpskog stanovništva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija