Politika

Američki stručnjak za spoljnu politiku: Kurti je bio nepromišljen u svojim operativnim potezima na severu

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

18:49

Američki stručnjak za spoljnu politiku: Kurti je bio nepromišljen u svojim operativnim potezima na severu
Američki stručnjak za spoljnu politiku: Kurti je bio nepromišljen u svojim operativnim potezima na severu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki stručnjak za spoljnu politiku i predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins, Edvard P. Džozef izjavio je danas da je jasno da je premijer Kosova Aljbin Kurti "bio nepromišljen u svojim operativnim potezima na severu".

"Bio je prkosan kada je u pitanju međunarodna zajednica i provokativan kada su u pitanju njegovi sugrađani, kosovski Srbi. Ne samo hapšenja, već i postupanje prema Srbima koji su uhapšeni, zaslužuju istragu", rekao je Džozef za Demostat.

On je naveo da je bivši premijer Kosova Avdulah Hoti bio kooperativniji i da je u septembru 2020. godine potpisao i Vašingtonski sporazum u Beloj kući, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"U jednom trenutku je pristao da se na dnevni red stavi Zajednica opština sa srpskom većinom", podsetio je Džozef.

Navodeći da je Priština 2013. godine preuzela obavezu da formira ZSO, on je ocenio da je "autonomija pitanje konačnog statusa" i dodao da je to "ono što manjina dobija u zamenu za odustajanje od separatizma" i "to je tipično ustupak koji se daje", kako Džozef tvrdi, "susednoj iredentističkoj državi, kao što je Srbija, kada odustaje od svog zahteva za suverenitet".

On je naglasio da "to ne znači da Kosovo nema obavezu osnivanja ZSO".

"Kosovo ima tu obavezu, koja proističe iz 2013. Ali, ostaje činjenica da je autonomija povezana sa konačnim statusom. Što je više nejasnoća oko konačnog statusa Kosova i sposobnosti Kosova da se pridruži NATO, to je teže dogovoriti se o ZSO", smatra Džozef.

On je istakao da nema načina da dođe do normalizacije ako Srbi ne dobiju određeni stepen autonomije na KiM i zaštitu religijskih i kulturno-istorijskih spomenika.

Džozef je ocenio da je od suštinske važnosti da EU i SAD, kako je naveo, "nateraju Srbiju i Kosovo da se dogovore oko gvozdenog redosleda primene Sporazuma".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija