Politika

Miloš Vučević novi predsednik SNS: "Podržali smo predlog da učestvujemo u formiranju Narodnog pokreta"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

11:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srpska napredna stranka održala je u Kragujevcu vanrednu skupštinu stranke. Na Skupštini SNS će oko 4.000 delegata biralo novo rukovodstvo, a za predsednika stranke izabran je Miloš Vučević.

"Zahvaljujem se svim delegatima SNS koji su danas u radu 6. skupštine, učestvovali, i na pravi način pokazali kako treba i kako se organizuje demokratski proces i postupak unutar jedne stranke. Naravno, da se zahvalim i na kandidaturi i izboru za predsednika SNS, i da se zahvalim dosadašnejm predsedniku SNS, Aleksandru Vučiću, za 11 godina borbe ne samo za SNS već i za Srbiju. Da mu se zahvalim i na podršci za kandidaturu. Otvaramo novo poglavlje u našoj knjizi. Naša politika se neće menjati, ostajemo stranka koja je motor razvoja naše otadžbine, čuva i neguje tradicionalne vrednosti, politički ćemo se zalagati za očuvanje KiM u sastavu Srbije, vodićemo računa o interesima srpske zajednice gde god da živi. I stranka koja će biti najpozudaniji partner predsedniku republike", rekao je Vučević nakon sednice.

Euronews/Marko Subotić

 

Dešavanja na vanrednoj sednici skupštine SNS možete pratiti u našem LIVE blogu

15.40. Apostolovski: izbor Vučevića nije iznenađenje

Novinar Aleksandar Apostolovski kaže da za njega nije iznenađenje što je Miloš Vučević izabran za lidera Srpske napredne stranke i da stvari teku onako kako ih je Aleksandar Vučić ranije najavljivao.

On je za Euronews Srbija rekao i da je jedino Tomislav Nikolić napustio mesto šefa stranke čim je izabran za šefa države, a da to njegovi prethodnici nisu radili.

"Ni Boris Tadić to nije učinio. Verovatno se i Vučić oslonio na odluku Ustavnog suda kada je postavljeno pitanje oko Borisa Tadića. Ustavni sud je tada rekao da je uredu da šef države bude i šef partije", naveo je Apostolovski.

Vučić će, kako je rekao, stati na čelo pokreta koji se formira, a stožer svega toga biće naprednjaci i njihovi koalicioni partneri.

Smatra da je Vučić razumeo poruku nezadovoljnog naroda koji već nekoliko nedelja za redom izlazi na proteste "Srbija protiv nasilja".

"I mene bi da sam najmoćniji politički čovek u zemlji zanimalo i zabrinulo zašto je toliko ljudi na protestu protiv nasilja. Narod je izašao na ulice posle dva masakra- u Ribnikaru i u Mladenovcu i mislim da je to iskren bunt. Međutim, sada je jasno da su taj bunt naroda preuzele političke stranke.  Vučić je to shvatio. Pokazao je da on ne samo da sledi te događaje, već da pokušava da ih iskreira", rekao je Apostolovski.

To što je za večerašnji protest najavljeno da se pravi prsten oko RTS, Apostolovski kaže da kao novinar nije za to da se prave prstenovi oko bilo kog medija. Smatra da su izbori  kompromisno rešenje za novonastalu situaciju.

"Tada se ulazi u jednu vrstu čite političke borbe. Vidim da sada opozicija insistira na prelaznoj vladi, a vlast je izričito protiv toga", zaključio je on.

Euronews

14.23 Vučević: SNS spremna da razgovara sa svim političkim činiocima

Kako je rekao Vučević, što se tiče stranačke tematike, razgovarali smo u smislu da je SNS spreman da razgovra sa svim političkim činiocima, bez obzira šta i kako govore i rade, po svim pitanjima koje mogu da vode rešavanju problema sa kojima se suočava svaka država.

"Spremni smo da razgovaramo sa svim političkim strankama i po pitanju eventualnih ranijih izbora, apsolutno je to legitimno kandidovati. Nismo razgovarali oko rekonstrukcije vlade ni danas ni prethodnih dana, i to nije bila tema, bar ne da sam ja učestvovao, a ono što sam rekao nakon izbora za predsednika stranke, ponoviću. Ono što je Vučić rekao to je aksiom za SNS, i neće biti ni za jotu odstupanja - nema prelazne vlade, ona se formira samo na osnovu skupštinske većine, koja se dobija podrškom građana na izborima. Oko toga nema nikakve rasprave, ne ostavljamo ni milimetar prostora da će bilo ko tu nešto da uradi", rekao je novi predsednik SNS.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vučević kaže da je ona veoma dramatična i teška.

"Kao građanin Srbije i Srbin, apsolutno razumem poruku Srpske liste. Zaista je nekad doegitantno razgovarati sa onima koji po ko zna koji put "osuđuju" Kurtijevo nasilje, a on natavlja sa politikom terora nad srpskom zajednicom na KiM, sa ciljem da etnički očisti KiM od Srba. Politika administracije u Prištini jeste da se KiM očiste od preostalih Srba, ili da se svedu na takav broj da je to zaista minorno i prihvaljitvo za njih i njihovu politiku. Jedino molim Srbe na KiM da ne nasedaju na provokacije, da iskažu proteste i neslaganja na demokratski miran način, da izbegnemo scenario da smo mi remetilački faktor na prostoru, da ne idemo na ruku Kurtiju koji mašta da je Zelenski a mi agresori. niti ima mesta poređenju u političkom niti pravnom smislu. Važno je da se znaju crvene linije naše države kao Srbije", rekao je on.

14.02 Vučević: Da se zahvalim na kandidaturi i izboru na predsednika stranke

Miloš Vučević obratio se novinarima nakon održane sednice skupštine. On se zahvalio svim delegatima svim delegatima SNS.

"Zahvaljujem se svim delegatima SNS koji su danas u radu 6. skupštine, učestvovali, i na pravi način pokazali kako treba i kako se organizuje demokratski proces i postupak unutar jedne stranke. Naravno, da se zahvalim i na kandidaturi i izboru za predsednika SNS, i da se zahvalim dosadašnejm predsedniku SNS, Aleksandru Vučiću, za 11 godina borbe ne samo za SNS već i za Srbiju. Da mu se zahvalim i na podršci za kandidaturu. Otvaramo novo poglavlje u našoj knjizi. Naša politika se neće menjati, ostajemo stranka koja je motor razvoja naše otadžbine, čuva i neguje tradicionalne vrednosti, politički ćemo se zalagati za očuvanje KiM u sastavu Srbije, vodićemo računa o interesima srpske zajednice gde god da živi. I stranka koja će biti najpozudaniji partner predsedniku republike", rekao je Vučević.

On je naveo i da je SNS podržala predlog dosadašnjeg predsednika stranke, predsednika republike, da uzme učešće u formiranju Narodnog pokreta.

"Mislim da ćete već krajem juna više videti po tom pitanju. Potvrdili smo, ako je Vučić kao predsednik republike i personifikacija politike koja veruje u Srbiju kao nezavisnu državu, lokomotiva onda je taj prvi vagon koji će biti uz lokomotivu i pratiti taj ritam, SNS. Ono što hoću posebno da podvučem kao najveći legat u smislu politike stranke koji nasleđujem od Aleksandra Vučića jeste da su interesi otadžbine uvek prvi, iznad interesa partije. Ponosan sam što smo prethodnih 11 godina vodili pre svega računa o interesima otadžine", istakao je on.

"Mislim 24. juna da ćemo birati glavni odbor, predsedništvo, zamenika, potpredsednici... time bismo zaokružili proces mandata koji je pred nama, a onda verujem već krajem juna se priključili u veliki, patriotski pokret za jačanje naše otadžbine. Bitno je da i SNS ima tu širinu političke percepcije da razume da je potrebno da damo šansu da se oko te politike uključe oni koji ne žele da su članovi neke stranke, ali i stranke koje žele da se sa nama izbore za takvu Srbiju", dodao je on.

Tanjug/Nebojša Raus

 

12.49 Vučić: Za predsednika SNS predlažem Miloša Vučevića

"Predložiću vam i formalno po drugoj tački, ali želim da kažem dok su tu i novinari, za predsednika stranke ne trijumvirat, ne desetočlano ili ne znam kakvo predsedništvo, već da za predsnika SNS, a on će naravno konsultujući se sa svima nama doneti odluku o budućem rukovodstvu. Predlažem da za novog predsednika naše stranke izaberemo Miloša Vučevića, potpredsednika SNS", rekao je Vučić.

"Šta bih ja imao da vam kažem o našem Milošu... Nisam ni čitao, mrzelo me da čitam ono gde je rođen i kada, znam da je od početka sa nama, da najbolje zna šta je stranka, koliko voli SNS, znao sam mu i oca koji je bio jedan od najuglednijih advokata. Znam iz koliko je dobre porodice, znam ga kao čoveka veoma odanog SNS i ideju nezavisne, samostalne i prosperitetne Srbije, i siguran sam da će uz moju i vašu podršku moći da obavi veliki posao i da će moći da sa vama radi još više i snažnije", naveo je Vučić.

Vučić je poručio "da dok je živ neće napustiti SNS".

Tanjug/Nebojša Raus

 

12.40 "Najveća muka u narednom periodu biće teška situacija na KiM"

Vučić je izjavio na vanrednoj sednici Skupštine SNS u Kragujevcu da će u narednom periodu najveća muka koja predstoji biti teška sitaucija na Kosovu i Metohiji jer "Zapad hoće da prihvatimo novu realnost".

"Teška je situacija na KiM, albanski režim u Prištini provodi pravi teror protiv našeg naroda i neki se prave nevešti i naivni, a njihova je namera, govorim Zapadu, da tobož izađu sa šaopštenjem protiv njih i time nas tobož zadovolje, a da u stvari mi moramo da se pomirmo sa onim što se naziva nova realnost, nova stvarnost, a koja ne ide srpskom narodu u prilog i suprotna je svim potpisanim sporazumima i međunarodno javno pravnim aktima i normama", rekao je Vučić.

Istakao je da će otpor srpskog naroda biti sve snažniji i jači, nadam se mirnim i demokratskim sredstvima.

"Ukoliko budu napadnuti, sasvim sam siguran da će se Srbi brantiti, a što se države tiče biće uz svoj narod, kao što će biti i SNS. Ne smemo da deozvoilimo proterivanje srpskog naroda nikada više", poručio je Vučić.

12.39 "SNS je stranka koja je imala, ima podršku naroda, i mora da je ima"

SNS je kor stranka srpskog naroda, rekao je Vučić. Postoje takve stranke u gotovo svakoj zemlji, one koje najčešće pobeđuju. SNS je stranka koja je imala, ima podršku naroda, i mora da je ima. Zato je mnogo važno da razumemo odakle uzroci i šta su sve pproblemi sa kojima se suočavamo, šta je sve ono za šta jesmo, a za šta nismo krivi, rekao je on.

"Možda sam kriv što nisam primao više ljudi. To je poput rudarskog posla, najteža stvar na svetu, uvek neko nešto traži. Nekada, kada nekome nešto ne učinite jednom, iako ste deset puta, bolje da niste nikada ništa svejedno, sa ljudima morate da se razgovarate. Nama je najveća podrška dolazila od onih koji nisu ništa ni tražili, a oni koji su nam nešto tražili i kojima smo tobož izlazili u susret, nikad nisu ništa činili za SNS, uvek samo za sebe", rekao je on.

Kako je rekao, bezbroj puta je molio i govorio da razgovaramo sa ljudima. 

"Znate li koliko imamo članova stranke kojih se setimo samo kad su veliki skupovi, sa kojima ne želimo da se konsultujemo o važnim pitanjima, jer mislimo da smo dovoljni mi i naše malo okruženje koje smo sami postavljali, a koje sa našom strankom obično nema nikakve veze. I to je nešto što vas molim da promenite. Tako ćete biti bolji i uspešniji, uspećete da zadržite i povećavate poverenje i snagu naroda. Ljudi će tako videti da brinete o njima, o svakom od njih, o svakom od divnih običnih ljudi koji su i sinoć bili sa nama po najgorem mogućem vremenu", istakao je on.

Tanjug/Nebojša Raus

 

12.29 Druga tačka dnevnog reda - izbor novog predsednika SNS

Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će druga tačka dnevnog reda biti izbor novog predsednika SNS. Vučić je rekao da će prva tačka biti razmatranje aktulene političke situacije i političko delovanje SNS u budućnosti, a treća tačka razno.

12.20 Počela vanredna sednica Skupštine SNS

Lider stranke Aleksandar Vučić otvorio je sednicu Skupštine SNS. Sednici prisustvuje 3.792 delegata. Kako je rekao, danas nije tu najveći deo delegata sa Kosova i Metohije zbog situacije na severu KiM. Kako je dodao, oni su imali važne sastanke u 10 i 11 sati, i izaći će sa svojim odlukama i zahtevima i rukovodstvu Srbije i međunarodnoj zajednici.

Pored Vučića sede Aleksandar Šapić, Marko Đurić, Nevena Đurić, Siniša Mali, Darko Glišić, Miloš Vučević, Ana Brnabić, Vladimir Orlić, Jorgovanka Tabaković, Irena Vujović i Dejan Đurđević.

Euronews/Marko Subotić

 

11.37 "Nastavite da se borite za Srbiju"

Vučić poručio je danas u Kragujevcu stranačkim kolegama, pred početak vanredne skupštine stranke, da nastave da rade i da se bore za Srbiju, kao i da nepristojni nikada neće pobediti pristojne.

"Vi koji ste napravili političkog giganta, nastavite da radiate i da se borite za našu Srbiju i nikada ne mogu nepristojni da pobede pristojne, nikada gori ne mogu da pobede i nikada ne može neznanje da pobedi znanje i nerad ne može da pobedi rad i zato vas molim da nastavite da radite sa ogromnom energijom", poručio je Vučić.

Tanjug/video

 

11.30 Vučić stigao u Kragujevac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kragujevac, gde se danas održava vanredna izborna skupstina Srpske napredne stranke. Vučić je pozdravio članove SNS i gradjane koji su se okupili da ga pozdrave.

Kako se očekuje, trebalo bi da bude donesena odluka o ulasku stranke u novi širi pokret - Narodni pokret za državu, rekao je nakon sednice Predsedništva SNS 16. maja predsednik stranke Aleksandar Vučić.

"Ono što je važno da se stranka pripremi i da sa novim rukovodstovom bude spremna za sve izazove", rekao je Vučić.

Vučić je najavio je da će SNS biti stožer novog Pokreta, koji će biti baza i oslonac "kako bismo sačuvali zemlju u naredne dve i tri krizne godine koje su odlučujuće za budućnost Srbije".

Predsednik je rekao da je narodni pokret zamislio kao nešto šire od svih partija u kome će se okupiti odgovorni i ozbiljni ljudi koji znaju koliko je važno da Srbija bude na putu ka EU, ali da ne ruši svoja savezništva sa svojim prijateljima na istoku. Vučić je rekao da želi da okupi i mnogo nezavisnih intelektualaca i puno ljudi koji nisu imali priliku do sada.

Komentari (0)

Srbija