Politika

Viola fon Kramon: Situacija na severu Kosova teška i ovo je veoma zastrašujuće

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

28/05/2023

-

18:11

Viola fon Kramon: Situacija na severu Kosova teška i ovo je veoma zastrašujuće
Tanjug/AP/Marjan Vučetić - Copyright Tanjug/AP/Marjan Vučetić

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na severu Kosova je teška i ovo je veoma zastrašujuće, ocenila je specijalna izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon u izjavi za portal Kossev.

Ona je posetila Zvečan na severu Kosova tri dana nakon nereda koji su usledili zbog nasilnog preuzimanja zgrade opštine, kako bi se upoznala sa situacijom na terenu.

Tanjug/AP/Marjan Vučetić

 

U razgovoru sa specijalcima koji čuvaju zgradu opštine, Kramon je istakla da ih razume "jer oni ne odlučuju gde će raditi, iako je u njihovom postupanju nešto zaista loše" i dodala da će sva pitanja uputiti zvaničnoj Prištini.

Kramon je naglasila da je evidentno da se u ovom slučaju radi o mirnom civilnom kraju u kome je postavljanje gradonačelnika trebalo da bude mirno, demokratski i civilizovano, ali da je neredima od pre ti dana urađeno sve suprotno.

Tanjug/AP/Marjan Vučetić

 

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Fon Kramon je ocenila da ulazak albanskih gradonačelnika u opštine sa srpskom većinom na severu Kosova "nije bio legitiman".

“Treba nam rešenje, moramo da razgovaramo sa ljudima na terenu. Kosovo de jure ima pravo da uđe u ove zgrade, ali de fakto nema legitimiteta”, kazala je Fon Kramon.

Ona je rekla da način na koji je vlada u Prištini postupila na severu KiM u petak nije u skladu sa onim što bi EU želela da vidi. "Ako se stvari tako rade, ako vidimo oklopna vozila, teško naoružanu policiju, specijalne jedinice koje čuvaju opštinske zgrade non-stop, treba da razmislimo o drugim mogućnostima i opcijama", rekla je Fon Kramon za Radio slobodna Evropa na albanskom.

Prema njenim rečima, potrebno je rešenje koje bi uključilo i lokalno stanovništvo.

Ona se danas sastala s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i istakla da ona i Kurti imaju različite poglede na situaciju na severu KiM, dodaje RSE.

Međunarodna zajednica je oštro osudila postupke Prištine, tražeći da deeskalira situaciju.

EU je zatražila da Priština ne preduzima jednostrane akcije, dok su SAD zatražile da takozvano Kosovo odmaһ prekine sa nasilnim merama, dodaje RSE.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija