Politika

Makron i Šolc traže nove izbore na severu Kosova, Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/06/2023

-

16:56

Makron i Šolc traže nove izbore na severu Kosova, Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva
Makron i Šolc traže nove izbore na severu Kosova, Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj saopštio je da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani evropski zvaničnici izneli tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borelj je u objavi na svom Tviter nalogu naveo da će, ako to ne bude učinjeno, biti ozbiljnih posledice po odnose sa Evropskom unijom.

On je objavio da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani o "opasnoj situaciji na Kosovu", kao i da se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zajedno sastao sa Vučićem i Osmani.

"Sada treba da se obezbedi održavanje novih lokalnih izbora, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", napisao je Borelj.

 

 

Francuska i Nemačka pozvale Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu Kosova i Metohije u kojima je došlo do tenzija, rekao je francuski predesednik Emanuel Makron.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters.

Preneo je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti ''jasnih odluka" u vezi sa situacijom na severu KiM.

Vučić: Težak razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM.

"Težak razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije", napisao je Vučić na Instagramu.

On je istakao neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne, kako je naveo, putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

"Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima", napisao je predsednik Srbije na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Kosovska predsednica je navela da je Priština spremna da razmotri mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu KiM. Kako je rekla, dvojica zvaničnika njoj i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Moldaviji, na marginama sastanka Evropske zajednice, rekli da treba da se pronađe način za održavanje novih izbora koji bi građanima srpske nacionalnosti dali priliku da učestvuju i biraju predsednike sa većim legitimitetom.

Dodala je da je izrazila spremnost da se izbori održe u slučaju da građani s tog područja potpišu peticiju koja omogućava zakazivanje novih izbora, prenosi Reporteri.

"To znači da građani Srbije, odnosno njih oko 20 odsto koji su na biračkom spisku, mogu da potpišu peticiju i da preko nje pokrenu proces novih izbora. Spremni smo da poštujemo zakon", navela je Osmani.

U zamku Mimi, u mestu Bulboaki, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žosepom Boreljom.

Vučić je razgovarao s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i tom prilikom posebno naglasio da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.

"Za Srbiju je bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnosti. Istakao sam da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma", naveo je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije, koji u Kišinjevu učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, napisao je da je imao otvoren razgovor s Boreljom o kompleksnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o posledicama neodgovornog ponašanja institucija u Prištini.

"Ponovio sam da smo od početka odgovorno, savesno i ozbiljno pristupali rešavanju svih otvorenih pitanja tokom dijaloga sa Prištinom i naglasio da smo strpljivo i smireno odgovarali na sve jednostrane poteze i provokacije", saopštio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija