Politika

Dačić: Premijerka ima rok do 26. jula da predloži novog ministra privrede

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

20:04

Dačić: Premijerka ima rok do 26. jula da predloži novog ministra privrede
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Skupštini Srbije da se na aktuelnom skupštinskom zasedanju ne razgovara o novom ministru privrede, jer premijerka Ana Brnabić ima rok od 15 dana od kada je razrešen bivši ministar Rade Basta da predloži novog.

Taj rok, prema njegovim rečima ističe 26. jula.

Dačič je rekao i da nije tačno da je ministar privrede Rade Basta smenjen zato što je dao izjavu protiv Aleksandra Vučića, već zbog izjave protiv njega.

"On je dao izjavu protiv mene, a ja i Dragan Marković Palma smo ga predložili za ministra. Da ne vređamo ljude da su svi u Vladi Srbije poslušnici Aleksandra Vučiča. Moji ministri slušaju mene, možda ne dovoljno pa ću morati da primenim još neke mere", rekao je Dačić.

"Zloupotreba teme Srebrenice i odnosa prema BiH destruktivna, nepotrebno podgreva sukobe"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je zloupotreba teme Srebrenice i odnosa prema BiH destruktivna i da nepotrebno podgreva sukobe.

Odgovarajući poslanicima SDA Sandžaka, koji su inače tražili da se usvoji Deklaarcija o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije, Dačić je podsetio da je parlament 2010. godine usvojio Deklaraciju u kojoj se ne pominje reč "genocid", a da SDA Sandžaka zbog toga nije napustila vladu u kojoj je tada učestvovala.

On je rekao da je takva deklaracija doneta u dogovoru sa Turskom i da bi to trebalo da objasne Boris Tadić i Vuk Jeremić.

"Vi (SDA) tada niste hteli za to da glasate, ali bih vas podsetio da zbog toga niste izašli iz vlade. Bilo vam je važnije da ostanete u Vladi ili da li će se nešto nazvati genocidom u Srebrenici", rekao je Dačić.

On je naveo da niko u Srbiji ne osporava ratne zločine, ali da država traži da postoji ravnopravnost u kažnjavanju zločinaca.

"Nisam video da je bilo koja druga republike bivše Jugoslavije to uradila što je Srbija. Sa tog aspekta čini mi se da neki predstavnici bošnjačkog naroda i u Srbiji i u BIH koriste svaku situaciju da bi pričali o nepravilnostima srpskog naroda prema muslimanima", naveo je Dačić.

Upitao je kada je u Srbiji bilo više muslimana u vladi, te podsetio da su u vladi, dok je on bio premijer, bili i Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

"Nedavno je Ugljanin rekao da mora da se porazi fašistička tvorevina srpske države. Izvinjavam se ako nije tačno, voleo bih da nije. Ovakav način rasprave nepotrebno podgreva bilo kakve sukobe. Posto vas ja poznajem 33 godine, ja dobro znam - ovde pred kamerama ćemo da bacamo bombe i vadimo noževe, a čim izađete u hodnik, 'zdravo, brate, je l’ sam dobro pričao? Je l' si me dobro napadao'. Iz toga izlazi posvađan narod", upozorio je Dačić.

Dačić je podsetio da niko iz BiH nije išao na obeležavanje stradanja Srba kao što je Aleksandar Vučić išao u Srebrenicu.

"Konaković traži povod da se kaže da Srbija ne poštuje integritet BiH"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić reagovao je na izjavu ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, rekavši da se uvek traži neki povod da bi se ocenilo da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH.

Konaković je rekao "da ne postoje državni organi Republike Srpske", a povod za njegovu izjavu bio je današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i patrijarhom Porfirijem, na kojem je dogovoreno obeležavanje godišinjice Oluje u RS, u Prijedoru, 4. avgusta.

"Evo, sad je Konaković dao izjavu, jer je spomenuto da će biti održani sastanci između Srbije i RS, a u upotrebljen je izraz ‘državnih organa’. Sada, Konaković iz toga izvlači da ne postoje državni organi RS, a polazi se od toga da to znači da mi osporavamo teritorijalni integritet BiH", rekao je Dačić.

On je rekao da je RS jedan od dva ravnopravna entiteta po Dejtonskom sporazumu i u članu 3 Ustava piše da joj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koji pripadaju institucijama BiH.

Pa, ko obavlja državne funkcije nego državni organi", rekao je Dačić.

Sa druge strane, nastavio je, član 69 govori da se državna vlast u RS organizuje na načelu podele vlasti i nema negativne implikacije prema integritetu BiH.

"Traži se u tome neki povod da se kaže da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH", rekao je Dačić i dodao da državno rukovodstvo Srbije polazi od teritorijalnog integriteta BiH. Upitao je i da li je neko od bošnjačkih poličara rekao nešto o teritorijalnom integritetu Srbije, dodajući da se Srbija zbog toga neće ponašati drugačije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija