Politika

Evropsko disciplinovanje Kurtija: Dok se efekat kažnjavanja Prištine tek čeka, situacija na severu ostaje u pat poziciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2023

-

21:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija donela je, mesec dana nakon eskalacije krize na severu KiM, prve mere u pokušaju da "disciplinuje" Prištnu i kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji do sada nije odgovarao na pozive međunarodne zajednice da preduzme korake ka deeskalaciji situacije na severu KiM. Analitičari ukazuju da bi efekat mera koje su donete, a koje Kurti naziva napravdnika, mogao da bude značajan. U međuvremenu, ocenjuju, situacija na severu i dalje je u "pat poziciji" u kojoj, sa jedne strane, ne postoje znaci pogoršanja, ali isto tako ni signala da bi tenzije uskoro mogle da splasnu.

"Nažalost, uprkos postojanju jasnih koraka za uspešno smanjenje tenzija, situacija je i dalje krhka", napisao je na Fejsbuku specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak, dodajući da je proveo nekoliko dana u Briselu gde je sa svojim timom blisko sarađivao sa međunarodnim partnerima na koordinaciji sledećih koraka. Lajčak bi, upravo u pokušaju da se situacija pokrene u smeru deeskalacije, narednih dana trebalo da poseti Beograd i Prištinu. 

Ipak, neki konkretni koraci, barem kada je reč o dugo najavljivanim merama, već su počeli da se preduzimaju. Evropska komisija je potvrdila da mere, o kojima je Priština obaveštena 28. juna, podrazumevaju privremeno obustavljanje rada u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da Priština neće biti pozivana na sastanke na visokom nivou. Biće obustavljene posete stranih zvaničnika, a Priština je suspendovana i iz programa od 7,5 milijardi evra koji finansira Evropska unija. Određene "kaznene" mere preduzele su i neke zemlje pojedinačno, pa je tako, kako je rekao srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić, Norveška donela odluku da zatvori ambasadu u Prištini.

Koliki je, međutim, domet ovih mera zasad je i dalje nepoznato. Kurti i dalje nije odgovorio ni na jedan od zahteva međunarodne zajednice, a čak je i pre nekoliko dana sam ponudio korake za deeskalaciju. Politikolog Ognjen Gogić kaže za Euronews Srbija da Kurtijeva reakcija pokazuje njegov nepopustljiv stav, ali isto tako dodaje i da se došlo u novu fazu pritiska.

Efekat na duže staze

Kako je objasnio Gogić, pomenute mere su "završetak procesa koji se odvija već mesec dana". Evropska unija je, dodaje, sve vreme nagoveštavala da će do ovih mera doći, ali su sada odlučili da ozvaniče njihovo stupanje na snagu. 

"Ove sankcije, ne znamo kakav će efekat imati, da li će zaista dovesti do nekih ekonomskih poteškoća, suspendovani su sastanci u tim radnim grupama. Kako god se one sprovodile, nesumnjivo je da su donele veliku štetu reputaciji Kosova i mislim da je to ono zašto Kosovo treba da bude najviše zabrinuto. Danas je pored Rusije i Belorusije jedini akter protiv kog EU sprovodi sankcije Kosovo. To će sigurno da odjekne u javnosti", rekao je Gogić.

Kurti je, podsetimo, ocenio da su kaznene mere Evropske unije prema Prištini "nepravedne" i rekao da će "Kosovo uraditi svoj posao", ali uz ogradu da "ne može biti kompromisa sa vladavinom prava ili ustavnošću zemlje". On smatra da su mere nepravedne jer su, kako tvrdi, "Kosovo i njegova vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država".

Euronews

S obzirom na ovo, Gogić napominje da Kurti nije promenio svoju tvrdu poziciju prema zahtevima koji su pred njega ispostavljeni, iako najava sankcija traje već mesec dana, prvo od Amerikanaca, posle i od Evropljana.

"Da vidimo kako će se odvijati situacija, on možda nađe neku izvesnu strategiju i da postepeno promeni svoju poziciju, a možda ostane tvrd", napomenuo je Gogić.

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je nakon sastanka u Evropskom savetu da će najavljene mere evropskih zemalja protiv Prištine sigurno pogoditi Kosovo, ali da u kratkom vremenskom periodu neće dati očekivane rezultate. Objasnio je da međunarodna zajednica nema instrumente da rešava ovakve situacije u kratkom vremenskom periodu.

"Na duže staze one će imati uticaj na Kosovo i na građane, na ekonomiju i kvalitet života. Potrebno je izvršiti snažniji pritisak na Aljbina Kurtija, a ovaj paket mera je samo inicijalna kapisla", rekao je Mijačić za Tanjug.

Istakao je da, iako je naglašeno da će mere biti povučene čim do deeskalacije dođe, period povlačenja može da potraje.

"Jednom kada se uvedu, a one se jako teško uvode, njihovo trajanje zaista može da bude jako dugo. A ja iskreno ne verujem da će dati efekta u nekom kratkom vremenskom periodu", naveo je Mijačić.

Bez znaka pogoršanja, ali i poboljšanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je u nedelju da je veoma zabrinut za narod na Kosovu i Metohiji, te da očekuje dodatnu ofanzivu Kurtija. Gogić kaže da mislim da Kosovo nema sredstva kojim bi moglo da krene u neku ofanzivu, ali da je ipak KFOR u pripravnosti.

"To je jedna sada pat pozicija na severu ja bih rekao. Ista meta isto odstojanje. Specijalna policija je oko tih zgrada opština i u njima, Srbi su okupljeni ispred i protestuju, a KFOR je između njih kao neki. To ne znači da je došlo do smirivanja, ali se makar nije pogoršavalo dalje. Ne postoje znaci pogoršavanja, ali ne postoje znaci ni da bi moglo da dođe do nekog smirivanja i povlačenja i pokazuje se velika nemoć ovih posrednika. Lajčak je imao razgovore u SAD, Briselu i ja mislim da on traži pomoć, da ovo nešto prevazilazi njegove moći i da on zapravo više nije ključni akter koji ima stvari u svojim rukama. Ove sankcije koje su donosili i Amerikanci i Evropljani, ne odlučuje o njima Lajčak i sada će veću ulogu u smirivanju tenzija imati šefovi država i vlada EU nego što je to Lajčak", naglasio je Gogić.

Inače, još 3. juna je usvojen plan u tri tačke za deeskalaciju. U zaključcima Evropskog saveta prošle nedelje, u kojima je Kosovo označeno zvezdicom, navodi se da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu KiM, kao i da će neuspeh deeskalacije tenzija imati negativne posledice.

Prvi korak za deeskalaciju, kako naglašava Gogić, jeste povlačenje specijalnih jedinica iz zgrada opština. Prema njegovom mišljenju novi izbori, tačnije avgust koji se pominjao kao opcija za njihovo održavanje, nije realna mogućnost.

"Svima je jasno da prvi korak jeste to povlačenje specijalih jedinica iz zgrada opština i to je zapravo jedina vest za srpsku stranu, da se neće očekivati održavanje izbora dok se taj uslov ne ispuni, a kako stoje stvari to je zapravo glavni kamen spoticanja. Dok se ne povuče policija iz zgrade opština, nema govora o novim izborima, tako da je ta priča bespredmetna u ovom momentu", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija