Politika

Petković: Izjave Svečlje samo će dodatno potvrditi odluku Srba da idu na izbore

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

17:30

Petković: Izjave Svečlje samo će dodatno potvrditi odluku Srba da idu na izbore
Petković: Izjave Svečlje samo će dodatno potvrditi odluku Srba da idu na izbore - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da će ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja svojim izjavama samo dodatno potvrditi odluku Srba sa severa KiM da sutra "sa gnušanjem odbace pokušaj Kurtijeve okupacije".

"Njegova besmislena izjava da će se Srbi sutra izjasniti protiv svog predsednika Aleksandra Vučića za posledicu će imati još ubedljiviji i jednodušniji bojkot Kurtijevog silovanja demokratije i ljudskih prava", istakao je Petković u saopštenju.

On je dodao da se Svečlja vara kada pomišlja da će naterati Srbe da saučestvuju u okupaciji, jer "ni mnogo moćniji i opasniji okupatori nisu uspevali da pobede samopoštovanje i slobodoljublje srpskog naroda".

"I ne samo da Srbi neće glasati na Kurtijevim kontejner izborima, već će složnim demokratskim odgovorom, a to je bojkot ove izborne šarade, još jednom potvrditi kome i kojoj državi su lojalni", istakao je Petković.

On je dodao da je Vučić jasno podržao srpski narod koji brani svoje pravo na goli opstanak i da će uvek biti uz svoj narod na KiM.

"Srbi na KiM nemaju drugog predsednika do Vučića i druge države do Srbije, a njihova sutrašnja poruka Kurtiju i Svečlji biće dostojanstvena i ponosna", naglasio je Petković.

Svečlja je ranije u saopštenju pozvao Srbe u četiri opštine na severu Kosova da izađu na lokalne izbore jer je sutra prilika da, kako je rekao, "grupe koje kontroliše Vučić dobiju zasluženi odgovor i da ih se građani konačno oslobode". Lokalni izbori održavaju se u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Dužnost OEBS-a je da kontroliše izbore na KiM

Petković je reagujući na izjavu predstavnika OEBS-a na KiM, da ta misija nije uključena u pripremu i sprovođenje zakazanih vanrednih izbora u četiri opštine na severu pokrajine, rekao da je njihova dužnost da kontroliše izborne procese.

Za sutrašnje antidemokratske izbore OEBS je odlučio da ne učestvuje u kontroli. Dopustili ste da umesto OEBS, kosovska policija broji glasačke listiće! Sram te bilo Davenporte," napisao je Petković na Tviteru.

On je takođe poručio šefu kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Blerimu Velji, da mu ne vredi mržnja, jer Srbi sa Kosova i Metohije ne žele tu vlast.

"Džaba ti sva bolesna mržnja, neće vas Srbi s Kosova i Metohije. Ako sutra više od 100 Srba glasa na lažnim izborima, vladajte u tri mandata. Zato nervoza i uvrede! Pukli ste. A kad već pominješ dilere, autoprojekcija na delu!," poručio je Petković na Tviteru. 

Kako je ranije saopšteno iz OEBS-a, od 2021. godine Centralna izborna komisija (CIK) sprovodi izbore bez ikakve direktne pomoći OEBS, koji pažljivo prati situaciju, uključujući mandat ranog upozoravanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija