Politika

Vučić: Veoma sam zabrinut za naš narod na KiM, očekujem dodatnu ofanzivu Kurtija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/07/2023

-

10:20

Vučić: Veoma sam zabrinut za naš narod na KiM, očekujem dodatnu ofanzivu Kurtija
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sa kosovskim premijerom Aljbin Kurtije nema razgovora, te da je veoma zabrinut za srpski narod na Kosovu i Metohiji. On je upitao Euleks, Brisel, Vašington i Berlin zašto je Srbin Dušan Obrenović u pritvoru.

"Sa Kuritijem nema ni razgovora, ni normalnosti, ni časti, ni reči, veoma sam zabrinut za naš narod na KiM", rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Izjavio je da ceo zapad "baš briga" kada su ugrožena prava Srba na KiM. On je postavio pitanje Berlinu, Briselu i Vašingtonu zbog čega je Dušan Obrenović i dalje u pritvoru, kada se zna da je nevin, što je dokumentovano i video snimcima.

"Euleks prati 109 slučajeva uhapšenih Srba, 11 u poslednjem periodu što su u pritvoru. Ima ljudi koji su i dve godine u pritvoru, bez osnove, a onda pričaju da je to pravna država. Takve izjave Euleksa vas vređaju. Lažete da ne znate da je nevin. Uhapšen je i on i drugi po nalogu Kurtija i njegovog potrčka Svečlje. Nemojte da lažete da podstoji razlog. Njega su NATO vojnici uvukli u grupu, ruku podigao nije. Imate najprecizniji snimak, nikoga pipnuo nije, a oni su ga ubili od batina, izubijali, posebno su govorili to će da ti bude jer si prešao na pravoslavlje. I danas ima jezive povrede", rekao je Vučić.

On je dodao da ne može bez emocija da govori o položaju Srba na KiM koje "malo biju, malo im stavljaju kese na glavu". 

"Očekujem dodatnu ofanzivu Kurtija"

Vučić je upozorio da je kosovski premijer Aljbin Kurti čovek bez reči i časti čije poteze racionalno nije moguće sagledati koji samo želi da bude novi Enver Hodža ili Volodimir Zelenski, a zbog čega je izrazio zabrinutost da bi narednih dana sa pojačanim udarima Ukrajinaca i Kurti mogao da pojača teror nad Srbima.

"Ne možete na racionalan način da sagledate zašto oni nešto rade. On samo želi da bude novi Zelenski", rekao je predsednik i dodao da očekuje veliku ofanzivu u Ukrajini koja će ići u dva semera, a što će, kako je rekao, Kurti iskoristiti za još žešći teror nad Srbima.

Predsednik je rekao da misli da su Ukrajinci spremili više desetina brigada da će ozbiljno probiti ruske linije uz ogromne žrtve. Naglasio je da kada to govori ne navija već govori šta misli. Očekuju da se time promeni tok ratovanja pred samit u Viljnus 12. jula, očekuju da dobiju kart balns za NATO, rekao je Vučić.

"Kada to krene, a očekujem da to krene sutra ili preksotura, narednih dana, onda ćete videti dodatnu ofanzivu na KIM. Zato molim Srbe da se čuvaju. Plašim se da će taj teror postati još zešći, zamislio je sebe u ulozi Zelenskog, novog velikoalbanskog lidra koji će objediniti sve albasnke zemlje i napraviti veliki posao", rekao je Vučić.

O poseti Danila Vučića Kosovu

Predsednik Srbije je govorio i o poseti njegovog sina Danila Kosovu. Izjavio je da je laž da je na Vidovdan kosovska policija naterala njegovog sina da skine majcu na kojoj piše "Predaja nije opcija".

"Ni majcu, ni sprsku zastavu, dok je živ neće nikome da preda", naglasio je Vučić.

Istakao je da nije tačno ni to da je Danilo otišao na KiM na Vidovdan da bi provocirao, pošto tamo ide već 13 godina i nikoga nije uvredio niti bilo šta ružno uradio.

Vučić je rekao da, ipak, Danilo bez obzira što su ga zaustavljali na KiM tri puta tog dana, i hteli da ponize, nije osetio ni najmanje u odnosu na  ono što Srbi na severu KiM doživaljavaju - brutalnu troturu, hapšenja i šikaniranje.

Printskrin/TV Prva

 

"Organizatori protesta samo žele da nanesu štetu"

Kada je reč o protestima, Vučić kaže da organizatori protesta samo žele da nanesu neku štetu, jer nemaju politiku. On je za TV Prva rekao da nema potrebe da se izbori razdvajaju, odnosno da Vučićevo ime ne bude na svim lokalnim listama, što su pojedinci predlagali jer, kako je rekao, ako je on toliko loš za tim nema potrebe.

"A što da se razdvoje izbori. Makron ide na sve izbore pod svojim imenom. A što misle da će lakše tako da pobede kada stalno govore da sam najgori na svetu, što se sekiraju za moje ime. Oni valjda treba da insistiraju da sve ide pod mojim imenom je će tako da me pobede. To govori o njihovom licemerju i tome da ne znaju šta će sa sobom, jer znaju da izbore ne mogu da dobiju, kao i da narod ceni rezultate. Narod brine o sebi i svojoj deci", rekao je Vučić.

On je zapitao i ko normalan može da se raduje što je njih 15 izašlo na autoput, kao i da je policija pametno uradila kada je onima koji nisu želeli da budu u blokadi rekla da se sklone, jer je to krivično delo.

Vučić je izjavio da je prošlo više od 40 dana kako je opoziciju pozvao na razgovore, ali da nije bilo odziva, pošto oni "ne žele sa njim razgovor već samo da ucenjuju".

"Hoće izbore? Ako hoće nije problem, samo jedan od njih da kaže da hoće izbore - tog dana imaju izbore", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše to što je Ranko Pivljanin rekao da je cilj da se dođe do takvih izbornih uslova i stanja u medijima koji bi doveli do rušenja režima, Vučić je rekao da to nije ništa novo.

"To kao nismo znali godinama već, tri godine su oni lagali za Jovanjicu, o umešanosti mene i moje porodice u sve to, dok sami nisu rekli da je bila laž od početka", rekao je Vučić.

Dodao je da ih je čekao 40 dana na razgovore, ali da oni hoće da ucenjuju.

"Započinjem nacionalne konsultacije za formiranje Pokreta"

Vučić najavio da započinje nacionalne konsultacije za formiranje Pokreta za narod i državu i poručio da želi sve da sasluša pre formiranja tog pokreta.

"Svakog čoveka poštujem. Sada idem u nacionalne konsultacije, hoću da slušam ljude pre nego što uđemo u potpuno formiranje Pokreta i sastavljanje kompletne platforme programa i svega drugog za Pokret za narod i državu. Želim da saslušam ljude svuda, da oni viču na mene, da mi viču i govore teške stvari, sve što hoće, da vide da hoću da ih čujem. Ja njih da slušam, a ne oni mene", naglasio je Vučić.

Istakao je da je tako i opoziciji rekao da je spreman da ih sasluša i da ih čuje šta imaju da kažu, ali da oni kažu da neće sa njim da razgovaraju.

"Očekivali smo deficit u budžetu, ali smo u suficitu 14,5 milijardi dinara"

Vučić je izjavio da je predviđeno da u prvih šest meseci ove godine budžet Srbije bude u deficitu 95,7 milijardi dinara, odnosno oko 880 miliona evra, ali imamo suficit od 14,5 milijardi dinara. To je sjajna vest zbog svih obećanih povećanja plata za prosvetne i medicinske radnike, kao i penzije, rekao je Vučić

"Nama je bilo predviđeno da u prvih šest meseci imamo deficit 95,7 milijardi dinara, negde oko 880 miliona evra da nam bude deficit - to je Skupština odobrila. Mi imamo 14,5 milijardi suficit, imamo ukupno negde oko 120 miliona evra u plusu umesto 880 miliona u minusu. To nam je mnogo bolji rezultat od očekivanog i ovo je dobra vest za sve ono što smo obećali penzionerima, prosvetnim i medicinskim radnicima, znači da ćemo imati taj novac“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da će se povećanja od 5,5 odsto za prosvetne i medicinske radnike i negovateljice realizovati 1. septembra, kao i najmanje 10 odsto od 1. januara, a kada je reč o penzionerima, primanja će biti u 1.oktobra povećana za 5,5 odsto i 14,6 odsto 1. januara, što kumulativno iznosi više od 20 odsto.

"Imali smo povećanje penzija, imali ste Švajcarsku formulu 5,5 odsto, vanrednu indeksaciju 9 odsto, zatim 12,1 odsto pa 5,5 odsto, pa 14,6 odsto to vam je negde oko 55 odsto kumulativno. To je najveće povećanje penzija u istoriji, u dve godine, najveće povećanje u istoriji Srbije, od kad postoji Jugoslavija i Srbija", rekao je Vučić.

Što se inflacije tiče, on je reka da će prosečna za ovu godinu biti negde oko 11 odsto, i da zato plate moraju da idu preko toga, odnosno da će ići preko toga.

"Verujem da će u decembru biti jednocifrena, Narodna banka drži da će biti 8 odsto, ja verujem da će biti oko 8,5 odsto u decembru. Pada sada, vidite da nafta ne raste, plašim se malo događanja u Opeku ali nafta ne raste, cene struje i gasa i ako rastu, rašće minimalno, pitanje da li će uopšte. Cene hleba i osnovnih životnih namirnica kao što vidite stoje. Imamo problema sa visokom cenom mesa, ali niko neće pitati klaničare da li su zadovoljni cenama, pošto niko nije zadovoljan cenama, da su cene niže rekli bi da ubijamo stoačarstvo“, rekao je Vučić.

"U toku je velika i teška kriza u vezi sa Republikom Srpskom"

O Republici Srpskoj se ne govori dovoljno, a iz Sarajeva govore o svemu što se kod nas zbiva i to na veoma vulgaran način, izjavio je Vučić, komentarišući aktualnu situaciju u regionu. Kako je rekao u gostovanju na televiziji Prva, "sve i da nema nijednog Srbina u Republici Srpskoj, pa bismo više govorili o situaciji u komšiluku".

"U toku je velika i teška kriza i neću dalje da se izjašnjavam. Razgovaram sa Miloradom Dodikom, sa mnogim akterima i ljudima kojima verujem u Republici Srpskoj i za koje znam da umeju da procene. Plašim se da su stranci doneli odluku da idu veoma žestoko", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija sama donositi odluke o svojoj politici i da neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok izdrži, i da je to za sada već godinu i po uspevala.

Vučić je izjavio da ne postoji nijedan komad srpskog oružja u Ukrajini, ni na jednoj strani, bilo ruskoj ili ukrajinskoj.

"Vi nemate nijedan komad oružja niti ičega što je naše u Ukrajini, jedino što smo prodavali, prodavali smo Kipru, jer imamo istinski prijateljski odnos sa Kiprom kom smo prodali nešto haubica Nora, a nijedna haubica Nora se nije pojavila nigde, niti će", izjavio je Vučić na TV Prva na pitanje da prokomentariše tvrdnje nemačkog novinara Mihaela Martensa da je Srbija miljenik zapada posebno SAD, jer je posrednik u izvozu oružja u Ukrajinu.

Dodao je da može da se desi da se municija pojavi negde kada Srbija izveze u Slovačku, Češku, Španiju, Ameriku ili kada se izveze za Tursku i Azerbejdžan pa se municija može pojaviti na drugoj strani.

Komentari (0)

Srbija