Politika

"Odnose Beograda i Atine zahvatio mraz": Grčka uzdržanost u Savetu Evrope izazvala oštru reakciju Srbije

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

28/04/2023

-

08:02

"Odnose Beograda i Atine zahvatio mraz": Grčka uzdržanost u Savetu Evrope izazvala oštru reakciju Srbije
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Grčka, jedna od pet zemalja članica Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova, bila je uzdržana na glasanju u Komitetu ministara Saveta Evrope na kom se odlučivalo o zahtevu Prištine za članstvo. Ova odluka zvanične Atine naišla je na osudu jednog dela opozicije u Grčkoj, ali i na reakcije zvaničnika u Beogradu, pa se u medijima pojavila informacija da je premijerka Srbije Ana Brnabić odustala od učešća na Ekonomskom forumu u Delfima.

Za odluku da se zahtev Prištine za članstvo prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasale su 33 države članice, od ukupno 46 koliko ih ima. Protiv je bilo njih sedam, a uzdržano četiri, među kojima su i dve članice EU koje ne priznaju Kosovo - Slovačka i Grčka. Reč je o dve zemlje za koje se i ranije postavljalo pitanje da li postepeno "otvaraju vrata" mogućem zaokretu u spoljnoj politici, a u tom smislu najzanimljivija je svakako pozicija Grčke koja u poslednje vreme razvija sve jače diplomatske odnose sa Prištinom.

Da je Grčka "iznenadila" Beograd potvrdio je i ministar inostranih poslova Ivica Dačić. On je podsetio da je grčka predsednica Katerina Sakelaropulu prilikom nedavne posete Beogradu istakla da Atina ne menja stav i jasno poručio "ako si protiv, onda si protiv".

Dačić se, takođe, zahvalio grčkoj Sirizi, opozicionoj stranci koja je osudila stav grčke vlade prilikom glasanja u SE i koja je naglasila da se uzdržanom pozicijom Atine, bez objašnjenja i konsultacija sa političkim snagama u zemlji, praktično menja čvrst grčki stav po pitanju Kosova.

Kako će ovo uticati na dalje odnose Srbije i Grčke, pitanje je koje će svoj odgovor dobiti verovatno tek u narednom periodu. Ipak, neki obrisi su već vidljivi. U jučerašnjem izdanju najuglednijeg grčkog dnevnog lista "Katimerini", na drugoj strani objavljen je komentar novinara Stavrosa Papantonijua, pod podnaslovom "Srbi se nisu pojavili", koji govori o odustajanju srpskih specijalnih snaga od učešća u multinacionalnoj vojnoj vežbi "Orion 23". Odnose između Beograda i Atine zahvatio je mraz, što je obrnuto proporcionalno proleću koje doživljavamo, ocenio je Papantoniju.

"Uzdržanost Grčke (a ne glas protiv) na glasanju o zahtevu KiM za prijem u Savet Evrope izazvala je nepovoljne komentare ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, otkazivanje prisustva premijerke Ane Brnabić na planiranom događaju, ali, kako saznajem, i otkazivanje učešća Srba u vojnoj vežbi", naveo je on.

Inače, na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Grčke nije moguće naći informacije o vežbi. Analitičari ističu da kvarenje odnosa ne bi bio dobar pravac i dodaju da je ovakvo glasanje u Savetu Evrope i posledica prihvatanja evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Dopisnik grčke nacionalne televizije u Srbiji za Euronews Srbija kaže: "Grčka nije promenila stav o Kosovu. Promenile su se okolnosti".

"Grčka i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova"

Uprkos pritiscima sa Zapada koji uvek postoje na diplomatskom nivou, to nije uticalo na stav Grčke kada je reč o priznavanju nezavisnosti Kosova, poručila je nedavno grčka predsednica. Pitanje koje je, međutim, ostalo otvoreno odnosilo se na to kako će na stav pet zemalja članica uticati prihvatanje evropskog plana za Kosovo i to pre svega u odnosu na aplikacije Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Prvi test dogodio se već u ponedeljak, a njega, barem ako je suditi prema izjavama iz Beograda, Grčka nije položila.

"Već imamo najavu kvarenja odnosa, ta odluka premijerke da ne ide u Grčku, prozivka Ukrajine... Pa šta je moglo da se očekuje, u situaciji kada znamo da Kosovo ima dovoljnu većinu za ulazak u Savet Evrope, zemlje poput Grčke i Ukrajine su procenile da one naravno ne mogu da promene ishod glasanja, ali da mogu iz sopstvenih interesa da stanu uz Zapad na način da barem budu uzdržane", rekao je za Euronews Srbija spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

profimedia

 

Dan nakon što je Komitet ministara Saveta Evrope doneo odluku, iz Beograda su stigle najave o suštinskim i dubinskim promenama u spoljnoj politici. Kakve će one konkretno biti, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, razrađivaće se i u narednom periodu. 

Grčka odluka nije prošla bez kritika ni u samoj Atini, a povodom nje se oglasio i bivši ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos koji je naveo da Grčka uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja.

"Ovom cilju ne doprinosi ni odluka vlade da se u glasanju za prijem Kosova u Savet Evrope razlikuje od drugih zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koje su glasale protiv", naveo je on na Tviteru i dodao da to slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebalo da ima u regionu.

Reakcije pojedinih političara, pa i partija u Grčkoj, međutum, mogle bi da se posmatraju i kroz prizmu parlamentarnih izbora koji su u toj zemlji zakazani za 21. maj.

"Uglavnom je samo Siriza odreagovala do sada, ali to ne mora da znači da je i stav Sirize da ne treba na neki način stvoriti neke normalne uslove komunikacije i sa Kosovom kao delom Balkana. Nemojte zaboraviti da imamo u Grčkoj izbore 21. maja, pa prema tome to može biti i kao deo neke predizborne kampanje", rekao je Pelpas.

Kada je, konkretno, reč o odluci Grčke da bude uzdržana on ističe da su se okolnosti promenile i smatra da rekcije iz Srbije nisu pravedne.

"Grčka nije promenila stav o Kosovu, i dalje ne priznaje nezavisnost. Promenile su se okolnosti, imamo neko novo stanje, a to je da su Beograd i Priština prihvatile evropski plan o normalizaciji odnosa, deo tog plana je članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i mislim da se tu bazirao stav Grčke na glasanju u Savetu Evrope", rekao je on.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pelpas pretpostavlja da će se i ubuduće grčka diplomatija rukovoditi time - "implementiraće samo sve ono što će prihvatiti Beograd". 

"Neće priznati nezavisnost Kosova, ali će učiniti korake ka uspostavljanju nekih odnosa sa Kosovom. Uvek u skladu sa ovim što prihvati Srbija. Ne znam kakvi će biti odnosi dve zemlje u budućnosti, ali to u velikoj meri zavisi i od Beograda, ali mislim da su te reakcije ili premijerke ili ministra inostranih poslova ili javnosti u Srbiji, gde se stav Grčke postavlja maltene kao čin neprijateljstva, nepravedne prema nekoj zemlji koja uporno ovih godina od 2008. podržava Srbiju iako to odstupa od stava njenih partnera na Zapadu", rekao je on.

Zvaničnom priznanju "ne", ali šta je u međuprostoru

U poslednjih devet meseci ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas čak tri puta je boravio u službenoj poseti Prištini, što zasigurno ide u korist narativu, ali i željama, koje se mogu čuti među kosovskim zvaničnicima. Tako je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala nedavnos sugerisala da očekuje da bi Grčka "uskoro mogla da krene ka priznanju".

Iako zvanično ne priznaje Kosovo kao državu, Grčka prihvata njegovo članstvo u nekoliko međunarodnih organizacija. U Grčkoj postoje one struje koje smatraju da je nacionalni interes zemlje da se uredi odnos sa Albancima, a to podrazumeva i priznanje.

"To su neke struje koje već dugo godina postoje u Ministranstvu inostranih poslova, ne znam koliko su jake, to nisu samo diplomatska pitanja, to su i politička pitanja. Tu se radi pre svega o odnosima između Grčke i Srbije, mislim da Grčkoj nije namera da naruši odnose sa Srbijom, a u svakom slučaju će se rukovoditi tim evropskim planom, pokušaće da na neki način stvori, da ima neke odnose i sa Kosovom", rekao je Pelpas.

Kako je ranije za Euronews Srbija objasnio Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionanog konventa o EU za poglavlje 35, Grčka je zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje sa Kosovom, naročito u oblasti energetike, ali i u drugim oblastima. 

"Rezultat pojačanih diplomatskih aktivnosti Grčke može se videti i u povećanju njihove trgovinske razmene sa Kosovom, pre svega u izvozu koji je povećan sa 204,2 miliona evra u 2021. na 307,3 miliona evra u 2022. Rast grčkog izvoza na Kosovu je nastavljen u prva dva meseca 2023. godine, ako se nastavi ovakav trend do kraja godine može dostići pola milijarde evra. Ovo jasno pokazuje ekonomski interes Grčke za širenje na kosovsko tržište. Ostaje nepoznanica u kojoj meri će stav Grčke o kosovskoj nezavisnosti uticati na trgovinsku razmenu. Nedavno postignuti sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova može dati odgovor na ovo pitanje jer će se njime omogućiti relaksacija odnosa i jača ekonomska integracija regiona, dok će se krupnija politička pitanja ostaviti za vreme kada Zapadni Balkan bude spreman da se priključi EU", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija