Politika

"Na čekanju" do septembra: Šta je odložilo formiranje Narodnog pokreta za državu i ko bi mogao da ga čini?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2023

-

07:15

"Na čekanju" do septembra: Šta je odložilo formiranje Narodnog pokreta za državu i ko bi mogao da ga čini?
"Na čekanju" do septembra: Šta je odložilo formiranje Narodnog pokreta za državu i ko bi mogao da ga čini? - Copyright Fonet/Miki Jevtović

veličina teksta

Aa Aa

Mesecima najavljivano osnivanje Narodnog pokreta za državu stavljeno je na čekanje, a na Vidovdan, kada je on zvanično trebalo da bude formiran, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da pokret za državu treba da obezbedi ubrzani ekonomski napredak u teškim uslovima. Vučić je ranije objasnio prolongiranje formiranja manjkom vremena dok se bavi problemima oko Kosova i Metohije, a analitičari tvrde da postoji još nekoliko razloga zbog kojih će formiranje, kako trenutno stvari stoje, sačekati septembar.

"Nismo mogli jer smo bili prezauzeti najtežom situacijom na KiM pre svega, drugih problema od Ukrajine, ubistva naše dece u Ribnikaru, Malom Orašju i Duboni. O Kosovu da ne govorim, to je na dnevnom nivou - po 20 razgovora telefonskih koji su se toga ticali. Onda ne možete da se posvetite nečemu što je unutrašnje politički rad. Moj posao je da budem predsednik Srbije, a kada pronađem slobodnog vremena da se bavim važnim političkim stvarima za budućnost zemlje, nadam se da ću imati u budućem periodu", rekao je Vučić.

Ipak, on je juče najavio da će se u narednom periodu baviti Pokretom za državu, kao i da će zbog toga ići na konsultacije sa narodom.

"Ići ću da slušam ljude, po dva, tri, četiri sata ljude u bar 10, 12 gradova, zaseoke, da vidim šta očekuju od predsednika i države i šta moramo da promenimo", rekao je Vučić.

Formiranje novog pokreta, podsetimo, najavljeno je još prošle godine, ali ni nakon što je zvanično napustio poziciju predsednika SNS, Vučić nije tačno razjasnio šta će biti njegovi ciljevi ili koji će biti kriterijumi za prijem članova. Pokret, kako je rekao "neće biti antistranački, već nadstranački", a najavljeno je i da će biti otvoren za političke organizacije, nestranačke ličnosti i intelektualce. 

Nijedna od pomenutih nedoumica nije razrešena ni najnovijim dešavanjima. Odlaganje formiranja pokreta, kako je za Euronews Srbija rekao sociolog Vladimir Vuletić, ne znači da će se od njega odustati. On smatra da je konkretan cilj pokreta pokušaj da se okupe različite grupe i političke stranke koje dele zajednički stav prema pitanju rešenja situacije na Kosovu i Metohiji. U tom smislu, ističe da je odlaganje posledica burne situacije na terenu, ali i činjenice da predstojeći koraci još uvek nisu jasno definisani.

Sa druge strane, analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Vučić procenio "da mu se trenutno ne isplati da ide u tom smeru".

Šta je zakočilo proces?

"Na Vidovdan će biti ‘neki mali proglas, malog broja ljudi’, ali će da nastavi da se radi. Od Vidovdana do septembra ima dovoljno mesta. To mora da ima novu vrednost, novi sadržaj, da bi ljudi mogli da poveruju da se bore uz taj novi pokret za Srbiju“, objasnio je Vučić kratko u nedelju, gostujući na TV Pink.

Prema rečima Anđelkovića, Vučić pravi ovaj pokret da bi nešto dobio, a ne izgubio, te u tome i vidi razloge za prolongiranje čitavog procesa.

"Ne treba zaboraviti kada je Vučić najavio pravljenje pokreta, to je septembar prošle godine, posle parlamentarnih izbora na kojima je SNS najmanje dobio od 2012. Tako da je Vučić procenio da mu treba jedna vrsta marketinškog prepakivanja njegove stranke i na tome je radio, najavljivao je od kraja prošle godine, ali je evidentno čekao trenutak kada da ubrza stvari. Onda su izbili protesti koji su delovali kao opasnost i tada ubrzava proces, ali znate to nije nešto što može brzo da se uradi. Drugo, u okolnostima kada su snažni protesti, kada je rejting pod udarom, kada je problem na Kosovu veliki, teško je praviti pokret koji se zove za državu, a gubite deo države, tako da Vučić kao vešt marketinški stratetg procenjuje da mu se sada ne isplati da to uradi jer ništa neće dobiti, a nešto će izgibiti", rekao je Anđelković za Euronews Srbija.

Euronews

A upravo je pitanje Kosova i ključno za sam pokret. Kako je istakao Vuletić, konkretan cilj u ovom slučaju jeste pokušaj da se okupe realtivno različite grupacije, ali i pojedinci koji smatraju i dele zajednički stav prema pitanju rešenja onoga što se dešava na KiM.

"U tom smislu ne vidim da će biti odustajanja jer jednostavno ono što možemo da prepoznamo u našoj javnosti to je da postoje tri pozicije. Jedna je pozicija faktički odustajanje od bilo kakve dalje borbe za Kosovo, druga pozicija je takođe moglo bi se reći radikalna u smislu da se ne razmišlja ni o čemu drugom nego samo fokus na KiM i ta treća pozicija koja bi trebalo na neki način da bude centralna to je da se nađe neko rešenje. Ja verujem da u tom delu postoje određeni problemi, nije jasno šta bi bilo to rešenje. Verovatno se i oko toga vode razgovori, pre svega sa onim političkim akterima koji će činiti srž tog pokreta. Mislim da potenijalno postoji problem jasnog definisanja šta bi tačno bio cilj tog pokreta", rekao je on.

Ko bi mogao u Narodni pokret?

Pitanje koje je možda još zanimljivije tiče se toga ko bi zapravo sve mogao da čini Narodni pokret. U tom smislu, najčešće se postavlja pitanje pozicije Socijalističke partije Srbije, čiji je lider Ivica Dačić ranije izjavljivao da je "uvek za zajednički nastup", ali se u javnosti često pominje bojazan da bi se na taj način SPS "stopila" u potpunosti.

Euronews

"Ovaj pokret je suštini SNS pod drugim imenom sa određenim brojem svojih koalicionih partnera, to svakako podrazumeva veći nivo utapanja koalicionih partnera što ne pada teško nekim malim igračima, ali ozbiljnijim strankama kao što je SPS pravi problem. Ta partija, ako bi išla na izbore, a ovaj pokret se i pravi zbog predstojećoh izbora kad god da budu, ako bi SPS jednom otišao na izbore pod velom tog pokreta za budućnost bi mnogo toga izgubio", rekao je Anđelković.

Kako on ističe, veliki deo SPS ne želi takvu vrstu integracije.

"Dačić koji pre svega gleda svoju poziciju i ne želi da se zameri Vučiću on je verovatno spreman da uvede SPS u taj pokret, ali kako se ide dublje u straku od rukovodstva srednjeg nivoa, pa i višeg tu apsolutno preovladava stav da ne treba ići u taj pokret. Mislim da je to Vučiću svakako jedan od problema", dodao je on.

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je 12. marta za list Danas da je logično da njegova stranka bude deo novog pokreta. Da su voljni da pristupe pokretu kažu i iz Pokreta socijalista. Šta bi mogla da učini Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme i dalje je nepoznanica, a postavlja se pitanje i koliki je manevarski prostor ovim strankama da možda ne prisupe pokretu.

"Do pre godinu dana da je Vučić tako nešto pravio, mali bi manevarski prostor za sve druge bio jer je još relativno dobro stajao, ali u okolnostima kada nema sumnje da i SNS i Vučić imaju trend pada i rejtinga i ozbiljni su problemi i unutrašnje i spoljne prirode, povećava se manevarski prostor svih onih koji su sarađivali sa Vučićem i njegovom partijom. Kad se radi o Ljajiću on je rekao da je načelno spreman da uđe u taj pokret, što se tiče Markovića on se nije izjašnjavao iz prostog razloga što je ipak primarno u koaliciji sa SPS", rekao je Anđelković.

Vuletić smatra da je glavni cilj osnivanja Narodnog pokreta za državu okupljanje oko zajedničkog rešenja za Kosovo. Zato veruje da bi, u drugim okolnostima, i stranka Dragana Đilasa mogla biti deo tog Pokreta, jer ima relativno slične poglede na taj problem kao vladajuća partija. Međutim, to sada nije moguće, pre svega zbog opozicionih protesta, a svakako ne bi bili, kako kaže, na zajedničkoj listi na budućim izborima.

"Ono što mislim da je zaista važno je da se tu napravi razlika između pokreta koji bi bio fokusiran na rešavanje ovog pitanja, a drugo je da se osnaži jedna politička platforma koja je dosada funkcionisala spram drugih političkih aktera na unutrašnjim pitanjima. Kada govorimo o tim unutrašnjim i spoljašnjim pritiscima, ako su u fokusu spoljni pritisci onda bismo mogli očekivati širok front, ako ta stvar težište bude pre svega na onome što su unutrašnji pritisci onda bi se verovatno išlo u jačanje jednog saveza koji već postoji između SNS i SPS", maglasio je Vuletić.

Komentari (0)

Srbija