Politika

Tepić o ukidanju Anketnog odbora: Nećemo ići protiv volje roditelja, Orlić pravnim nasiljem odlučio da blokira odbor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2023

-

14:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici dela opozicionih stranaka koji su bili i članovi Anketnog odbora čiji je rad obustavljen održali su danas konferenciju za medije na kojoj su saopštili da neće ići protiv volje roditelja dece iz škole "Vladislav Ribnikar", ali da veruju da je u vezi sa radom ovog skupštinskog tela stvorena konfuzija. Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, predsedavajuća odbora koji je trebalo da utvrdi sve činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistava u Srbiji, rekla da je predsednik Skupštine Vladimir Orlić "pravnim nasiljem odlučio da blokira rad Anketnog odobra". 

Skupština Srbije saopštila je u petak da je prihvatila molbu pumonoćnika porodica nastradale dece u tragediji u OŠ "Vladislav Ribnikar", kao i članova porodica i obustavila je dalje postupanje i rad Anketnog odbora koji treba da utvrdi sve činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji.  Danas je, naime, trebalo da bude održana sednica tog skupštinskog tela pre nego što je njegov rad obustavljen.

"Smatrali smo da je današnja sednica pravo mesto, da obavestimo javnost šta je odbor trebalo da radi, koga je hteo da pozove, da se objasni, da vidimo odgovornost i okolnosti dva masakra i donesemo na kraju preporuke kako da se ovakve tragedije više ne dogode. Kako da deca krenu u školu, kako da se ukolini nasilje, da se u medijima pravi kult ubice... Umesto toga oni su tabloidima želeli da zamene Anketni odbor, a Orlić je pravnim nasiljem u petak na osnovu obaveštenja neke grupe poslanika, pretpostavljam većine, odlučio da blokira rad Anketnog odbora", rekla je Tepić.

On je rekla da su tako "molbu roditelja iz Ribnikara koji su tražili da se Anketni odbor ne bavi onime čime se bavi sudski proces grubo zloupotrebili i suspendovali kompletan rad Anketnog odobra". Odbor bi se, kako je rekla, bavio drugim okolnostima i propustima sistema kada je reč o tragediji u Ribnikaru, ali i o masovnom ubistvu u okolini Mladenovca za koje, kako je istakla, "postoje činjenice koje pokazuju i dokazuju da je bilo propusta u sistemu i da sistem jeste zakazao".

Ona je rekla da je ključno pitanje zašto su se uplašili, buduću da su pre nekoliko dana svi glasali za Anketni odbor, a sada pričaju da to zloupotreba tragedije. 

"Očigledno je da su se uspaničili kada su videli koga smo želeli da pozovemo", rekla jke Tepić.

Tepić je rekla da njih pitali između ostalog, tužiteljsku Natašu Dubak iz Višeg javnog tužilaštva" kako se dogodilo da ubica iz Mladenovca bude nekažnjen 2020. godine i zašto je odustala da ga goni i da tada bude kažnjen jer bi to možđda spečilo ono što se kasnije desilo. Kako je rekla, tražili bi i odgovore na pitanja od načelnika beogradske policije Veselina Milića ko mu je dao saglasanost da objavi spisak dece koja su takođe bili mete ubice iz Ribnikara, a preživeli su. 

"Želimo da znamo koji mu je tužilac dao saglasnost i koji je javni interes bio da se taj spisak objavi. I da piramo direktorku, sada već bivšu, osnovne škole "Vladislav Ribnikar"  čija je odluka bila da se već posle nekoliko dana nastavi nastava u ovoj školi umesto da odmah bude obustavljena. Takođe, da pitamo Viši sud u Beogrtadu kako je moguća da kao nigde na svetu 2015. godine donese odluku da Kristijan Golubović ne treba da ide u zatvor iako je osuđen za trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja jer treba da ide u rijaliti i ima ugovornu obavezu prema televiziji Pink", rekla je Tepić.

 

Komentari (0)

Srbija