Politika

Napeto na severu Kosova, Hetemi najavio dolazak u opštinu u ponedeljak, Vučević: Situacija može da eksplodira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2023

-

11:46

Napeto na severu Kosova, Hetemi najavio dolazak u opštinu u ponedeljak, Vučević: Situacija može da eksplodira
Napeto na severu Kosova, Hetemi najavio dolazak u opštinu u ponedeljak, Vučević: Situacija može da eksplodira - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM, AP/Dejan Simicevic, AP

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su pripadnici kosovske policije u petak upali u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, uprkos protivljenju građana srpske nacionalnosti, situacija je danas, kako kaže ministar odbrane Miloš Vučević, prividno mirna. Novi gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi najavio je da će u ponedeljak otići u kancelariju bez obzira na situaciju, a zbog dešavanja na KiM na oprezu ostaje i Euleks, koji navodi da pažljivo prati razvoj dešavanja.

Vučević je rekao da situacija može da eksplodira svakog trenutka jer je napetost na Kosovu i Metohiji maksimalna, posebno među Srbima. Dodao je i da očekuje odlučniju akciju KFOR-a u zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji.

"Važno je ako Srbi uspeju da na miran način iskažu svoje protivljenje onome što im se dešava, posebno u četiri opštine na severu, a da ne dođe do dalje eskalacije. Kurti radi na tome da etnički očisti Kosovo od Srba i to mu je glavna agenda. Ovo je vid pritiska na Srbe na Kosovu i Metohiji kojima se poručuje da ne mogu ostati na severu", rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

Kazao je da je cilj i da Srbija možda bude uvučena u sukob, gde bi bila prikazana kao agresor, te da moramo biti politički mudri, obazrivi i da odbranimo Srbe na KiM.

Osvrćući se na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da se Vojska Srbije ne sprema da interveniše na Kosovu i Metohiji, već da bude u pripravnosti "za sve scenarije", Vučević je rekao da Srbija neće dozvoliti da neko pređe naše crvene linije, odnosno da nećemo dozvoliti da se ponove "Oluja", "Bljesak" ili 17. mart 2004.

"Vojska će biti na pozicijama da može da izvrši svaki zadatak koji se tiče bezbednosti Srbije i Srba na KiM. Bićemo u stanju da pravovremeno reagujemo, u nadi da nećemo morati da reagujemo, jer nikome se ne ratuje. Ali da gledamo kako ubijaju Srbe na KiM, to se neće desiti", naglasio je Vučević. 

Izrazio je nadu da će faktori iz međunarodne zajednice, pre svega zemlje Kvinte, biti uspešnije u pritisku i osuđivanju prema Kurtiju. 

Odgovarajući na pitanje da li KFOR može da zaštiti Srbe na KiM, rekao je da načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović više puta dnevno kontaktira sa komandantom KFOR-a, da su to razgovori koji treba da zvuče na dobro, ali se vidi i da sve ne zavisi od njega, nego da postoji i politika koja određuje postupanje na terenu.

"Komandant KFOR-a ima svoju autonomiju, ali prati i političke kontekste. Očekujem odlučniju akciju KFOR-a u zaštiti Srba", rekao je ministar odbrane.

Kao poseban problem je naveo to što Kurti svaki put liniju nasilja i terora prema Srbima pomera i što hoće da satera Srbe i Srbiju u ćošak, gde više nema diplomatsko-političkog izlaza, što vodi u direktno sukobljavanje koje nije dobro ni za koga.

Kada je reč o stavu Srba sa severa pokrajine, koji traže da se suspenduje dijalog sa Prištinom dok Kurti ne povuče specijalce i gradonačelnike, Vučević je rekao da razume njihov stav.

Što se tiče države Srbije, kako je naveo, o tome će se razgovarati i šta će biti naša dalja pozicija u pregovaračkom postupku, ali da ne smemo ući u samoizolaciju ili period političkog autizma, zbog čega bi moglo da nam se prebaci da ne želimo dijalog.

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije noćas nije bilo incidenata, a i dan protiče mirno. Ispred i oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i dalje su stacionirane snage kosovske policije, pripadnici specijalnih jedinica, kao i jedinica za brzo delovanje i razbijanje demonstracija. 

Policija je raspoređena i na prilazu ovim gradovima. Nešto dalje od ulaska u Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, nalaze se male snage Kfora, a pripadnici Euleksa patroliraju gradovima.

Prodavnice, kafići i restorani, za sada rade normalno.

Hetemi: Idem u kancelariju u ponedeljak

Inače, novi gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, koji je u petak ušao u kancelariju opštine uz asistenciju kosovske policije, najavio je da će, bez obzira na situaciju, u kancelariju otići ponovo u ponedeljak. i ostali gradonačelnici albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama su najavili da će sutra doći na posao u opštinske objekte.

"Idem u kancelariju u ponedeljak. Čak i ako se ista situacija ponovi, ući ćemo u kancelarije. Onaj ko baca kamenje ne može da nas spreči da uđemo u državne objekte", preneo je danas Kossev izjavu Hetemija za TV Kljan Kosova.

Iz sedišta Misije Evropske unije za vladavinu prava na KiM Tanjugu je rečeno da Euleks ostaje u pripravnosti i pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije.

"Što se tiče vašeg pitanja o planiranim koracima Euleksa, imajte na umu da Euleks ostaje na oprezu i da pažljivo prati sve razvoje koje se tiču bezbednosti na Kosovu, kao i bezbednosti svih opština. Pripadnici Euleksove policijske jednice, zatim Rezervne policijske jedinice, kao i naših visokih policijskih savetnika i ostalog osoblja nadgledaju razvoj situacije na severu Kosova, u koordinaciji sa kosovskom policijom i Kforom", naveli su iz Euleksa u pisanom odgovoru Tanjugu na pitanje koje korake Euleks planira da preduzme posle najnovijih dešavanja na severu KiM.

Iz Euleksa su dodali da je njihov stav u skladu s onim što je u petak poručeno iz sedišta Evropske unije.

Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark zatražio je da se izbegne nasilje, nakon incidenata na severu Kosova i Metohije, navodeći da nedavni izbori za gradonačelnike na severu KiM ''ne predstavljaju dugoročno rešenje".

On je u razgovoru za Dojče vele naglasio da situacija ne treba da eskalira.

"Pozvaćemo sve da deluju mirno i staloženo kako bi izbegli bilo kakvu pretnju nasiljem i da deeskaliraju situaciju koja je u petak, nažalost, izmakla kontroli", rekao je Vigemark, preneo je RTK. Prema njegovim rečima, prošli izbori, "iako su protekli mirno, ne predstavljaju dugoročno rešenje".

Osude nasilnih poteza Prištine stigle iz EU, SAD i zemalja Kvinte 

Portparol EU Peter Stano je u petak izjavio da Brisel najoštrije osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

Brojne osude poteza prištinskih vlasti došle su i od zvaničnika SAD, koji su pozvali premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne mere i da se ponovo fokusira na Dijalog koji vodi EU.

U zajedničkom saopštenju koje je objavljeno na sajtu Stejt Departmenta zemlje Kvinte su pozivale kosovske vlasti da se odmah povuku i blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om.

Uprkos reakcijama SAD, Evropske unije i Kvinte, kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za RTV Dukađini da ima podršku međunarodne zajednice i da "posao ide dobro".

"Važno je naglasiti da je cilj vlade i institucija da omogućimo gradonačelnicima, izabranim na demokratskim izborima, pristup njihovim kancelarijama, u kojima moraju da obavljaju funkciju, radeći za sve građane, bez obzira na veru, etničku pripadnost ili poreklo. I verujem da ćemo za ovo imati podršku svih međunarodnih faktora... Imamo podršku međunarodnih partnera i posao ide dobro", rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

On se danas sastao sa izvestiteljkom za KiM u Evropskom parlamentu, Violom fon Kramon, kako bi razgovarali o trenutnim dešavanjima na severu Kosova. 

Iz kabineta premijera Kosova je saopšteno da je Kurti rekao da je nakon održavanja izbora 23. aprila važno da se što pre počne sa "pružanjem osnovnih usluga građanima koje su prestale od početka novembra prošle godine nakon ostavke dosadašnjiһ predsednika". 

Sastanku je prisustvovao i šef Kancelarije evropske unije u prištini Tomaš Sunjog. 

Iz Kancelarije Evropske unije u Prištini je najavljeno da će Viola fon Kramon razgovarati i sa drugim prištinskim zvaničnicima, a da će sutra održati konferenciju za medije.

Srpska lista zahteva prekid dijaloga Beograda i Prištine

Srpska lista zatražila je od Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i srpske vlade da prekinu dijalog sa Prištinom dok se sa severa Kosova ne povuku sve snage specijalne policije i dok albanski gradonačelnici ne izađu iz srpskih opština.

"Mi, politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom", rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, Srpska lista smatra da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan.

Zahtev Srpske liste podržao je i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je saopštio da ''albanski režim u Prištini u kontinuitetu sprovodi teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji''. 

''Poslednja u nizu jednostranih i antisrpskih akcija Prištine jeste nasilno zauzimanje zgrada opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije su upotrebile fizičku silu, suzavac i šok bombe prema građanima koji su mirno protestovali zbog namere da nelegitimni i nelegalni albanski gradonačelnici uđu u opštinske zgrade da bi započeli svoj mandat'', podseća Linta u saopštenju.

Podsetimo, kosovska policija upala je u petak u zgrade opština na severu Kosova upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Tom prilikom povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Komentari (0)

Srbija