Politika

Brnabić: Ne očekujem ništa od sastanka u Briselu, Kurti namerno krši sporazum

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

16:07

Brnabić: Ne očekujem ništa od sastanka u Briselu, Kurti namerno krši sporazum
Brnabić: Ne očekujem ništa od sastanka u Briselu, Kurti namerno krši sporazum - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bosne i Hercegovine je prošle godine iznosila skoro 3,3 milijarde evra, od čega je nešto više od dve milijarde bio izvoz iz Srbije u Bosnu i Herecegovinu, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je u Mostaru prisustvovala otvaranju Međunarodnog privrednog sajma.

Ona je u razgovoru sa novinarima, kao veoma važan pokazatelj dobre privredne i ekonomske saradnje dveju zemalja, istakla činjenicu da je nivo bilateralne razmene u poslednjih 10 godina udvostručen.

"Koliko nam je Bosna i Hercegovina važan partner, pokazuje to što je ona naša druga izvozna destinacija, iza Nemačke, dok je Srbija za Bosnu i Hercegovinu treća izvozna destinacija, posle Hrvatske i Nemačke", rekla je Brnabić.

Dodala je da je ona drugi put na mostarskom sajmu a da je delegacija iz Srbije tu šesti uzastopni put te da očekuje da se taj trend nastavi u budućnosti, za šta je, kako je rekla, potrebno da imamo mir i stabilnost i dobre političke odnose.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako se oseća u Mostaru posle jučerašnjeg napada na dva mladića iz Zemuna u ovom gradu, Brnabić je rekla da joj je žao zbog toga, dodavši da bi to mogla politički da iskoristi, ali neće jer misli da incidenti mogu da se dogode svugde.

Ona je istakla da se u Mostaru lepo oseća i da ima lep odnos i sa mostarskim gradonačelnikom, te da veruje da taj incident nije prava slika Mostara.

Zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Srbije - u dogledno vreme

Govoreći o sastanku sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto, Brnabić je rekla da su njih dve razgovarale o tome da se u dogledno vreme organizuje zajednička sednica dve vlade, odnosno Saveta ministara BiH i Vlade Srbije. 

"Prva i jedina zajednička sednica je organizovana u Sarajevu 2015. godine kada je premijer bio Aleksandar Vučić. Ja sam 2017. godine kao predsednica Vlade Srbije pismom inicirala zajedničku sednicu Vlade sa Savetom ministara i to je ostalo otvoreno pitanje, pošto nikad nisam dobila nikakav odgovor", rekla je premijerka.

Navela je da se razgovaralo i o konkretnim projektima.

"Posebno sam inicirala razgovore oko energetskih projekata zato što smatram da BiH ima veoma mnogo potencijala, te da zajedno to možemo da iskoristimo", naglasila je Brnabić.

Ocenila je da svi u regionu trebaju da budu uključeni u te projekte - i Hrvatska i Crna Gora - zato što se, kako je rekla, svi pitaju i takvi projekti imaju prekogranični efekat.

Dodala je da je to svima u interesu, a prvenstveno BiH, jer znači dodatne strane investicije u tu zemlju.

U današnjem svetu, energetska sigurnost i bezbednost je pitanje nacionalne bezbednosti, poručila je premijerka.

Novinare je zanimalo i da li se čula sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i da li zna zašto on nije došao na sajam u Mostar, na šta je Brnabićeva odgovorila da se često čuje sa njim, ali da danas nije i da misli da je Dodik sa sajma izostao iz privatnih razloga, te da to nije bilo kakva politička odluka.

"Ne očekujem ništa od sastanka u Briselu, Kurti namerno krši sporazum"

Takođe, Brnabić je danas izjavila da nema nikakvih očekivanja od današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija u Briselu jer, kako je rekla, ne samo da ne vidi nameru Prištine da sprovede dogovoreno pre 10 godina, već smatra da Priština namerno krši Briselski sporazum.

"Ne vidim kako će se to promeniti nakon više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma kao prvog sporazuma o normalizaciji koji je garantovala svojim potpisom EU. Ne vidim bilo kakvu spremnost u Prištini, oni su već nagrađeni i to dobrano za to što nisu implementirali Briselski sporazum", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Dodala je da nije problem samo to što nisu implementirali ni reč iz Briselskog sporazuma, već i što su tokom 2022. i 2023. godine direktno kršili slovo Briselskog sporazuma time što su uskratili u 2022. pravo Srbima da glasaju na izborima koje je raspisao Beograd i to dva puta. 

"Jednom u slučaju referenduma, a drugi put izbora. To ni EU ni Kvinta nisu praktično ni pokušali da spreče, ako ćemo iskreno, jer jedno saopštenje za medije nije ozbiljan pokušaj da se to spreči, pa je zato Aljbin Kurti to ponovio. Onda i otpuštanjem direktora policije regiona "Sever" što nikakve veze nema sa Prištinom i Aljbinom Kurtijem, već je i suprotno Briselskom sporazumu", poručila je premijerka. 

Dakle, zaključila je ona, Kurti ne samo da nije implementirao Briselski sporazum, već ga i krši. 

"Ali i ovim kvazi izborima koji su održani na severu KiM i ponovo nisam čula ništa tim povodom od EU. Čak, ono što se čulo to su bile praktično glasovi odobrenja za kršenje Briselskog sporazuma od strane Prištine, tako da danas nemam nikakva očekivanja. Pokušavamo da nastavimo da budemo tolerantni, da čuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost, uprkos naporima Prštine da izazove destabilizaciju", poručila je premijerka.

Brnabić iznenađena uzdržanošću BiH po pitanju prijema Kosova u Savet Evrope

Govoreći o glasanju o prijemu Kosova u Savet Evrope, premijerka je rekla da je iznenađena i da joj nije jasna uzdržanost BiH.

"Ja znam da su različiti stavovi unutar BiH, ali postoji samo jedan zvaničan stav a to je da je BiH jedan od nepriznavača tzv Republike Kosovo, što mi cenimo i smatramo potpuno normalnim i logičnim s obzirom da je BiH zemlja koja se bori i zastupa nepovredivost teritorijalnog integriteta i međunarodno priznatih država članica UN", rekla je premijerka.

Istakla je da joj nije jasna ta uzrdžanost, jer ona znači da je uzdržanost povodom teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države. 

"Ja ne mislim, iz moje perspektive, da je to u interesu BiH. Nije mi jasno, ali to je unutrašnje pitanje BiH, pa prepuštam to da se reši u okviru BiH. Ali je stav BiH potpuno jasan, BiH je nepriznavač i s tim u vezi ja sam, kao predsednica Vlade Srbije očekivala jasno glasanje da BiH, u okviru Saveta Evrope, bude jasno protiv, zato što ne može biti uzdržana po pitanju članstva u Savetu Evrope nepostojeće države", zaključila je Brnabićeva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija