Politika

Opozicione stranke u Srbiji zabrinute zbog situacije na Kosovu: Osuda upotrebe sile

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2023

-

21:35

Opozicione stranke u Srbiji zabrinute zbog situacije na Kosovu: Osuda upotrebe sile
AP Photo/Bojan Slavkovic - Copyright AP Photo/Bojan Slavkovic

veličina teksta

Aa Aa

Više opozicionih stranaka i danas je izrazilo zabrinutost zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji i osudilo upotrebu sile prema srpskom narodu. 

Stranka Zajedno osudila je upotrebu sile od strane KFOR-a i kosovske policije i ocenila kao nedopustivo to što KFOR nije uspeo da nađe način da mirno razreši situaciju.

Ta stranka u saopštenju navodi i da je opasno i protivno interesima Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji "svako agresivno ponašanje građana prema jedinicama KFOR-a".

Smatraju i da će događaji koji su juče kulminirali sukobima građana sa pripadnicima KFOR-a u Zvečanu imati dalekosežne posledice na politički i društveni razvoj kako u Srbiji tako i na Kosovu.

Oni su ocenili da Kurti nema nikakav problem da zloupotrebljava vojsku i policiju za ostvarivanje svojih nacionalističkih ciljeva ne poštujući nikakve dogovore i međunarodne standarde, ali tvrde da odgovornost za situaciju postoji i u Beogradu.

U saopštenju oni tvrde da je Aleksandar Vučić pozvao Srbe sa severa da napuste institucije, da bojkotuju lokalne izbore, a onda da dođu u Beograd, što je Aljbin Kurti iskoristio da bi "okupirao" opštine na severu.

Zajedno smatra da cilj Srbije treba da bude politički dogovor, koji bi nas doveo do Evropske zajednice Zapadnog Balkana, a zatim da svi postanemo deo Evropske unije.

Stranka Zavetnici je ocenila da više nema sumnje da je cilj Aljbina Kurtija da osim fizičke okupacije severa Pokrajine trajno etnički očisti ovaj prostor od srpskog življa, i da mu u tome pomaže vojna misija NATO-a na KiM.

"Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju se sa najdirektnijom pretnjom po svoj opstanak i sa punim pravom očekuju odlučnu i momentalnu reakciju svoje države. Srbija više ne može da čeka", ukazala je ta stranka u saopštenju.

Zavetnici traže od državnog rukovodstva da proglasi vanredno stanje na teritoriji KiM i da donese odluku o razmeštanju oružanih snaga Vojske Srbije u opštinama na severu, na šta Srbija ima, kkao kažu, legitimno pravo prema Povelji UN i Rezoluciji 1244. 

Oni smatraju i da će dalje insistiranje na razgovorima pod, kako kažu, mentorstvom onih koji pucaju na srpski narod, voditi u rat na KiM, jer dok je Srbija "naivno verovala" u kompromis sa Kurtijem, EU i SAD su naoružavale Prištinu.

"Umesto Zajednice srpskih opština Srbi su dobili suzavac, šok bombe i potpunu okupaciju severa pokrajine", naveli su Zavetnici tražeći i da se hitno sazove vanredne sednica Vlade i Narodne skupštine na kojima bi bili doneti zaključci o napuštanju pregovaračkog procesa pod okriljem Brisela i vraćanju dijaloga pred SB UN.

Koalicija NADA koju čine Nova DSS i POKS tvrdi da Srbija sedi skrštenih ruku dok su Srbi napadnuti na severu KiM i na njih pucano iz vatrenog oružja.

Oni su ponovili zahtev da Vučić podnese ostavku tvrdeći da je njegova politika prema KiM doživela krah, i da će najveće žrtve biti naši ljudi na KiM, saopšteno je iz NADE.

Direktor kampanja pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović ocenio je danas da je demilitarizacija Severa Kosova i Metohije jedino rešenje aktuelne krize kao i povlačenje specijalnih snaga ROSU. 

"Jedine militarizovane snage koje treba da ostanu su međunarodne snage - KFOR. Sve ostalo može dovesti do sukoba", naveo je Manojlović u saopštenju.

Kreni-Promeni podseća da su u januaru ove godine predložili demilitarizaciju zajedno sa Udruženjem za zaštitu ustavnosti i zakonitosti navodeći konkretne pravne i političke argumente.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija