Politika

Brnabić na otvaranju sajma u Mostaru pozvala BiH da uđe u Otvoreni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

13:36

Brnabić na otvaranju sajma u Mostaru pozvala BiH da uđe u Otvoreni Balkan
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

U Mostaru je danas počeo 24. Međunarodni privredni sajam, na čijem otvaranju je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da se nada da će region nastaviti da razvija odnose i prosperitetan Balkan za sve svoje privrednike i pozvala Bosnu i Hercegovinu da se pridruži Otvorenom Balkanu.

"Pre samo 48 sati sam bila u Zagrebu, nadam se da ćemo i u narednim nedeljama da nastavimo ovim putem da razvijamo odnose i prosperitetan Balkan za sve naše privrednike", poručila je Brnabić na otvaranju sajma.

Ona je napomenula da je u poslednjih 10 godina udvostručena privredna razmena između Bosne u Hercegovine i Srbije.

"Tržište BiH je važno za nas. BiH je drugi izvozni partner, Nemačka je prva dok je Srbija Bosni i Hercegovini treći izvozni partner. Samo ovi parametri govore koliko smo jedni drugima važni. Pozivam Bosnu i Hercegovini da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkana, inicijativi o otvaranju granica", rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je ovo šesta godina zaredom da Srbija učestvuje na sajmu. Srbija se u Mostaru predstavlja u sklopu Privredne komore Srbije na štandu gde je prisutno 14 izlagača.

Pre otvaranja sajma, Brnabić se u Mostaru sastala sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine i predsednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, kao i sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto.

Unapređivanje bilateralnih, ekonomskih i političkih razgovora bilo je u fokusu sastanka premijerke Srbije i Čovića.

"Nastavljamo da unapredjujemo našu saradnju zarad našeg regionalnog prosperiteta", napisala je Brnabić na svom Tviter nalogu posle susreta s Čovićem.

Nakon sastanka sa Krišto, saopšteno je da je u fokusu bila razmena ideja o regionalnoj trgovinskoj saradnji, zajedničkom radu na ekonomskim potencijalima i infrastrukturnoj povezanosti sa ciljem daljeg razvoja dveju zemalja.

Sajam u Mostaru doprineo boljoj privrednoj saradnji Srbije i BiH

Brnabić je takođe izjavila da se nada da će region nastaviti da razvija odnose i prosperitetan Balkan za sve svoje građane i privrednike i pozvala Bosnu i Hercegovinu da se pridruži Otvorenom Balkanu.

Ona je rekla da delegaciju Srbije na ovom sajmu čini 14 preduzeća iz raznih sektora a da činjenica da je delegacija pojačana poslanikom Milimirom Vujadinovićem, predsednikom Grupe prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom pokazuje koliki značaj Srbija pridaje sajmu u Mostaru i odnosima sa BiH i regionom.

"Pre 48 sati sam bila u Zagrebu gde sam imala dobre razgovore sa hrvatskim premijerom Plenkovićem. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama i mesecima nastaviti ovim putem i da zajedno razvijamo miran, stabilan i prosperitetan Balkan za sve naše građane i privrednike", istakla je ona.

Zamolila je sve u Bosni i Hercegovini da razmisle o uključivanju u inicijativu Otvoreni Balkan i navela da to nema nikakve veze sa politikom osim što bi smanjilo tenzije.

"Sada su u Otvorenom Balkanu Srbija, Severna Makedonija i Albanija a dobro bi nam došla veća uključenost BiH i Crne Gore. Ova inicijativa je posvećena otvaranju granica i uzajamnom slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, stalno otvorenim graničnim prelazima, različitim inspekcijama pre svega fitosanitarnoj i veterinarskoj koje su potpuno usklađene i da obezbedimo da naša privreda i ljudi imaju veće benefite od naše međusobne saradnje", rekla je Brnabić.

Istakla je da spoljnotrgovinska razmena Srbije i BiH raste i da je u poslednjih 10 godina udvostručena, te da je BiH Srbiji drugi izvozni partner a Srbija BiH treći.

"To pokazuje i koliki je potencijal naše saradnje koji se možda i ne vidi na prvi pogled, jer nam se čini da su važnije neke druge zemlje sa većim privrednim potencijalima, ali kada se pogledaju ove činjenice, vidi se da nisu", navela je Brnabić.

Dodala je da je prošla godina bila odlična i da je tada međusobna razmena skočila za 33 odsto, a izvoz iz BiH u Srbiju za skoro 40 procenata i ocenila da je mostarski sajam jedna od manifestacija koja je u tom napretku imala važnu ulogu.

Organizatorima je čestitala na uspešno organizovanom sajmu i izrazila nadu da će on doprineti novim dobrim rezultatima u budućnosti.

 

Komentari (0)

Srbija