Politika

Kurti: "Identifikovano 45 osoba koje pripadaju terorističkim organizacijama"

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

12:23

Kurti: "Identifikovano 45 osoba koje pripadaju terorističkim organizacijama"
Kurti: "Identifikovano 45 osoba koje pripadaju terorističkim organizacijama" - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je identifikovano 45 osoba koje, kako tvrdi, pripadaju dvema organizacijama koje je Priština prošle nedelje proglasila terorističkim - Civilnoj odbrani i Severnoj brigadi.

Kurti tvrdi da su te osobe učestvovale u nasilnim napadima na vojnike Kfora, policiju i novinare, ali i da su koristile oružje, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da je u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima EU i da je juče razgovarao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom i ponovio tvrdnju da je zainteresovan za deeskalaciju i normalizaciju.

Vlada u Prištini proglasila je prošle nedelje Civilnu odbranu i Severnu brigadu za terorističke organizacije, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izneo je tvrdnju da je taj potez koordiniran sa međunarodnim partnerima.

SAD, misija EU u Prištini, kao i Nemačka, Italija i Francuska potom su saopštile da ta odluka nije doneta u koordinaciji sa njima.

Srpska lista je saopštila da je odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da nepostojeće organizacije Civilna zaštita i Severna brigada proglasi terorističkim deo plana Kurtijevog režima da stvaranjem izmišljenog, virtuelnog neprijatelja opravda nastavak političkog terora koji sa svojim specijalcima sprovodi na severu Kosova i Metohije kroz neosnovana hapšenja nevinih Srba, maltretiranje i zastrašivanje građana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija