Politika

Senator Kris Marfi: U Beogradu sam da ukažem na važnost hitne primene sporazuma Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

16:56

Senator Kris Marfi: U Beogradu sam da ukažem na važnost hitne primene sporazuma Beograda i Prištine
Senator Kris Marfi: U Beogradu sam da ukažem na važnost hitne primene sporazuma Beograda i Prištine - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Senator Kris Marfi izjavio je danas da Vašington Srbiju vidi uz SAD i EU i naglasio da je posetio Prištinu i sada Beograd kako bi poslao i poruku o važnosti hitne primene sporazuma.

Marfi je rekao novinarima u ambasadi SAD da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić imao produktivnu i iskrenu razmenu mišljenja.

Senator je govoreći o ZSO naveo da nije on taj koji može da govori o rokovima za njeno formiranje i pozvao obe strane i Beograd i Prištinu da sprovedu svoj deo sporazuma.

Nepoznat fenomen bojkota izbora

Marfi je ocenio je da je fenomen kakav je viđen na izborima na severu Kosova, kada je na biračka mesta izašlo 1.566 glasača od toga 13 Srba, poptuno nepoznat za SAD i ocenio da problem može da se reši brzom implementacijom sporazma iz Ohrida.

"Ovo je fenomen koji je nama u SAD potpuno nepoznat. Nemamo praksu i istoriju bojkota izbora, čak i tamo gde jedna stranka pokušava da dominira druga strana nikada svojim biračima ne kaže da ostanu kod kuće. Nadam se da se tu može naći resenje koje će dovestio do izbora, u kojima se svi osećaju uklučenim, da se glas svih čuje", rekao je senator Marfi u ambasadi SAD gde se obratio novinarima i odgovrao na njihova pitanja.

Marfi je naglasio da zato smatra da je postizanje i sprovođenje Ohridskog sporazuma od ogromnog značaja i najbriži način da se te tenzije u srpskim opštinama razreše, posebno one vezane za zakone i sprovođene izbora.

"Najbrži način je da se problem reši da se brzo sprovede sporazum, ako Prišitna ustanovi ZSO, a Srbija prizna dokumenta izdata na Kosovu, prestaju razlozi za bojkot izbora, nema razloga za napetost, veznao i za relativno nebitne stvari poput tablica", rekao je Marfi i naglasio da tako dolazimo do činjenice da prioritet mora da bude na sporvođenju sporazuma.

Marfi je to odgovorio na pitanje novinara da su danas Albanci pruzeli dužnost na severu Kosova, a na osnovu izbora na kojima je od 46.000 ljudi sa pravom glasa glasalo 1.566 birača od toga 13 Srba i da li imaju pravo na to.

Odavanje pošte stradalima u masovnoj pucnjavi

Takođe je rekao i da je po dolasku u Beograd sa senatorom Gerijem Pitersom otišao do škole "Vladislav Ribnikar" i položio cveće i izrazio nadu da će Srbija na masovne zločine odgovoriti drugačije nego SAD koje su postale poznate po njima.

"SAD nisu pokazale potrebnu hrabrost da donesu zakone kojima bi spasili građane tako što bi opasno oružje držali nedostupno onima kojima ne treba da bude dostupno. Nadam se da će vlada moći da nađe zajednički jezik sa opozicijom da donese mere koje će obezbediti osiugrati pristup oružju", naveo je Marfi na pitanje novinara da li su mere koje je Srbija preduzela, a koje je je ocenio kao odlične, dovoljne.

Dodao je da su zakoni Srbije i kultra različiti od onih u SAD, i da zato ne može da kaže koje mere bi trebalo preduzeti.

"Važno je da ne sme da dođe do glorifikacije kroišćenja oružja i u SAD imamo medijsku kulturu koja često glorifikuje nasilje, treba se suprotostaviti i korenu uzroka i uzrocima i ograničenju pristupa oružja", rekao Marfi.

Senator je dodao da se vlada SAD sprema da radi na novom zakonu o oružju prvom nakon više decenija i da se nada da će se i Srbija ujediniti da nađe zajeničko rešenje na zajednički izazov.

Marfi je prethodno saopštio da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o situaciji u Ukrajini, Kosovu i Metohiji i oružanom nasilju. On je naveo da je Vučić prijatelj, kao i da uvek uživa u njihovoj iskrenoj razmeni mišljenja.

"Upravo završen sastanak sa predsednikom Srbije Vučićem. Aleksandar je prijatelj i uvek uživam u našoj iskrenoj razmeni mišljenja. Imali smo produktivnu diskusiju o Ukrajini, Kosovu i oružanom nasilju. Imamo slaganja i nesuglasice i o svemu smo razgovarali", napisao je Marfi na Tviteru.

Sastanku je, pored Marfija, prisustvovao i američki senator Geri Piters.

Ranije danas u saopštenju iz Predsedništva je navedeno da je Vučić u razgovoru sa senatorima istakao da je Srbija opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Senatori su izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle masovne pucnjave u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju.

Istaknuto je i da je deo razgovora bio posvećen dijalogu Beograda i Prištine, te je predsednik Vučić naveo da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Dvojica senatora danas su razgovarala i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o produbljivanju i razvoju ekonomske i političke saradnje, odnosima u regiona i drugim oblastim od obostranog interesa.

Govoreći o aktuelnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, Vučić je ponovio da Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Komentari (0)

Srbija