Politika

Kurtijeva strategija haosa: Mesec dana od eskalacije krize na severu Kosova pritisak na Srbe sve veći

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

26/06/2023

-

19:31

Kurtijeva strategija haosa: Mesec dana od eskalacije krize na severu Kosova pritisak na Srbe sve veći
Kurtijeva strategija haosa: Mesec dana od eskalacije krize na severu Kosova pritisak na Srbe sve veći - Copyright Tanjug/video, TANJUG/ STR

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana prošlo je od kada su albanski gradonačelnici pokušali da uđu u zgrade srpskih opština na severu Kosova i Metohije što je rezultiralo nasilnim akcijama kosovske policije, kao i sukobom okupljenih sa KFOR-om. Ozbiljna kriza koja je potpuno paralisala odnose Beograda i Prištine ni do danas nije razrešena, a u međuvremenu zvaničnici Srbije upozoravaju da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen svakodnevnoj torturi, bezrazložnih hapšenjima i nasilju kosovskog premijer Aljbina Kurtija. 

Alarmantnih mesec dana koji su iza Beograda i Prištine nisu dobili epilog ni u četvrtak kada su predstavnici EU sazvali hitan sastanak u Briselu koji je u sedište Evropske službe za spoljne poslove doveo i srpskog predsednika Aleksandra Vučića i Kurtija, doduše ne "oči u oči". 

Već dan nakon tog sastanka, posle koga je šef evropske dilomatije naglasio da su proizvoljna hapšenja i mlatretiranje zatvorenika neprihvatljivi, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije uhapsili su još jednog Srbina u Severnoj Mitrovici. To je bio ukupno osmi uhapšeni Srbin od dolaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu i protesta koji su usledili. U istom danu, a dan nakon pokušaja zapadnih posrednika da primire situaciju, pripadnici KBS, njih više od 200, marširalo je Južnom Mitrovicom, što je samo dodatno uznemirilo Srbe na KiM. 

Mesec dana o događaja koji je do krajnjih granica zategao odnose Srbi i dalje protestuju, srpska roba ne može na Kosovo, kao ni automobili sa tablicama gradova na Kosovu kojima je MUP Srbije produžio registraciju posle 21. novembra prošle godine. Uhapšeno je osam Srba, dok je jedna osoba puštena uz kauciju. Pripadnici specijalne policije takozvanog Kosova i dalje su na punktovima pored magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Jarinje, kao i u bazama, izgrađenim na nezakonito oduzetoj zemlji, kako od Srba, tako od srpskih lokalnih samouprava.

I Beogradu i Prištini u Briselu su postavljeni određeni zahtevi, a Beograd je svoj u ponedeljak i ispunio kada je sud u Kraljevu je potvrdio optužnicu protiv kosovskih policajaca koji su uhapšeni na teritoriji Srbije i doneo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor. Zahtevi sa kojim se suočila Priština, a koji se tiču i povlačenja specijalaca sa severa KiM, i danas ostaju neispunjeni. 

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je nakon sastanka u četvrtak da je "arbitrarno i protivpravno hapšenje i maltretiranje zatvorenika neprihvatljivo", ali je od Beograda zatražio i da "odmah i bezuslovno" oslobodi tri kosovska policajca koja su zaržana u Srbiji, što je u međuvremenu ispunjeno. Međutim, činjenica da je već sutradan usledilo novo hapšenje, idu u prilog tome da klupko problema na KiM i dalje ostaje zamršeno.

Kurtijeva taktika

Za zvaničnike u Beogradu, ali prilika na Kosovu reč je o svojvrsnom "lovu na Srbe" i Kurtijevoj taktici čiji je konačan cilj proterivanje Srba sa KiM. 

Zbog dramatičnih dešavanja na KiM načelnik generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da je obavestio komandanta KFOR-a da sa velikom zebnjom prate događaje na Kosovu i Metohiji i da "zahtevamo preduzimanje hitnih mera u zaštiti srpskog naroda i prava na opstanak". 

"Vojska Srbije u skladu sa Ustavom RS i poveljom UN, poštovani građani, ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta sve svoje zadatke u odnosu na ukupnu bezbednosnu krizu, izvršiće u potpunosti". 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da Kurti želi rat "zato što želi da bude ratni lider", sve ono što on (Vučić) hoće da izbegne.

"E sada on hoće i da nas uvuče u sukob sa NATO. Oni su veoma zadovoljni što su stigli Turci na sever", rekao je Vučić i dodao da je ključnim akterima na Zapadu jasno da je Kurti kriv i da nije saglasan sa time da smo stigli do vrha eskalacije.

I Kancelarija za KiM je navela da poslednje hapšenje nije slučajno tempirano jutro posle dijaloga i da je jasno da Kurti neće smirivanje tenzija.

Kako je objavila Kancelarija, Nenad O. uhapšen je kada su ga u autoperionici opkolili pripadnici ROSU, sa uperenim automatskim oružjem. Kosovska policija je potvrdila hapšenje zbog, kako navode u saopštenju, napada i ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom. On se sumnjiči da je učestvovao u napadu, kako tvrde, na vojnike KFOR-a 29. maja ove godine.

"Razlog za krizu - teror nad Srbima"

Pravnik Milan Antonijević smatra da su privedeni Srbi na severu Kosova i Metohije pretrpeli torturu, kao i da je to "alarm za sve".

"Dobro je da su predstavnici međunarodne zajednice obišli četvoricu privedenih, evidentirali povrede i uzeli od njih izjave bez prisustva kosovskih vlasti, u skladu sa pravilima", napisao je Antonijević na Tviteru.

Prethodno je zaštitnik građana Zoran Pašalić izrazio zabrinutost zbog položaja uhapšenih Srba na KiM koji su izloženi zlostavljanju i apelovao da se bez odlaganja ispitaju i sankcionišu svi akti zlostavljanja.

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je za Euronews Srbija da je najnovije hapšenje samo nastavak strategije da Priština putem represije ostvari političke ciljeve, smatra . Ovim se, kako dodaje u izjavi za Euronews Srbija, od Srba traži da, sa jedne strane, odustanu od otpora, ali sa druge i da "prihvate da su u državi Kosovo i da se tome prilagode".

Milivojević ističe da je reč o jasnoj strategiji "nametanja države Kosovo i na severnom i na južnom delu". Kada je reč o Kurtiju, dodaje, promene stava nema - "on ostaje dosledan svojoj politici već dve godine i pokušaju da nametne svoj sistem i da Srbe odgovori od otpora i da ih uveri da su u državi Kosovo i da je to vlast Prištni relevatna".

"On od toga ne odustaje, u meri u kojoj nema nikakve reakcije sa Zapada, onda to sve govori. Govori prvo da ima podršku u tome i pod dva da treba računati sa tom vrstom politike i nadalje. Ujedno je i to svojevrstan pritisak i na srpsku stranu u Beogradu da promeni stav, da postane kooperativana, na liniji onoga što su zahtevi Zapada, a to je da se sedne za sto, da se uticaj na srpsku stranu i Srbe na KiM prilagodi onome što je strategija Prištine i dalje da se razgovara o Ohridskom sporazumu, to je strategija Zapada", rekao je Milivojević.

Euronews

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je u emisiji Direktno sa Minjom Miletić da su sve ovo problemi koji se ponavljaju od septembra 2021. godine kada je Kurti krenuo sa primenom mera reciprociteta i prvi put poslao pripadnike specijalne jedinice na Jarinje i Brnjak. 

"Nakon toga imali smo nekoliko kriza, najozbiljnija u decembru sa barikadama i kada su postavljeni jasni uslovi za Srbe da se vrate u institucije i da uklone te barikade. Jedan od tih uslova jeste bio da nema hapšenja ljudi koji su učestvovali u tim događajima, a drugi uslov jeste povlačenje specijalnih snaga sa celog severa Kosova. To se nije desilo iako je Srbija napravila jedan akt dobre volje da ukloni te barikade. Mi smo sada došli do situacije da zaista Srbi sa severa Kosova nemaju mogućnosti da se povuku nazad, prosto je nemoguće živeti u takvim okolnostima", rekao je Mijačić.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da je razlog za aktuelni krizu "teror nad Srbima", a dok se ne zaustave hapšenja, dodaje, nema razgovora.

"Kurti je pokušao Lajčaku da uruči neki spisak od, kako je rekao, 350 srpskih kriminalaca na severu, da bi hapsio sve te ljude. Za njega su svi Srbi koji protestju na miran način, koji mogu da povedu Srbe kriminalci i on govori o tim nekim kriminalnim bandama koje navodno Beograd ubacuje. Dok se ne zaustave ta hapšenja, dok se ne realizuje odlazak lažnih gradonačelnika iz zgrada opština, dok se ne povuku pripadnici specijalnih jedinica ne samo iz zgrada, nego generalno sa severa, tu nema razgovora više", rekao je Drecun za Euronews Srbija.

Hapšenja i protesti 

Pripadnici specijalne kosovske policije su, kako piše Kosovo online, uhapsili Nenada O. nakon što su ga opkolili sa deset vozila. Na snimku sa bezbednosnih kamera vidi se i da je on u trenutku hapšenja bio bez gorenjeg dela odeće. Od dolaska albanskih gradonačelnika u opštine na severu Kosova, uhapšeno je do sada osmoro Srba.

Nadomak Gračanice, 21. juna je uhapšen Dragiša Milenković. Uhapšeni se tereti za ratne zločine i navodno maltretiranje Albanaca dok je radio kao čuvar u zatvoru u Lipljanu, saopštio je kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, dodajući da je kod njega pronađeno i nelegalno oružje koje mu je oduzeto. U znak protesta, meštani Gračanice su blokirali magistralni put Priština-Gnjilane, a protesti meštana traju već nekoliko dana.

Dan ranije u Leposaviću je uhapšen U.V. za kog kosovska policija u saopštenju tvrdi da je osumnjičen za napade na novinare i on je treći uhapšen za to delo. Uhapšen je Dalibor Spasić, osumnjičen da je učestvovao u napadu na novinare 31. maja. Dan ranije na severu je uhapšen i Nemanja Vlašković, takođe osumnjičen za napade na novinare. U Mitrovici i Leposaviću održano je više mirnih protesta na kojima su okupljeni tražili slobodu za uhapšene.

Protestuje se i na ulicama Severne Mitrovice zbog hapšenja Miluna Milenkovića, osumnjičenog da je pre dve nedelje organizovao napad na vojnike KFOR-a tokom sukoba u Zvečanu.

U međuvremenu, u oblasti administrativne linije srpske policijske snage uhapsile su trojicu kosovskih policajaca uz tvrdnju da su bili na teritoriji centralne Srbije, dok prištinske vlasti tvrde da su policajci uhapšeni na Kosovu. Više javno tužilaštvo u Kraljevu odredilo je pritvor trojici policajaca. Evropski, ali i američki zvaničnici, međutim, zatražili su njihovo hitno oslobađanje.

Komentari (0)

Srbija