Politika

Kurti: Mere EU nepravedne, Kosovo će uraditi svoj deo posla, ali ne može biti kompromisa sa vladavinom prava

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

14:06

Kurti: Mere EU nepravedne, Kosovo će uraditi svoj deo posla, ali ne može biti kompromisa sa vladavinom prava
Kurti: Mere EU nepravedne, Kosovo će uraditi svoj deo posla, ali ne može biti kompromisa sa vladavinom prava - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je sa su kaznene mere Evropske unije prema Prištini "nepravedne" i rekao da će "Kosovo uraditi svoj posao", ali uz ogradu da "ne može biti kompromisa sa vladavinom prava ili ustavnošću zemlje".

Kurti smatra da su mere nepravedne jer su, kako tvrdi, "Kosovo i njegova vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država".

On je, takođe, rekao da to nisu sankcije, već "privremene mere" za koje se nada da će trajati što kraće jer je, kako kaže, "Kosovu potrebna podrška u razvoju", prenosi Reporteri.

"U svakom slučaju, radimo svoj posao, ali ne zaboravimo da ne možemo da pravimo kompromis ni sa vladavinom prava ni sa ustavnošću naše zemlje, tako da ćemo nastaviti sprovođenje našeg programa vlade", rekao je Kurti.

Evropska komisija obavestila je Prištinu o merama koje je preduzela zbog nepoštovanja zahteva EU po pitanju neophodnih koraka ka deesakaciji na severu KiM.

Iz EU je potvrđeno da mere, o kojima je Priština obaveštena 28. juna, podrazumevaju privremeno obustavljanje rada u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da Priština neće biti pozivana na sastanke na visokom nivou i biće obustavljene posete stranih zvaničnika, a suspendovana je i iz programa od 7,5 milijardi evra koji finansira Evropska unija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija