Politika

Kurtijeva igra "po ivici": Američke sankcije zbog eskalacije nasilja pokazuju da je "potrošena sva tolerancija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2023

-

23:00

Kurtijeva igra "po ivici": Američke sankcije zbog eskalacije nasilja pokazuju da je "potrošena sva tolerancija"
Kurtijeva igra "po ivici": Američke sankcije zbog eskalacije nasilja pokazuju da je "potrošena sva tolerancija" - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Isključivanje Kosova sa vežbi "Branilac Evrope 2023" prva je posledica za kosovsku vladu zbog najnovijih sukoba na Severu i jasan je znak da se istrošilo strpljenje Vašingtona prema vlastima u Prištini. Iako je, kako se slažu analitičari, ovo najoštrija rekacija SAD, deluje da kosovski premijer Aljbin Kurti nema nameru da krene u pravcu popuštanja tenzija. Za sagovornike Euronews Srbija, ovo je nesumnjivo oštar potez SAD prema Kosovu, i to opravdan, a ovakve poruke do sada nisu viđene. Kurtijevo ponašanje, kažu, teško je objašnjivo, a poruke koje su stigle u Prištinu iz Vašingtona "poslednji su žuti karton". 

I pored svih upozorenja, Kurti zasad kaže: "dokle god se besna rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama".

Do svega ovoga, podsetimo, dolazi dva dana nakon što je kosovska vlada odlučila da na silu postavi albanske gradonačelnike opština sa srpskom većinom na severu Kosova - u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću - uprkos otporu lokalnog stanovništva, što je rezultiralo nasiljem. Povređeno je više od 50 Srba, nekoliko njih je uhapšeno, a povređeno je i 30 pripadnika KFOR-a.

Kako je rekao američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, kosovska vlada nije koordinisala sa SAD akcije preduzete u petak, 26. maja, kada su gradonačelnici ušli u opštinske zgrade. On je dodao da su SAD oštro reagovale kada su saznale, da je odluka negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažmana sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu", rekao je ambasador u Prištini.

Prema rečima spoljnopolitičkog komentatora Boška Jakšića, jasno je šta je moglo da isprovocira Amerikance. I pravnik Milan Antonijević ističe da je ovo jedan oštar potez SAD prema Kosovu jer očigledno ne postoji komunikacija koja mora postojati. 

"Mislim da nema jače poruke koja može da stigne iz SAD. Kurti je rekao da će nastaviti da podržavaju sve one gradonačelnike koji su izabrani na izborima da uđu u prostorije u opštinama. To je zatvaranje očiju pred onim što je bila jasna poruka SAD, koja je slična došla i iz EU, ali se čini da SAD idu korak dalje - to nisu samo poruke već su i dela koja govore o tome da kosovske policijske snage neće imati takvu podršku kakvu su imale, da se saradnja prekida. Diplomatskim jezikom jesu sankcije", rekao je Antonijević.

Euronews

A nakon što su SAD preduzele mere protiv Prištine zbog dešavanja na severu KiM, Kurti je izjavio da se "demokratija ne može suspendovati ili držati kao talac". Kurti je u video obraćanju na Fejsbuku rekao da je Priština pojačala komunikaciju sa međunarodnom zajednicom i da je smirivanje situacije zajednički cilj, ali je ponovio stav da albanski gradonačelnici opština na severu KiM, uprkos slaboj izlaznosti na izborima zbog bojkota Srba, "i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima" i da imaju punu podršku vlasti u Prištini.

"On toliko rizikuje svoju političku budućnost da je to neobjašnjivo. Već je jednom skinut sa vlasti zato što se suprotstavio Amerikancima, a već više nedelja uvećava se rezervoar nestrpljenja u Americi zbog njegovog ponašanja, on ga ne koriguje. Ova sada upozorenja koje je dobio i od (državnog sekretara Entonija) Blinkena, i otkazivanja učešća Kosova u zajedničkim manevrima, do odluke o zabrani putovanja, to je poslednji žuti karton koji je podignut Prištini, a pre svega Kurtiju. Ukoliko nastavi da se ponaša ovako, plašim se da je on na kraju svoje politčke karijere jer on ne može da preživi sukobljavanje sa najvećim kosovskim savezikom od koga zavisi i budućnost nezavisnog Kosova", rekao je Jakšić.

Prema rečima Miloša Garića, urednika portala Kosovo online, Kurti će ići sa svojom politikom do kraja i tu "nema dileme", uprkos svim pritiscima koji jesu sada konkretni iz Amerike prvi put. Dodaje da mnogi iz albanske javnosti sada otvoreno komentarišu i kritikuju Kurtija "što ih svađa sa Amerikom".

"Kurti je čovek koji je izvan političke realnosti, on je jedan političar profila iz vremena radikalnog marksizma i nekakvog velikoalbanskog nacionalizma. On je naslednik jedne takve ideologije i zbog toga ima problem u komunikaciji sa SAD. U Vašingtou sad znaju sa kim imaju posla s tim što je Kosovo klijent tvorevina SAD i NATO pakta i tolerišu takvo ponašanje i imaju beskrajnu toleranciju prema Kurtiju, ali vidimo da je on uspeo sve to tolerisanje da potroši. Sada dolazimo u situaciju da pomislimo ko to Kurtiju još uvek daje podršku i možemo da se usmerimo na par evropskih država koje još uvek ćute i nisu toliko oštre u kritici Kurtija i to su pre svega Nemačka i Velika Britanija", rekao je Garić.

"Protektorat" nad severom Kosova

Kako je rekao ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer, što je više stranih trupa na Kosovu, manje je vlasti Prištine nad njim, a govoreći o situaciji na severu istakao je da postoji velika opasnost da kako je naveo, stranci uspostave de fakto, a možda čak i de jure protektorat nad severom Kosova, prenosi Gazeta Blic.

Euronews

"Više NATO trupa na Kosovu znači više stranih trupa. To znači manje moći i ovlašćenja za Kosovo. Više stranog prisustva na Kosovu, znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju. Postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de fakto, a možda i de jure protektorate nad severom. Kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar", rekao je Hovenijer.

Na pitanje da li je reč o upozorenju ili realnoj opciji, Antonijević kaže da SAD očigledno razmišljaju o tome kako na dugoročan način da zaštite Srbe na KiM, enklavama i kulturnoj baštini, SPC.

"Ja ne znam na koji način da se uspostavi trajni mir i sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa danas deluje predaleko. Ja se nadam da ćemo moći da dođemo do toga, da ako se već pominje kiparski scenario, da je to moguće postići 2023. godine", rekao je Antonijević.

Kako je dodao Garić, očigledno je da je ideja o multietničkom Kosovu propala i da je to sada i na Zapadu jasno.

"Sve ono što je Kurti uradio on je samo definitivno tu mogućnost stvaranja nekakvog multietničkog života i normalizacije definitivno uništio svaku šansu u neko dogledno vreme. Stvar se vratila unazad, kako je to izgledalo početkom dvehiljaditih. Izlazak Srba iz institucija je samo posledica. Oni su shvatili da su prevareni kad je upitanju ZSO. Oni su doneli jednu potpuno iznuđenu odluku da izađu iz te jedne velike prevare koja se zove institucije na Kosovu i koji se zove Briselski sporazum. Vi vidite da on prkosi SAD, a kamoli da neće Srbima", dodao je Garić.

Narušeni odnosi Srba sa KFOR-om

Situacija na severu Kosova je trenutno mirna, ali Srbi i dalje protestuju ispred zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. U Zvečanu je situacija najnapetija s obzirom na to da su snage KFOR-a i dalje prisutne, te da je čak deo oko opštine ograđen i bodljikavom žicom. Na pitanje da li se ušlo u spiralu konflikata i neizvesnosti, Garić kaže da smo odavno u tom procesu u koji gura vlast u Prištini.

"Imali smo jedan novi momenat a to je intervencija KFOR-a. Sad se postavlja pitanje zašto je to KFOR uradio na taj način i nekako se svrstao na stranu Prištine. Možete da dođete do jednog logičnog razloga - zbog toga što su imali takvu naredbu. Oni su juče već u 6 ujutru bili raspoređeni sa jakim snagama i u Severnoj Mitrovici, a posebno u Zvečanu, Leposaviću i u Zubinom Potoku. I tada se videlo da su bili pod punom opremom i sa svime onim što je sugerisalo da može doći do nekakvog sukoba", rekao je on.

Kako je dodao, došlo je do narušavanja odnosa između KFOR-a i Srba na severu Kosova što nije dobro jer je KFOR brana i zaštita Srba i srpskih interesa.

"Sa druge strane ne možemo pobeći od toga da je KFOR imao svojih propusta za ovih 20 godina. Bilo je mnogo sličnih događaja ovom u ponedeljak kada su oni kasno reagovali ili nisu reagovali ili su loše reagovali. Ne možemo reći da su svih ovih godina sprovodili svoju misiju onako kako je trebalo i kako smo očekivali", zaljučio je Garić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija