Politika

Nova runda diplomatske ofanzive zbog krize na Kosovu: Posle premijera Holandije i Luksemburga, u Prištinu stiže Lajčak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2023

-

14:01

Nova runda diplomatske ofanzive zbog krize na Kosovu: Posle premijera Holandije i Luksemburga, u Prištinu stiže Lajčak
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija donela je, mesec dana nakon eskalacije krize na severu Kosova, prve mere u pokušaju da "disciplinuje" Prištinu i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Posao međunarodne zajednice tu, međutum, nije završen, pa su tako evropski zvaničnici, u pokušaju da deeskaliraju situaciju i Beograd i Prištinu vrate dijalogu, krenuli u novu rundu diplomatske ofanzive. Nakon što su u dva grada doputovali premijeri Holandije i Luksemburga Mark Rute i Gzavije Betel, u posetu još jednom stiže i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Dan nakon što je Lajčak izjavio da je, uprkos koracima za smirivanje tenzija, situacija na severu i dalje krhka, portparol EU Peter Stano potvrdio je da će specijalni izaslanik narednih dana posetiti Beograd i Prištinu. U posetu dolazi, kako je dodao, kako bi razgovarao o unapređenju dijaloga.

U međuvremenu, u Prištini su održani razgovori kosovskih zvaničnika sa premijerima Holandije i Luksemburga. Tema sastanka dvojice zapadnih diplomata i predstavnika Prištine bile su situacija na severu, gde je došlo do tenzija nakon što su predstavnici privremenih institucija uz pomoć policije uveli u zgrade četiri opštine nove albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Rute je na konferenciji sa kosovskim premijerom izjavio da je deeskalacija važna ne samo za mir, već i za prosperitet ka integraciji u Evropsku uniju.

"Danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta tenzija između Kosova i Srbije. Holandija i Luksemburg pokušavaju da normalizuju situaciju u pravcu dijaloga i deeskaliraju situaciju, da normalizuju odnose. To je važno ne samo za mir u regionu, već i za prosperitet ka EU integracijama", izjavio je Rute.

Nova serija poseta

Pojačane napetosti između Beograda i Prištine i nužnost deeskalacije bili su ključna tema i razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa dvojicom premijera u ponedeljak. Premijeri su pozvali vlasti Srbije i Kosova na smirivanje situacije na severu. Nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dvojica evropskih zvaničnika su ponovo ukazala na važnost vraćanja dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije. 

Rute je priznao da su ga zabrinule tenzije na Kosovu, kao i nasilje prema civilima, novinarima i misijama EU i NATO.

"Usled rata u Ukrajini, važnije je nego ikada da delujemo zajedno", naglasio je Rute, dodavši da su za dalje napredovanje Kosova i Srbije na putu ka Evropskoj uniji ključni stabilni odnosi, ali i jačanje vladavine prava, zaštita prava manjina, osiguravanje slobode medija i borba protiv dezinformacija.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Betel je istakao je da je važno da dođe do smirivanja tenzija na Kosovu i da je deeskalacija u interesu ne samo regiona, već i Evropske unije.

"Snažno podržavamo direktne razgovore Kosova i Srbije i konkretne radnje", rekao je Betel, dodajući da zemlje Beneluksa žele da budu od koristi i da se na njih može računati.

A uoči najave i njegove posete, Lajčak je napisao na Fejsbuku da je proveo dva dana u Briselu, gde je sa svojim timom blisko sarađivao sa međunarodnim partnerima na koordinaciji sledećih koraka u rešavanju tekuće krize.

Lajčak je rekao da je razgovarao sa članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju (DG-NEAR) Gertom Janom Koopmanom o situaciji na severu KiM i najnovijim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine.

Nakon posete Prištini, Lajčak će se u sredu u 11 sati sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Kosovo nije preduzelo neophodne korake"

EU je, podsetimo, odlučila da sprovede niz mera prema Prištini jer, kako je objasnio Peter Stano, nije preduzela neophodne korake ka deeskalaciji situacije. On je za Tanjug rekao da je privremeno obustavljen rad organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je odlučeno da Kosovo neće biti pozivano na događaje na visokom nivou, da će bilateralne posete biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu KiM u okviru Dijaloga uz podršku EU.

"Programiranje sredstava za Kosovo u okviru vežbe programiranja IPA 2024 takođe je stavljeno na čekanje. Predlozi koje je Kosovo podnelo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a 29-30. juna", rekao je Stano i dodao da su vlasti u Prištini o ovim merama obaveštene 28. juna.

Tanjug

 

Dodao je i da su ove mere privremene i potpuno reverzibilne u zavisnosti od razvoja situacije na terenu i odluka o deeskalaciji koje donese premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"EU takođe pažljivo prati da li Srbija ispunjava naše zahteve i spremna je da preduzme mere u slučaju nepoštovanja", rekao je Stano.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik i potpredsednik EK Žozep Borelj je u ime članica EU bio vrlo jasan u pogledu očekivanih koraka za trenutnu deeskalaciju.

"Očekujemo da Kosovo postupi na deeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, ne u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. Neophodno je da se EU omogući dijalog koji vodi visoki predstavnik i da se nastavi brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", zaključio je Stano.

FoNet/EU

 

Kako je za Euronews Srbija rekao politikolog Ognjen Gogić, pomenute mere su "završetak procesa koji se odvija već mesec dana". Evropska unija je, dodaje, sve vreme nagoveštavala da će do ovih mera doći, ali su sada odlučili da ozvaniče njihovo stupanje na snagu. 

"Ove sankcije, ne znamo kakav će efekat imati, da li će zaista dovesti do nekih ekonomskih poteškoća, suspendovani su sastanci u tim radnim grupama. Kako god se one sprovodile, nesumnjivo je da su donele veliku štetu reputaciji Kosova i mislim da je to ono zašto Kosovo treba da bude najviše zabrinuto. Danas je pored Rusije i Belorusije jedini akter protiv kog EU sprovodi sankcije Kosovo. To će sigurno da odjekne u javnosti", rekao je Gogić.

On kaže i da je situacija na severu KiM u "pat poziciji".

"Ista meta isto odstojanje. Specijalna policija je oko tih zgrada opština i u njima, Srbi su okupljeni ispred i protestuju, a KFOR je između njih. To ne znači da je došlo do smirivanja, ali se makar nije pogoršavalo dalje. Ne postoje znaci pogoršavanja, ali ne postoje znaci ni da bi moglo da dođe do nekog smirivanja i povlačenja i pokazuje se velika nemoć ovih posrednika. Lajčak je imao razgovore u SAD, Briselu i ja mislim da on traži pomoć, da ovo nešto prevazilazi njegove moći i da on zapravo više nije ključni akter koji ima stvari u svojim rukama", rekao je on.

Prvi korak za deeskalaciju, kako naglašava Gogić, jeste povlačenje specijalnih jedinica iz zgrada opština. Prema njegovom mišljenju novi izbori, tačnije avgust koji se pominjao kao opcija za njihovo održavanje, nije realna mogućnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija