Politika

Vučić razgovarao sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

16:15

Vučić razgovarao sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom
Vučić razgovarao sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, a među temama razgovora bio je predstojeći samit o klimatskim promenama COP28, dalje jačanje sveobuhvatne saradnje, kao i aktuelna regionalna i globalna geopolitička situacija. 

Predsednik Vučić je zahvalio šeiku Mohamedu na pozivu da učestvuje na konferenciji COP28 koja će se krajem godine održati u Emiratima, istakavši da će ovaj događaj biti izuzetna platforma na kojoj će svetski lideri razmeniti iskustva i konkretna rešenja u pogledu gorućih problema u oblasti klimatskih promena i energetske tranzicije, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučic je izrazio nadu da će imati priliku i za lični susret sa šeikom Mohamedom, čime bi se dodatno učvrstile prijateljske veze Srbije i UAE. 

Predsednik je istakao da je partnerstvo sa UAE od najvećeg značaja za našu zemlju, ne samo zbog globalnog ugleda, već i pažnje koju ova uticajna zemlja posvećuje odnosima sa Srbijom. 

Predsednik Vučić je ponovio da smo na Emirate uvek mogli da se oslonimo u teškim vremenima, te je izrazio posebnu zahvalnost na uloženom uticaju i ugledu koji UAE ima na međunarodnoj sceni kada je u pitanju deeskalacija tenzija na Kosovu i Metohiji i podrška za rešavanje situacije mirnim putem. 

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, a saglasili su se da nastave zajednički da rade na unapređenju ekonomskog i investicionog partnerstva dveju zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija