Politika

Vučić: Očekujem susret sa Stoltenbergom narednih dana, SAD uvele sankcije Vulinu zbog odnosa prema Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

08:58

Vučić: Očekujem susret sa Stoltenbergom narednih dana, SAD uvele sankcije Vulinu zbog odnosa prema Rusiji
Vučić: Očekujem susret sa Stoltenbergom narednih dana, SAD uvele sankcije Vulinu zbog odnosa prema Rusiji - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da juče uputio zvaničan dopis generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu za sastanak povodom situacije na Kosovu i da očekuje da će se sresti sa njim narednih dana.

Međutim, kada je reč o situaicji na Kosovu, Vučić je rekao da će se videti "trik koji pojedini pokušavaju da sprovedu".

"Kao - vratite se i normalno razgovarajte, malo smo uhapsili četrdesetak Srba, a deeskalacija je kad oni povuku 25 odsto nečega... Oni traže dovoljan razlog da okrive Srbiju jer svoje čedo moraju da sačuvaju", rekao je Vučić i dodao: "Kako to da su juče uvedene sankcije protiv Vulina, a nema protiv Svečlje?". 

"Nisam ja lud, znam o čemu smo razgovarali mesecima i šta sam govorio - naravno da nema i neće da bude. Zna se kako mora da se pravi ravnoteža i balans", naveo je Vučić posle obilaska radova na brzoj saobraćajnici od Požarevca do Golupca

Rekao je da njegovu politiku neće da vode ni Rusi ni Amerikanci, i da politika koju on vodi mora da bude dobra pre svega za srpski narod. 

Inače, kosovska vlada je juče saopštila da su, nakon sastanka zamenika premijera Besnika Bisljimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, "spremni da doprinesu deeskalaciji situacije na severu, što uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada u četiri opštine na severu".

"Protiv Vulina nisu uvedene sankcije zbog kriminala, već zbog odnosa prema Rusiji"

Na pitanje o sankcijama koje su SAD uvele Aleksandru Vulinu, Vučić je rekao da će o tome sutra govoriti detaljno, ali da "nije primetio da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, već u Beloj kući".

"Smatram da je strašno važno da se provede istraga, to je neki opšti član, da oni nešto napišu. Protiv Vulina nisu uvedene sankcije zbog krimninala ili ne znam čega, već zbog odnosa prema Ruskoj Federaciji. Sutra ću detaljno govoriti o njegovoj poziciji i poziciji Republike Srbije", naveo je predsednik. 

Na pitanje o tome što se u javnosti pojavio navodni spisak sa imenima osoba koje su organizovani botovi SNS, Vučić je rekao da misli da je SNS desetostruko bolja od ostalih partija, "posebno onih koji je optužuju za ovakve stvari i kojima društvene mreže sčuže za najprljavije stvari".

Naveo je da je na društvenim mrežama bilo više od 200 miliona tvitova o tome kako on i njegov brat imaju veze sa Jovanjicom i upitao: "Kakve veze moj brat i ja imamo s tim?".

"Ne želimo da pretimo nikome, želimo da s Bošnjacima živimo u miru"

Govoreći o izjavi bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića koji je juče govorio o opasnosti zagovaranja "Velike Srbije" i koji je pozvao "patriotske snage da se okupe pod zastavom BiH"; Aleksandar Vučić je naveo da je s pažnjom slušao sve što su govorili Erdogan. Bećirović, ali i Jakov Milatović.

"Po svemu tome ste mogli da vidite kolika je površnost kod svih nas u Srbiji, političkih aktera pre svega, ali i u vašoj branši (mediji). Nisam nigde ni video da je neko zapazio nešto, iako je to od životnog značaja za našu zemlju i narod", rekao je Vučić.

Dodao je da je situacija komplikovana i da je potrebna dublja analiza.

"Mi ne želimo da pretimo nikome, za razliku od nekih koji indirektno prete nama, mi želimo sa Bošnjacima da živimo u miru i u slozi na Balkanu", rekao je i dodao da će spremiti temeljan odgovor i da će sa time upoznati javnost sutra ili prekosutra uveče. 

Komentari (0)

Srbija