Politika

NATO o Srbiji i stanju na KiM: Potrebna hitna deeskalacija, Beograd i Priština da se vrate dijalogu i primeni sporazuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

18:59

NATO o Srbiji i stanju na KiM: Potrebna hitna deeskalacija, Beograd i Priština da se vrate dijalogu i primeni sporazuma
NATO o Srbiji i stanju na KiM: Potrebna hitna deeskalacija, Beograd i Priština da se vrate dijalogu i primeni sporazuma - Copyright Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis, File

veličina teksta

Aa Aa

Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu, navedeno je u kominikeu, koji je objavljen posle prvog dana samita NATO u Vilnjusu.

U tačkama, koje se tiču Srbije, navode i da pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeslakaciju, povratak dijalogu i primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida. Kako su saopštili iz NATO, jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu.

"Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO i svojim susedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO-a i Srbije", piše u tački 77, koja bi trebalo da bude deo završnog dokumenta, koji će lideri Alijanse usvojiti tokom sutrašnjeg, završnog dana samita u Vilnjusu.

Kako su naveli, podržavaju dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pozivaju strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja.

"Pozivamo obe strane da odmah dođe do deeskalacije, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu", stoji u dokumentu.

U tački 78 poručuju da ostaju posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO na Kosovu, preko misije KFOR koje predvodi NATO.

"KFOR će nastaviti da obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244", navodi se u komunikeu.

Kako piše, nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđuju nasilje na severu Kosova, kao i, kako su naveli, ni sa čim izazvane napade u kojima NATO vojnici zadobili ozbiljne povrede.

"Povećali smo prisustvo trupa KFOR-a da odgovorimo na napetosti koje se ponavljaju. Sve promene brojnosti snaga KFOR-a će ostati zasnovane na uslovima, a ne kalendarski", piše u dokumentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija