Politika

Brnabić: Uskoro lista svih otvorenih pitanja s Hrvatskom kako bi počeo rad na njihovom rešavanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/04/2023

-

15:07

Brnabić: Uskoro lista svih otvorenih pitanja s Hrvatskom kako bi počeo rad na njihovom rešavanju
Brnabić: Uskoro lista svih otvorenih pitanja s Hrvatskom kako bi počeo rad na njihovom rešavanju - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Komisije za otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske će se uskoro sastati i napraviti listu svih otvorenih pitanja pitanja kako bi se počeo rad na njima, rekla je prepijerka Srbije Ana Brnabić u Zagrebu, knajkon susreta s Hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem.

Takođe je navela da će prvi naredan susret biti 23. juna kada je u Subotici planirano otvaranje Hrvatske kuće, a pre toga će se dogovorati detalji.

Brnabić je rekla da je danas u Zagrebu s Plenkovićem imala jako konkretan i dobar sastanak na sve teme i naglasila da stabilnost u ovom regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba.

"Imala sam dobar, jako, jako konkretan sastanak sa Plenkovićem, otvorene su sve teme, odnosi između nas opterećeni su brojnim pitanjima, velikim nepoverenjem, temama koje su emotivne za sve nas, moramo da radimo na poboljšanju i zbližavanju naših odnosa, ali ako ni zbog čega zbog srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji", rekla je Brnabić u Zagrebu nakon Skupštine Srpskog nacionalnog vijeća.

"Bilo kakav razgovor je dobar razgovor"

Prema njenim rečima, odnosi su takvi da je bilo kakav razgovor među nama, kao i ovaj današnji, dobar razgovor.

"Uvek je dobar razgovor i otvorili smo zaista sva pitanja, koja imamo na duši i pitanja nestalih i pitanje rešavanja međusobnih granica u delu koji je sporan i pitanje posete predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu i optužnice za ratne zločine na Petrovačkoj cesti, ali i za konkretne projekte vezane za budućnost, kao što su modernizacija brze pruge i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja Beograd, Zagreb, Ljubljana, objedinjene naplate putarine na autoputevima što ćemo imati za mesec do dva sa Severnom Makedonijom", rekla je Brnabić.

Dodala je da ćemo brzo nakon uspostavljanja objedinjene naplate sa Severnom Makedonijom imati isto i sa Albanijom.

"Pa da se tome pridruži i Hrvatska što je dobro za sve nas jer praktično usmeravamo tranzitni pravac na ovaj deo Evrope i svi imamo koristi finansijske i benefite", rekla je ona.

Kako je podsetila, važan razlog njenog današnjeg dolaska u Zagreb je  Skupština SNV koja će biti vetar u leđa srpskom narodu i olakšati im život.

"Mi ćemo kao Srbija nastaviti da ulažemo u srpski narod, od 2016. uložili smo više od šest miliona evra za srpsku zajednicu u Hravtskoj preko SNV, pa dodatnih 2,5 miliona nakon zemljotresa, a imamo i dodatnu stalnu podršku SPC u Hrvatskoj", rekla je Brbabić.

Ona je naglasila da se nada da Srbi u Hrvatskoj osećaju takav odnos Srbije i da im on znači.

Dodala je i da joj je bila veliki čast da se obrati sa Skupštine SNV.

"Ovo je godina u kojom smo dosta uradli na otvaranju kanala komunikacije, na redovnim sastancima, i na tome dugujemo veliku zhavalnost ministru Tomislavu Žigmanovu i Miloradu Pupovcu", rekla je ona i dodala da je to ono iza čega stoji u Srbiji zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je, kako je podsetila, rekao da treba da damo sve od sebe da uspostavimo bolju kominikaciju sa Hrvatskom jer stabilnost u ovom regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba. 

"Pitanje nestalih najviše opterećuje odnose"

Pitanje nestalih je svakako pitanje koje najviše opterećuje odnose Srbije i Hrvatske, rekla je Brnabić za hrvatske medije u Zagrebu

"Drago mi je što smo u 2023. godini imali određenih pomaka po tim pitanjima. Imali smo i komisiju nadležnih tela dve države koja su se srela i razgovarala u januaru ove godine i određene konkretne aktivnosti u martu ove godine. To je ono što i nas opterećuje", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, postoje u Republici Hrvatskoj u mrtvačnicama, u Zagrebu, Rijeci, Osjeku, ostaci 878 neidentifikovanih osoba.

"Srbija je zaista u potpunosti otvorena da sve ono što imamo u tom smislu kao otvorena pitanja rešimo, zatvorimo", poručila je premijerka.

Navodi da to pitanje nije lako rešivo za političare sa obe strane.

"Nije lako za političare, neće imati nikakav politički poen, ali to je naša odgovornost koju moramo da ispunimo", rekla je Brnabić.

Ona se osvrnula i na svoju ranije izjavu kada je rekla da je "Hrvatske neprijateljska zemlja zbog zabrane uvoza ruske nafte u Srbiju".

"Stojim iza te izjave. Mislim da je krajnje nekorektna bila blokada uvoza nafte. Mislim da je to trenutak kada se energetika koristi u političke svrhe, mislim da to nije dobro i primereno, posebno za dve susedne zemlje. Mi, kada god imamo bezbroj otvorenih i teških pitanja, uvek kada imamo bilo kakvo političko nerazumevanje, vraćamo se na ta teška i nerešena pitanja", zaključila je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija