Politika

Žigmanov prisustvovao ceremoniji uručenja klјučeva 23 stana

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

11:30

Žigmanov prisustvovao ceremoniji uručenja klјučeva 23 stana
Žigmanov prisustvovao ceremoniji uručenja klјučeva 23 stana - Copyright TANJUG/ FOTO MLJMPDD

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovao je u Šapcu ceremoniji uručenja klјučeva korisnicima 23 stana u novoizgrađenom objektu socijalnog stanovanja, sagrađenih u okviru programa "Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji".

Zahvalјujući donatorima, Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji na podršci, gradonačelniku Šapca Aleksandru Pajiću na sufinansiranju i uspešnoj realizaciji ovog zahtevnog projekta i čestitajući korisnicima na uselјenju, ministar Žigmanov je naglasio da se kroz ovakve programe na najbolјi način potvrđuje opredelјenje Vlade Srbije u svojim zalaganjima u primeni temelјnih vrednosti.

"Srbija teži da bude država socijalne pravde i država ravnopravnih građana, koja radi ostvarenja tako postavlјenih cilјeva gradi aktivan odnos prema onima koji se nalaze u statusu marginalizovane društvene grupe", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, "23 porodice sa ukupno 70 članova danas su dobile priliku da pobolјšaju svoje uslove stanovanja, a svi oni su bili i dodatno uklјučeni u programe osnaživanja kako bi mogli i ekonomski osigurati potrebna sredstva za kvalitetniji, novi korak u svojim životima".

Imajući u vidu da značajan broj korisnika ovih stanova čine pripadnici romske nacionalne zajednice, ministar Žigmanov je poručio da je rešavanje izazova sa kojima se oni suočavaju i dalјe u fokusu Vlade Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

"U svakoj lokalnoj zajednici gde smo bili u prilici uručivati porodicama klјučeve socijalnih stanova, značajan broj stanova je opredelјen i za pripadnike romske nacionalne zajednice. To je poruka i za njih da nisu zaboravlјeni, da nisu isklјučeni. U fokusu su proaktivnih mera Vlade Republike Srbije, kroz primenu Strategije o socijalnom uklјučivanju Roma i Romkinja i kroz politike i programe koje se ostvaruju u lokalnim samoupravama", naglasio je ministar. 

On je posebno istakakao pozitivnu praksu u Gradu Šapcu, koji ima koordinatora za romska pitanja i čitav set mera koje lokalne vlasti kreiraju i realizuju kada je u pitanju podrška inkluziji romske zajednice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija