Politika

Deo opozicije izneo zahteve i ispred Vlade Srbije: Najavljuju blokadu Gazele na dva sata u petak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

11/05/2023

-

13:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici dela opozicije ponovili su još jednom zahteve ispred Vlade Srbije, koje su izneli i na protestu u ponedeljak. Rok za ispunjenje je petak, a ukoliko oni ne budu ispunjeni, opozicija poručuje da će "Srbija stati" i najavljuju blokadu Gazele u Beogradu.

Nakon što su se u Srbiji prošle nedelje u dva dana dogodila dva masovna ubistva, opozicija je zatražila smenu članova REM-a, smenu ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks, i održavanje sednice Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o odgovornostima i propustima nadležnih u slučaju dva prošlonedeljna zločina.

"Kao što znate, sutra u 18 sati ispred skupštine pozvali smo sve građane, sve organizacije, udruženja, da dođu ispred gde ćemo se nakon okupljanja uputiti ka Gazeli. Plan je da na dva sata blokiramo Gazelu kao prvi znak upozorenja, sve do ispunjenja ovih zahteva. Pozivamo sve građane koji ne mogu da dođu u Beograd sutra da izađu na ulice, na trgove svojih gradova i da zaustave i blokiraju saobraćaj. Srbija mora da stane sve dok se ovi zahtevi ne ispune. Sutra je protest blokada upozorenja. Nakon toga pozvaćemo na ponovne blokade, samo što će one biti vremenski duže", rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik i član pokreta Ekološki ustanak.

Euronews/Stefan Goranović

 

Jovanović je naveo da su 84 poslanika opozicije pre dva dana podnela zahtev predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću za sazivanje posebne sednice. Orlić, kako dodaje, nije hteo da razgovara sa njima.

Navodeći da su u sredu poslanice dela opozicije podnele zahtev da članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) podnesu ostavke zbog scena nasilja koje se emituju u rijaliti programima na televizijama sa nacionalnim frekcvencijama, Jovanović je rekao da se i predsednik REM Olivera Zekić zaključala.

"Došli smo pred zgradu vlade, čiji je predsednik Ana Brnabić znala da ide u Vatikan i London da izjavljuje saučešća, ali nije mogla da ode do Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ili u Mladenovac da to učini", izjavio je Jovanović.

Euronews/Stefan Goranović

 

Predstavnici opozicionih stranaka su se okupili i juče ispred zgrade REM-a, kako bi predali spreman tekst ostavki članova Saveta te institucije. Predstavnici stranke Zajedno, Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd, Pokreta slobodnih građana su na Trg Nikole Pašića ispred zgrade REM-a došli sa transparentom na kojem je pisalo "Srbija protiv nasilja".

Oni, međutim, nisu uspeli da predaju zahtev jer im je, kako su naveli, rečeno da ne radi pisarnica koja bi ovaj zatev trebalo da primi.

"Naša javnost je decenijama preplavljena nasiljem i agresijom koja dolazi sa televizija sa nacionalnom frekvencijom. Mi ovde ne govorimo o nekom incidentu ili propustu, već o sistemskom neradu, da se na bilo koji način mešaju u svoj posao. Nije REM jedini odgovoran za stanje u našem društvu, ali je odgovoran za kontrolu elektronskih medija", rekao je Radomir Lazović, jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija