Politika

Međustranački dijalog: Opoziciji odgovori samo od RTS i RTV, uskoro novi sastanak s Vučićem

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

14:25

Međustranački dijalog: Opoziciji odgovori samo od RTS i RTV, uskoro novi sastanak s Vučićem
Međustranački dijalog: Opoziciji odgovori samo od RTS i RTV, uskoro novi sastanak s Vučićem - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija koja učestvuje u međustranačkom dijalogu bez stranaca do sada je dobila predloge za poboljšanje izbornih uslova u medijima samo od RTS-a i RTV-a i očekuje da će na sledećem sastanku u prisustvu predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića ta i druga otvorena pitanja biti dodatno precizirana, rečeno je Tanjugu u delu Radne grupe za međustranački dijalog.

Sa liderima dela opozicije u Skupštini Srbije do sada su, inače, razgovarali urednici javnih servisa, TV Prva, TV B92, TV Hepi, Večernjih novosti i Politike.

RTS predlaže politički blok u jutarnjem programu

RTS je, između ostalog, ogovorio da uredništvo predlaže da dva puta nedeljno u jutarnjem programu ide politički blok, da se proširi "Dnevnik u 12", te napominju da će emisije "Oko", "Oko magazin", "Oko ekonomije" uobičajeno proširiti prostor za političke teme u izbornoj godini, kao i što će, kako su naveli, emisija "Šta radite, bre" pratiti aktivnosti svih političkih stranaka.

RTV je odgovorio da kod njih nema diskriminacije i da to pokazuju statistički podaci koji su dobijeni analizom emisija. Podsetili su da imaju tri političke emisije - Politbiro, Stranačku hroniku i Pravi ugao i najavili su uvođenje još jedne debatne emisije od septembra.

Opozicija je tražila da oba javna servisa precizno definišu predloge za nove informativne programe i da potvrde da svi oni kreću najkasnije od 1. septembra. Postavili su pitanje zašto proširenje samo u Dnevniku u 12, a ne ostalih Dnevnika, posebno Drugog dnevnika na RTS-u, kao i u kojim emisijama će opozicija moći da se predstavi "jedan na jedan".

Deo Radne grupe za međustranački dijalog iz opozicije je upitao i šta će se promeniti u dosadašnjim emisija poput "Stranačke hronike" i "Politbiro" koje postoje na RTV-u, ali se, kako su naveli, "niko iz opozicije ne seća da su u njima skoro gostovali".

Stranke traže statistiku gostovanja

Bilo je stranaka koje su predložile kvote za gostovanje opozicije u javnim servisima, naveli su i da se mora poštovati pravilo balansa vlasti i opozicije o svakom pitanju o kome se izveštava, te da na svaku izjavu državnog funkcionera javnost ima pravo da zna i stav opozicije.

Smatraju i da bi RTS svakog meseca trebalo da objavljuje na svom portalu statistiku gostovanja i izjava predstavnika predstavnika različitih političkih emisija u svim informativnim i političkim emisijama i tako pratiti poštovanje pravila balansa unutar opozicije, balansa vlasti i opozicije i balansa stručnjaka i analitičara.

RTS i RTV se nisu ponovo oglašavali nakon odgovora opozicije.

Očekuje se odgovor vlasti

Što se tiče drugih zahteva opozicije, vlast je, prema rečima jednog od učesnika dijaloga, najavila da će im zbirno odgovoriti na sve zahteve, a među ključnim pitanjima su - da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori, da li će biti u istom terminu sa predsedničkim i beogradskim, da li definitivno nema promene cenzusa, šta je sa pokrajinskim i lokalnim izborima...

Interesuje ih i sastav RIK-a budući da opozicije nema u parlamentu i samim tim ne mogu da imaju članove u tok komisiji u stalnom sastavu, kako će izgledati kontrolni mehanizam primene sporazuma, šta je sa pritiskom na birače, funkcionerskom kampanjom.

Važno im je, kaže sagovornik, da se utvrdi način da ono što se nalazi u zapisnicima bude i u džakovima u kojima se nalaze glasački listići.

Preporuka za vas

Vlast i opozicija za Euronews Srbija različito o međustranačkom dijalogu: Ko je kriv i da li se sve vrti u krug
Obradović posle međustranačkog dijaloga: Neprecizni planovi medija o predstavljanju opozicije

Komentari (0)

Srbija