Politika

Na ivici incidenta: Opozicija tražila da Martinović napusti sednicu, zasedanje posle meteža nastavljeno bez ministra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2023

-

11:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o glasanju o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, a sednica je bila burna od samog početka i na ivici fizičkog obračnuna. Predsednik skupštine Vladimir Orlić odredio je, nakon meteža, pauzu za konsultacije, a potom je sednica nastavljena bez prisustva ministra Aleksandra Martinovića, rekao je za Euronews Srbija poslanik Radomir Lazović. Rasprava je okončana, a glasanje o smeni Gašića je zakazano za 17 sati. 

Na početku sednice deo opozicije je udarao u klupe, držao transparente i vikao “napolje, napolje”, kao i "ostavka, ostavka". Poslanici opozicije su, naime, zatražilu na samom početku sednice da ministar Aleksandar Martinović napusti sednicu jer je prethodnog dana "prebrojavao decu poslanika". 

Euronews

"Ja hranim troje dece, pa šta vi hoćete da kažete da samo vi imate i volite decu? Hoćete da sada nabrajamo ko od vas niti je u braku niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, mače i zlatnu ribicu ribicu. Kako vas bre nije sramota", izjavio je Martinović u utorak na sednici obraćajući se opozicionim poslanicima.

Printscreen/Skupština Srbije

 

Tako je današnja sednica počela u uzavreloj atmosferi i povicima poslanika opozicije Martinoviću "Napolje, napolje!". Oni su istovremeno stajali i držali plakate na kojima piše "Olivera Zekić", "Progon poštenih policajaca".

"Dok čovek koji ovde prebraja decu narodnim poslanicima sedi ovde u sali s nama, nećemo dozvoliti da Skupština zaseda. Ovaj čovek je najgrublje povredio dostojanstvo svakog građanina države Srbije", poručila je poslanica demokrata Tatjana Manojlović.

U jednom trenutku je umalo došlo i do koškanja između poslanika Jedinstvene Srbije i poslanika koalicije Zajedno koji je u rukama držao telefon. Poslanici JS su se, uz intervenciju Dragana Markovića Palme, predsednika te stranke, ipak vratili na svoja mesta, dok su poslanici opozicije ostali da stoje u sredini skupštinske sale sa daljim povicima i pozivima Martinoviću da izađe iz sale jer vređa ljude koji nemaju decu.

Printscreen/Skupština Srbije

 

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pozvao je poslanike da omoguće drugim poslanicima da govore.

"To što sada radite je fizičko nasilje”, poručio je Orlić i pozvao poslanike dela opozicije da se vrate na svoja mesta i da ne prilaze klupama koje nisu njihove.

Dragan Nikolić iz Srpskog pokreta Dveri tražio je od Orlića da prekine sednicu. 

"Molim Vas u ime svih građana Srbije da zavedete red. Morate u ovom trenu prekinuti sednicu, pozvati predstavnike poslaničkih grupa da postignete mir. Juče je uvređena Srbija, uvređeni su svi oni parovi koji nemaju decu. Niko od njih nije manje vredan jer nema decu. Vidite da ovako zaista ne ide", rekao je Nikolić. 

Euronews

Nakon konsultacija donesena je odluka da se sednica nastavi.

"S obzirom na to da je vladajuća većina shvatla da ne može da se nastavi sednica sa Martinovićem, on više neće biti u sali. Niko ko bude širio mržnju, takvu vrstu nepoštvanja neće moći da govori u skupštini. Ne može neko ko širi mržnju da govori ovde", rekao je poslanik "Moramo-Zajedno" Radomir Lazović za Euronews Srbija i dodao da se sednica parlamenta nastavlja, ali bez ministra Martinovića.

Takođe, poslanik "Moramo-Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je juče dobio treću opomenu od predsedenika Skupštine i udaljenje na 20 dana sa sednice, danas je ipak ušao u salu. Prethodno su poslanici izveli performans u holu skupštine noseći transparente, a na kojima su, između ostalih, napisani zahtevi sa protesta “Srbija protiv nasilja”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija