Politika

Članovi parlamentarne delegacije Velike Britanije podržavaju Srbiju na EU putu

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

12:58

Članovi parlamentarne delegacije Velike Britanije podržavaju Srbiju na EU putu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članovi parlamentalne delegacije Ujedinjenog Kraljevstva rekli su u razgovoru sa poslanicima iz redova opozicije da podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu i u jačanju odnosa dve zemlje, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

Narodni poslanici iz redova opozicije Nebojša Zelenović, Borislav Novaković, Pavle Grbović, Ksenija Marković i Biljana Đorđević razgovarali su u utorak u Skupštini sa delegacijom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, predvođenom predsednicom Svepartijske parlamentarne grupe za Srbiju Džeki Dojl Prajs, o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i njenom pozicioniranju u novim geopolitičkim okolnostima u Evropi.

Sagovornici su se složili da je jačanje bilateralnih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva od izuzetnog značaja, imajući u vidu da obe zemlje nisu članice Evropske unije.

Razgovarajući o geopolitičkoj situaciji u Evropi sagovornici su se složili da postojeću situaciju treba iskoristiti za ubrzavanje procesa evropskih integracija Srbije, ali i celog regiona Zapadnog Balkana, te da je bitno da se Srbija pozicionira ka EU, saopšteno je iz parlamenta. 

Srbija je ključna država i za rešavanje svih otvorenih pitanja u regionu, složili su se učesnici sastanka.

Narodni poslanici su istakli da je od velike koristi razmena iskustva sa kolegama iz Parlamenta UK, jer je to država sa uzornom demokratijom i demokratskim institucijama, iz čijeg iskustva može dosta da se nauči. 

Članovi britanske parlamentarne delegacije ocenili su da je za funkcionalnu demokratiju neophodno postojanje opozicije u Parlamentu, na čija pitanja svaka Vlada treba da pruža odgovore.

Interesovali su se za mogućnosti i mehanizme koji su na raspolaganju parlamentarcima u Narodnoj skupštini u vršenju kontrolne uloge i nadzora nad radom Vlade. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija