Politika

Stano: EU odlučila da sprovede mere prema Kosovu jer nije preduzelo neophodne korake

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

19:18

Stano: EU odlučila da sprovede mere prema Kosovu jer nije preduzelo neophodne korake
Stano: EU odlučila da sprovede mere prema Kosovu jer nije preduzelo neophodne korake - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano, potvrdio je da je EU odlučila da sprovede niz mera prema Prištini jer nije preduzelo neophodne korake ka deeskalaciji situacije.

On je za Tanjug rekao da je privremeno obustavljen rad organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je odlučeno da Kosovo neće biti pozivano na događaje na visokom nivou, da će bilateralne posete biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu KiM u okviru Dijaloga uz podršku EU.

"Programiranje sredstava za Kosovo u okviru vežbe programiranja IPA 2024 takođe je stavljeno na čekanje. Predlozi koje je Kosovo podnelo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a 29-30. juna", rekao je Stano i dodao da su vlasti u Prištini o ovim merama obaveštene 28. juna.

Dodao je i da su ove mere privremene i potpuno reverzibilne u zavisnosti od razvoja situacije na terenu i odluka o deeskalaciji koje donese premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"EU takođe pažljivo prati da li Srbija ispunjava naše zahteve i spremna je da preduzme mere u slučaju nepoštovanja", rekao je Stano.

On je ponovio da situacija na severu KiM ozbiljno zabrinjava Brisel i istakao da ne možemo sebi dozvoliti nestabilnost, tenzije i nasilje.

"Osudili smo nasilje i nastavljamo sa pozivima obe strane na hitnu deeskalaciju", rekao je on.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik i potpredsednik EK Žozep Borelj je u ime članica EU bio vrlo jasan u pogledu očekivanih koraka za trenutnu deeskalaciju.

"Očekujemo da Kosovo postupi na deeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, ne u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. Neophodno je da se EU omogući dijalog koji vodi visoki predstavnik i da se nastavi brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", zaključio je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija