Politika

Tajani: Italija čvrsto podržava deeskalaciju i poziva Beograd i Prištinu na implementaciju sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

21:48

Tajani: Italija čvrsto podržava deeskalaciju i poziva Beograd i Prištinu na implementaciju sporazuma
Tajani: Italija čvrsto podržava deeskalaciju i poziva Beograd i Prištinu na implementaciju sporazuma - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnjih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas da Italija čvrsto podržava deeskalaciju i pozvao Beograd i Prištinu da u potpunosti implementiraju sporazum postignut u Ohridu 18. marta. 

On je tokom sastanka sa vatikanskim sekretarom za odnose sa državama Polom Ričardom Galagerom, podsetio na značaj koji Italija pridaje procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana, saopštilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova.

U okviru periodičnih bilateralnih konsultacija između Italije i Vatikana, zamenik premijera Italije posebno se osvrnuo na rat u Ukrajini, mir i bezbednost na Bliskom istoku i situaciju na Zapadnom Balkanu.

"On je ponovio nameru italijanske vlade da nastavi da pruža Ukrajini političku, vojnu, humanitarnu, finansijsku i ekonomsku podršku onoliko dugo koliko je to potrebno", ističe se u saopštenju.

Tajani je izrazio zahvalnost Vatikanu za napore usmerene na podsticanje dijaloga između strana i pohvalio akciju papskog izaslanika, kardinala Matea Maria Zupija.

Kada je u pitanju Bliski istok i Mediteran, Tajani je istakao veliku posvećenost italijanske vlade stabilizaciji Tunisa. 

Tokom sastanka razgovarano je i o mirovnom procesu na Bliskom istoku i o situaciji u Libiji, Libanu i Siriji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija