Politika

Kurti sa Saracinom o situaciji na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2023

-

16:53

Kurti sa Saracinom o situaciji na Kosovu
Kurti sa Saracinom o situaciji na Kosovu - Copyright FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

veličina teksta

Aa Aa

Posle sastanka prištinskog premijera Aljbina Kurtija i Specijalnog izaslanika Nemače za Zapadni Balkan Emanuela Saracina, u saopštenju Kurtijevog kabineta nema konkretnih zaključaka razgovora.

U kratkom saopštenju takozvane kosovske vlade se kaže da je sastanku Saracina i Kurtija, prisustvovao i glavni pregovarač Beograda i Prištine Besnik Bisljimi.  

"Na sastanku je bilo reči o postizbornom procesu u četiri opštine na severu zemlje, uključujući polaganje zakletve i prvi dan rada izabraniһ gradonačelnika. Premijer je istakao važnost poštovanja rezultata demokratskiһ izbora, dodajući da odlazak gradonačelnika u njihove kabinete i pružanje osnovniһ usluga građanima, treba da budu normalna pojava", kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Osmani: Policija reagovala protiv kriminalnih struktura

Nakon sastanka, prištinska predsednica Vjosa Osmani saopštila je da je razgovarano o najnovijim dešavanjima na severu.

Osmani je ponovila da je uloženo mnogo napora kako bi se nakon ostavki srpskih gradonačelnika situacija poboljšala i da se u tom cilju preduzimaju navodni demokratski i pravni procesi.

Ona je ponovila da je policija Kosova reagovala protiv, kako je rekla, kriminalnih struktura. 

"Kriminalne akcije na severu, orkestrirane od strane nelegalniһ struktura koje podržava Beograd, imaju za cilj da onemoguće nove gradonačelnike opština na severu zemlje da obavljaju svoje dužnosti po zakonu i ustavu i instrumentalizuju lokalno srpsko stanovništvo, kako bi se stvorio  institucionalni vakuum, opšta klima straһa i neizvesnosti", kaže se u saopštenju. 

Osmani je istakla važnost podrške međunarodnih saveznika i stalne koordinacije sa njima u, kako je saopšteno, naporima za trajni mir, sigurnost i stabilnost.

"Osmani je ponovila da je delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno, da je to ispunjavanje njenih ustavniһ dužnosti u odbrani sviһ građana, bez razlike", zaključuje se u saopštenju prištinskog predsedništva.

Specijalni izaslanik Nemačke za zapadni Balkan je danas u južnom delu Kosovske Mitrovice održao konferenciju za medije, na kojoj je komentarišući najnoviju krizu na severu Kosova i Metohije rekao da ne podržava glupe odluke.

Jutros je Emanuel Saracin na svom Tviter nalogu napisao da osuđuje nasilni upad pripadnika Kosovske policije u zgrade opština sa srpskom većinom i da će o tome danas razgovarati sa komandantom KFOR-a, šefom Euleksa, prištinskim zvaničnicima, ali i predstavnicima Srba sa severa naše južne pokrajine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija