Politika

Hovenijer: Očekujemo od Prištine da preduzme akcije za deeskalaciju na severu

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

17:22

Hovenijer: Očekujemo od Prištine da preduzme akcije za deeskalaciju na severu
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer ponovo je danas pozvao Vladu Kosova da preduzme mere za deeskalaciju situacije na severu i istakao da Beograd i Priština treba da pristupe sprovođenju obaveza iz Ohridskog sporazuma, prenosi Reporteri.

Istakao je da bi prestanak tenzija na severu i prihvatanje obaveza iz Ohridskog sporazuma pomogle Kosovu u evroatlantskim integracijama.

"Smatramo da je važno postići dalju deeskalaciju na severu i izbeći slučajeve u kojima se dešava nasilje. To pomaže Kosovu u evroatlantskim integracijama", rekao je Hovenijer.

On je naglasio da je cilj da se obe strane okrenu sprovođenju Ohridskog sporazuma i ponovio da se od kosovske vlade očekuje da preduzme korake za deeskalaciju na severu.

"Naš fokus je da Ohridski sporazum primenimo na obe strane. Očekujemo od Vlade Kosova da stvori okolnosti i preduzme akcije koje će deeskalirati situaciju, kako bi se stvorile mogućnosti da se ispune uslovi za sprovođenje odgovornosti obe države. Za Kosovo je važno da hitno radi na pregovorima sa lokalnim Srbima, kako bi oni mogli da budu deo procesa", kazao je ambasador SAD.

Prema njegovim rečima, i vlada Srbije mora da se bavi obavezama koje ima u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

"Nadam se i mislim da sukob nije rešenje", rekao je je Hovenijer, prenosi Kosovo onlajn. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija