Politika

Završena blokada auto-puta kod Sava centra: Opozicija pomerila vozila, saobraćaj krenuo i kod Novog Sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2023

-

16:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici opozicionih stranaka, u okviru protesta "Srbija protiv nasilja", blokirali su auto-put u Beogradu kod Sava centra. Oni su prethodno krenuli automobilima u dve kolone, sa naplatnih rampi na ulazima u Beograd i susreli su se kod Sava centra, gde su ostali do 20 časova. Osim toga, bio je blokiran i auto-put kod Novog Sada. 

Zahtevi opozicije

  • Smena čelnika REM-a i RTS-a  
  • Smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina  
  • Ukidanje rijalitija
  • Oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi"  
  • Gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks 

20.01 Vozila koja su blokirala auto-put kod Gazele se sklanjaju

Kako javlja reporter Euronews Srbija, automobili koji su blokirali auto-put kod Sava centra se sklanjaju, i auto-put na tom delu bi uskoro trebalo da bude ponovo prohodan. 

19.44 Okončana blokada auto-puta kod Novog Sada

Blokada auto-puta kod Novog Sada završena je u 19.30h i auto-put je otvoren za saobraćaj, javlja portal 021.

19.30 Nije primetno prisustvo uniformisane policije kod Sava centra, saobraćaj se i dalje preusmerava na ranije izlaze sa auto-puta

U 20 časova bi trebalo da bude proglašen kraj blokade na auto-putu kod Sava centra. Nije primetna policija u uniformama, javlja reporter Euronews Srbija, dok saobraćajna policija preusmerava vozače na ranije izlaze sa auto-puta.  

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

19.21. Automobil sa diplomatskim tablicama uključio blinkere, ali nije propušten na auto-putu kod Novog Sada

Automobil sa mađarskim diplomatskim tablicama je uključio blinkere nadajući se da će da prođe kroz blokadu na auto-putu kod Novog Sada, ali ga okupljeni nisu propustili, javlja 021. Vozač je posle toga odustao i vratio se. 

19.02 Policija reguliše saobraćaj na mestu gde je blokiran auto-put kod Novog Sada

Nakon što su počele da se stvaraju kolone, policija je počela da reguliše saobraćaj kod Novog Sada i da usmerava vozače da se vrate. Nije najavaljeno do kada bi blokda kod Novog Sada mogla da traje.

18.34 Blokiran auto-put kod Novog Sada

Učesnici protesta su blokirali auto-put kod Novog Sada, javlja portal 021. Put je blokiran hod hipermarketa koji se nalazi u blizini.

Printskrin/Facebook/Radio 021 Novi Sad

 

18.33 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija koji se nalazi ispred Sava centra

Euronews

18.08 Blokirane obe trake auto-puta kod Gazele

18.00 I kolona koja je krenula od Vrčina stigla je do Sava centra

I druga kolona je stigla ispred Sava centra. Reporter Euronews Srbija javlja da osim vozila koja blokiraju auto-put posle Gazele, ispred i iza nema automobila, što verovatno znači da je policija preusmerila saobraćaj. Takođe, kaže i da je narodni poslanik Nebojša Zelenović rekao da policija nije dala nekim automobilima da se pridruže protestu.

Euronews

17.46 Policija preusmerava saobraćaj ka određenim izlazima sa auto-puta

Saobraćajna policija iza kolone koja se kreće na Sava centru iz pravca Bubanj potoka preusmerava saobraćaj ka izlazima na auto-putu kroz Beograd dok kolona nastavlja da se kreće ka Gazeli. 

17.38 Kakvo je trenutno stanje ispred Sava centra?

17.31 Lazović za Euronews Srbija: Uvod u sutrašnji protest, prvo ispunjenje zahteva pa onda da pričamo o izlasku iz krize

Narodni poslanik Radomir Lazović je u izjavi za Euronews Srbija rekao da je današnja akcija uvod u sutrašnji protest.

"Mi cemo na razlicite nacine da izvrsimo pritisak da dodje do ispunjenja zahteva", rekao je i dodao da nema razloga da vlast to odlaže.

"Razrđujemo više scenarija svaki put i onda biramo koji ćemo da sprovedemo u aktuelnom trenutku. Nije ovo jedino što imamo dogovoreno", naveo je Lazović. 

On je rekao da treba prvo da se ispune zahtevi, pa onda da se priča o izlasku iz krize. Govoreći o sutrašnjem protestu, rekao je da sve počinje ispred Narodne skupštine, da će tu biti održani govori i da se onda kreće u šetnju do TV Pink. 

17.26 Vozači koji su iza kolone koja ide na Sava centru se isključuju na alternativnim izlazima

Veliki broj vozača koji se kreće iza kolone koja dolazi iz pravca Bubanj potoka se isključuje na alternativnim izlazima, a jedino motociklisti uspevaju da prođu. Ta kolona je stigla do isključenja za Voždovac, javlja reporterka Euronews Srbija.

17.15 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija sa petlje kod Bubanj potoka

Euronews

17.11 Automobili koji su krenuli iz Šimanovaca stigli do Sava centra

Automobili koji su pošli od naplatne rampe Šimanovci su došli do Sava centra. Tu su se zaustavili i čekaju kolonu koja dolazi iz suprotnog pravca. 

Euronews/Jovana Stanković

 

17.00 Kolona koja je krenula iz Vrčina se zaustavila kod Bubanj potoka, a potom je nastavila ka Sava centru

Kolona koja je krenula iz smera naplatne rampe u Vrčinu kratko se zaustavila kod Bubanj potoka, javlja reporterka Euronews Srbija. Na početku kolone su opozicioni poslanici Miroslav Aleksić, Srđan MIlivojević i Aleksandar Jovanović Ćuta. Prisutni su i pripadnici saobraćajne policije, a stvorile su se velike saobraćajne gužve na auto-putu, a na račvanju veliki broj automobila skreće ka obilaznici.

16.47 Zelenović: Želimo da stane nasilje

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović uoči početka blokade auto-puta E-75 je rekao da predstavnici opozicije ne vole što ovo moraju danas da rade, ali da žele da stane nasilje. "U Srbiji će stati nasilje ili će sve stati, rekao je on. Upitan da li je vožnja tom brzinom na auto-putu dozvoljena po saobraćajnim propisima, Zelenović je odgovorio da nasilje nije po propisima. 

16.53 Jedna kolona stigla do Bubanj Potoka, druga je prošla petlju Dobanovci

Kolona koja je krenula od naplatne rampe Vrčin je stigla do Bubanj potoka, javlja reporterka Euronews Srbija. Druga kolona je prošla Dobanovačku petlju. Očekuje se da se sastanu kod Sava centra. 

Euronews/Ana Mihaljčić

 

16.48 Kako izgleda protestna vožnja? 

Kolone koje su krenule iz pravca obe čeone naplatne rampe oko Beograda se kreću ka Sava centru. Iza njih se stvara veliki broj automobila. Reporterka Euronews Srbija javlja da su zauzete sve tri trake auto puta.

16.42 Aleksić: Biće usporena vožnja, građani će doći do Gazele

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao, uoči početka protesta, da će kolone ići u sve tri trake auto-puta, i da će voziti dvadesetak kilometara na sat. Kako je rekao, policija zna da će vožnja biti usporena, i dve kolone bi trebalo da se sretnu kod Sava centra. Aleksić je naveo da će u 17 časova građani doći do Gazele i da će tu blokada trajati do 20 časova. U organizaciji učestvuju potpredsednik Narodne stranke Mirosalv Aleksić, kopredsednik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta i poslanik DS Srđan Milivojević, kao lideri Ne davimo Beograd, javlja Tanjug.

16.30 Kolone automobila krenula od naplatnih rampi ka Sava centru

Predstavnici opozicije okupili su se na naplatnim rampama Vrčin i Šimanovci odakle su krenuli u sporu vožnju ka Sava centru, javlja reporterka Euronews Srbija. Oni voze oko 20 do 30 kilometara na čas. 

Kako je u sredu rekao koopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, biće organizovana spora vožnja od naplatnih rampi Šimanovci i Bubanj Potok, do Sava centra. Rečeno je i da će bloakda trajati do 20 časova.

Osim toga, najavljeno je da će u subotu biti organizovan deveti po redu protest koji će početi ispred Doma Narodne skupštine u 18 sati, posle čega će uslediti protestna šetnja do TV Pink. To je rečeno na konferenciji za novianre ispred sedišta regulatornog tela za elektronske medije. 

16.00 Prethodni protest održan prošle subote

Prethodni osmi protest održan je u Beogradu i drugim gradovima prošle subote. Nakon što su ponovljeni zahtevi koji su ostali nepromenjeni, protestanti u Beogradu su krenuli ulicom Kneza Miloša, preko Nemanjine i kroz Bulevar oslobođenja i šetnju završili na Autokomandi gde su blokirali međunarodni auto-put. Uz osmi protest u Beogradu, blokada saobraćaja organizovana je i u više gradova u Srbiji i to u Šapcu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Vranju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija