Politika

Kurti: Najprikladniji način za raspisivanje izbora na severu Kosova je peticija

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

16:15

Kurti: Najprikladniji način za raspisivanje izbora na severu Kosova je peticija
Kurti: Najprikladniji način za raspisivanje izbora na severu Kosova je peticija - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Najprikladniji način za raspisivanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova je peticija, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti. Tvrdi da je do deeskalacije na severu uveliko došlo, a od Evropske unije zatražio je da što pre ukloni kaznene mere i poboljša odnos prema Prištini, prenela je "Koha ditore".

Kurti je dodao da se radi na rešavanju tehničkih i administrativnih pitanja za nove izbore u četiri opštine na severu što je pre moguće.

Govoreći o novim vanrednim izborama, on je naveo da su od početka govorili da nisu zadovoljni izlaznošću građana na izborima održanim 23. aprila i da su ponudili mogućnost vanrednih izbora, ali uz želju da se ne ponovi situacija u kojoj će doći do bojkota. 

Kurti je rekao da Priština smatra da je pravi put za to član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji predviđa mogućnost da 20 odsto biračkog tela izađe i izrazi volju za prestanak mandata aktuelnim predsednicima opština. Prema njegovim rečima, formirana je i radna grupa koja će regulisati administrativno-tehnička pitanja odredaba ovog člana i ovog zakona. 

Kurti tvrdi da je Priština zainteresovana za potpunu deeskalaciju na severu, ali prema njegovim rečima, treba voditi računa o mogućnosti ponovne eskalacije tamošnje situacije.

On je izjavio da sada postoji radna grupa koja je procenila bezbednosnu situaciju i da se kosovska policija konsultuje sa Euleksom i Kforom. 

Kao rezultat procena ove profesionalne grupe, mi smo dva puta smanjili prisustvo naše policije u tri zgrade u tri severne opštine Kosova za 25 odsto, kazao je Kurti.

Prema njeghovim tvrdnjama, Priština je zainteresovana za dalju deeskalaciju, iako je generalna konstatacija da je do deeskalacije u velikoj meri već došlo. 

Govoreći o kaznenim merama Evropske unije prema Prištini, Kurti je rekao da one nisu fer i da ih treba što pre ukloniti. Prema njegovim rečima, mere preduzete protiv Prištine su deo asimetrije u izveštajima i što pre se završe, to bolje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija