Politika

Dačić: Borba za Kosovo i Metohiju i teritorijalni integritet Srbije bio i biće prioritet diplomatije

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

13:19

Dačić: Borba za Kosovo i Metohiju i teritorijalni integritet Srbije bio i biće prioritet diplomatije
Dačić: Borba za Kosovo i Metohiju i teritorijalni integritet Srbije bio i biće prioritet diplomatije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je borba za Kosovo i Metohiju i očuvanje celovitosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije bio najznačajniji segment rada njegovog resora u prvih šest meseci, a da će to biti i u buduće.

"Svako ministarstvo, svaki od nas članova Vlade, ima Kosovo i Metohiju na prvom mestu svog angažovanja, jer to je bez premca naše najvažnije državno pitanje. Kosovo i Metohija je, kao deo Srbije, stvar naših unutrašnjih odnosa i odluka, ali narušavanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta je nešto najteže što može da zadesi bilo koju državu i veoma ima veze sa spoljnim faktorima", rekao je Dačić za Tanjug povodom šest meseci rada Vlade.

"Srbija nikada nije imala veće pritiske u vezi sa Kosovom i Metohijom"

On je naglasio da su građani Srbije svedoci koliko veliki napor država ulaže kako bi očuvala svoju celovitost i istakao da to ne traje samo šest meseci koliko traje ova Vlada, već traje godinama, podsećajući i da je od usvajanja Briselskog sporazuma proteklo 10 godina, a da ZSO još nije formirana. Istakao je da Ministarstvo spoljnjih poslova i on lično učestvuju svim svojim kapacitetima u sprovođenju zajedničke državne politike u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"To je prioritet naše diplomatije i danas i pre šest meseci i bio je to pre 10 godina. Pitanje Kosova i Metohije odavno je internacionalizovano, mnogo pre ove vlade i ovog predsednika države", napomenuo je Dačić.

Kako je rekao, rešenje nije moguće pronaći bez dijaloga sa svima koji su u to uključeni.

"A kako Srbija vodi taj dijalog, to je odgovor na pitanje šta je najvažniji rezultat naše diplomatije. Rezultat je što bez Srbije i njenog glasa ne može da se reši naše najvažnije pitanje, rezultat je to što za Srbiju svi imaju puno poštovanje, bez obzira na pritiske koji nisu prestali proteklih desetak godina, samo su se pojačali", rekao je Dačić.

On navodi da Srbija nikada nije imala veće pritiske u vezi sa Kosovom i Metohijom, ako ne računamo bombardovanje 1999, godine i da su ti pritisci jaki zato što Srbija traži poštovanje svojih interesa i ne popušta kad ih neko napada ili planira da joj ih uskrati.

"Ne postoji drugačiji način da vodimo diplomatiju i politiku uopšte u vezi sa Kosovom i Metohijom osim ovako kako to vodi predsednik Vučić zajedno sa nama koji učestvujemo u kreiranju i sprovođenju te politike. Možda ima drugačijih načina, ali oni ne bi bili ni mudri, a ni patriotski. S tim u vezi učestvujem i na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj Kosovu i Metohiji, jer je to jedno od najvažnijih mesta na kojem branimo naše interese i naš suverenitet, i zahtevamo da rešenja budu donošena kroz dijalog, a ne putem pritisaka", rekao je Dačić.

Odnosi sa susedima među prioritetima

On je istakao da je Ministarstvo spoljnjih poslova pored angažovanja u vezi sa Kosovom i Metohijom, razvijalo je i druge prioritete spoljne politike - odnose sa susedima, članstvo u EU, regionalnu saradnju i unapređenje odnosa sa svim državama sveta na partnerskoj osnovi.

"Želimo da damo novi impuls odnosima u našem regionu, među susedima", rekao je Dačić i izdvoijo razgovore sa hrvatskim rukovodstvom za Božić.

On je izrazio očekivanje da će sa Podgoricom biti ojačani ukupni odnosi i saradnja.

"A kao stalnu temu za nas u regionu, postavljamo i Otvoreni Balkan, kao inicijativu koja ima snagu da iz temelja promeni odnose u našem regionu, tako što će ga zaokružiti kao zajedničko ekonomsko područje, bez ikakvih barijera", rekao je šef diplomatije.

Dačić je dodao i da Ministarstvo vodi stalne razgovore i sa partnerima izvan našeg regiona, pre svega iz Evrope i da je u proteklih šest meseci razgovarao sa dvadesetak evropskih ministara spoljnih poslova, jer je naš strateški cilj članstvo u EU. Naglasio je da isto važi i za partnere Srbije izvan Evrope, bilo da su iz Azije, Afrike ili Amerike.

"Imamo veliku šansu da pojačamo svaku vrstu razmene sa tim državama, i mi tu šansu moramo da iskoristimo", rekao je Dačić.

Dodao je da je Srbija vrlo aktivna u velikim međunarodnim organizacijama i da trenutno predsedava Izvršnim savetom UNESKO-a, a da će od 1. juna predsedavati evropskoj grupi u Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

"Trenutno smo predsedavajući i u jednoj važnoj regionalnoj inicijativi - Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju gde svojom balansiranom politikom doprinosimo prevazilaženju problema u radu Organizacije, izazvane sukobom dve članice, Ukrajine i Rusije", naveo je Dačić.

Kako je rekao, Ministarstvo radi na prikupljanju podrške za nastavak članstva Srbije u Izvršnom odboru UNESKO-a, a naročito na dobijanju organizacije specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

"To je veliki događaj i imao bi za Srbiju izuzetan politički i ekonomski efekat, tako da smo veoma angažovani na lobiranju za našu kandidaturu", rekao je ministar.

Evakuacija građana iz Sudana

Istakao je da Ministarstva spoljnih poslova posebno vodi brigu o građanima Srbije u inostranstvu i dodao srpske ambasade i konzulati u svetu od 1. februara izdaju parametre za elektronsku identifikaciju, što olakšava pristup uslugama državnih organa svim građanima Srbije, bez obzira gde žive.

"Ministarstvo spoljnih poslova je izuzetno angažovano i u evakuaciji naših građana iz Sudana. S obzirom na teške uslove koji tamo vladaju, reč je o vrlo komplikovanoj operaciji, u kojoj sarađujemo sa drugim državama, na primer Francuskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kao i na početku izbijanja pandemije kovida 19, kada smo organizovao evakuisali hiljade naših građana i vratili ih kući, tako smo i sada u Sudanu već izvukli jedan broj naših ljudi, a nastavićemo sve dok bezbedno ne prebacimo sve one koji to budu želeli", rekao je Dačić.

Kada su u pitanju rezultati učenjenog u prethodnom periodu, Dačić ukazuje i da postoje segmenti u kojima nije u potpunosti zadovoljan učinjenim.

"Što se tiče našeg glavnog prioriteta, a to je Kosovo i Metohija, niko ne može da bude zadovoljan dok god je u toku ovaj proces traganja za kompromisom i rešenjem koje će zadovoljiti naše državne i nacionalne interese", ocenio je Dačić.

Naglasio je da su to "zadaci koji se ne ispostavljaju svakoj generaciji".

"Niti možemo da biramo šta ćemo da završimo danas, a šta da ostavimo sutra. Jedno je sigurno, ne želimo da probleme koji ugrožavaju temelj naše države ostavimo narednim naraštajima i našoj deci. To se neće desiti", rekao je Dačić

Dodao je da i dalje nije zadovoljan tempom pristupanja Srbije Evropskoj uniji kao i da Srbija kroz reforme ide brže nego što EU želi da prihvati.

"Ali to nas ne obeshrabruje, mi idemo dalje istim i bržim tempom, jer put ka EU je sredstvo da reformišete svoje društvo, a ne cilj sam po sebi", rekao je ministar.

Interes Srbije je da se ne svrstava u blokove 

Dačić je istakao da se u međunarodnim odnosima dešavaju velike promene koje su, kako je rekao, praćene tenzijama, učestalim krizama, a da je među njima najveća rat u Ukrajini.

"Uz napetost između SAD i Kine povodom Tajvana, i uopšte pogoršane odnose Zapada i Istoka, interes Srbije je da se ne svrstava u blokove velikih, već da na principima štiti svoje interese i da gleda sebe. Mi vodimo principijelnu politiku, pokazali smo je na delu u svim svetskim forumima, uključujući i UN i sa njom ćemo nastaviti", kazao je Dačić.

Dodao je da Srbija ima prijatelje na svim stranama sveta, a da su među njima i velike i male države i moćne i siromašne.

"Ne merimo ih po tome, već po spremnosti da radimo zajedno na svemu za šta imamo interes. To je model po kome treba da se grade odnosi u svetu, a ne sila i pritisci", istakao je Dačić.

Kada je u pitanju budući period i planovi Ministarstva spoljnjih poslova Dačić navodi da su to "bez konkurencije" aktivnosti u vezi sa sprovođenjem politike i dijaloga oko Kosova i Metohije.

"To je prevashodni zadatak i moj i cele naše diplomatske mreže, tako da tome posvećujemo apsolutno najveću pažnju", rekao je Dačić i dodao da će imati čitav niz susreta sa kolegama iz sveta i među tim susretima izdvojio najavljenu posetu kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga.

Dodao je i da će u vezi stavova oko južne srpske pokrajine, razgovarati i sa šefovima diplomatija, kako je rekao, afričkih prijateljskih zemalja i da se trudi da u tom krugu članova Pokreta nesvrstanih ponovo probudi ili obnovi zainteresovanost za Srbiju i za sve potencijale koje može da im pruži saradnja sa Srbijom.

Komentari (0)

Srbija