Politika

Kurtijevi manevri problem za Zapad, ali i političke stranke u Prištini: Srbi strahuju da se situacija dodatno ne pogorša

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

28/07/2023

-

07:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Potezi koje je kosovski premijer Aljbin Kurti povlačio u prethodnih nekoliko meseci izazvali su nezadovoljstvo u međunarodnoj zajednici i među opozicionim partijama Albanaca, dok su Srbi zabrinuti zbog pogoršanja situacije na severu Kosova. Dok Aljbin Kurti i dalje odbija da preduzme mere ka deeskalaciji situacije na severu uprkos pozivima međunarodne zajednice, stručnjaci poručuju da je na snazi dvogodišnja kulminacija odnosa između vlade u Prištini i zajednice Srba koja se oseća kao da nema mogućnost da iskaže svoje nezadovoljstvo.

Nakon brojnih poziva i upozorenja ka vlastima na Kosovu od strane EU i SAD zbog nepreduzimanja koraka na deeskalaciji situacije na severu, iz Brisela su 28. juna obavestili Prištinu da su preduzete mere protiv Kosova. Privremeno je obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Kosovo, takođe, neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, dok će bilateralne posete biti obustavljene.  

Osim toga, za list Gazeta je potvrđeno da je obustavljen program sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024, a predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF), kako je potvrdio portparol EU, uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a na sastanku održanom 29. i 30. juna.  Međutim, konkretni potezi su prvo usledili od strane Amerike, pošto je Kosovo bilo isključeno sa vojne vežbe NATO-a "Defender 23". 

Američki stručnjak za spoljnu politiku i profesor na univerzitetu "Džons Hopkins", Edvard Džozef, kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti bio nepromišljen u svojim akcijama na severu, prkosan prema međunarodnoj zajednici i provokativan prema svojim sugrađanima - Srbima sa Kosova. 

Takođe, iz Bajdenove administracije, ni sa najnižeg nivoa, više od godinu dana nije bilo poziva da premijer Kosova poseti Vašington.

"Što se tiče međunarodne zajednice, bilo je konkretnih osuda i poruka koje su dolazile od stranih zvaničnika, da kažem konkretnih mera, preduzetih od strane SAD, ali ništa dovoljno jako i osetno, da bi se u suštini kosovska vlada, odnosno kosovsko društvo pokolebalo u svojim stavovima", kaže Jovana Radosavljević iz NVO "Nova društvena inicijativa". 

Opozicija kaže da je "Kurti zabio nož u leđa međunarodnim prijateljima"

Neodustajanje Kurtija od svoje politike, uprkos merama međunarodnih partnera, izazvalo je reakcije i od opozicionih partija na Kosovu. Iz Demokratskog saveza Kosova, nekadašnjeg lidera Ibrahima Rugove, poručuju da je zato pred Kosovom novi put, ali bez Aljbina Kurtija.  

Bljerta Deljiu Kodra iz Demokratske partije Kosova rekla je da sve što je Kurtijeva Vlada uradila jeste bezbroj afera.

"Kosovo je danas gore nego ikada iznutra, izolovanije nego ikada spolja", istakla je ona.

Tanjug/AP/Fred Sierakowski

 

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj je bio oštar u svojim kritikama, navodeći da je Aljbin Kurti "zabio nož u leđa" međunarodnim prijateljima.  Albanski veterani rata na Kosovu, zajedno sa opozicijom, kao i predstavnicima dela civilnog sektora, protestima su iskazali svoju ljutnju zbog nesaradnje sa, kako kažu, tvorcima kosovske nezavisnosti, ali i zbog loše ekonomske i socijalne politike. 

"Nemamo kontakt sa premijerom Kurtijem od prošle godine, nemamo kontakt čak ni sa savetnikom premijera Kurtija koji je za kategorije proistekle iz rata", rekao je Faton Kljinaku iz Udruženja veterana OVK. 

Srbi zabrinuti da se situacija dodatno ne pogorša

Kontakt sa Kurtijem nemaju ni Srbi, posebno u opštinama na severu Kosova. Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je Aljbin Kurti sada problem međunaorodne zajednice i političkih stranaka kosovskih Albanaca.  

"Ima problem na unutrašnjoj sceni sa svima, ima problem sa EU i SAD, kao i sa Srbima sa severa. Svaka njegova priča je pokušaj da okrene i ne čuje šta je 3. juna njemu poručeno – Evropa je poručila tri tačke i put u deeskalaciju, on obrće stvari", ukazuje Odalović za RTS.  

Ističe da na KiM nema nijednog incidenta koji izazivaju Srbi i da Kurti treba da povuče specijalne jedinice i gradonačelnike kao i da raspiše izbore. Međutim, napominje da međunarodna zajednica nije preglasna u tome da osudi to što Kurti radi na severu.

"Evropa nema instrumente da ih natera, počele su male mere, sankcije, to je ono što brine lidere ostalih partija kosovskih Albanaca", napomenuo je Odalović, ali je i dodao: "Kurti je opsednut severom KiM, to neće moći da traje dugo. Moraće da formira ZSO". 

Tanjug/ STR

 

Govoreći o problemima Srba na Kosovu, Jovana Radosavljević ističe da postoji dvogodišnja kulminacija vrlo neprijateljski nastrojene vlade u Prištini i lokalne zajednice koja se oseća kao da nema nikakvog glasa i mogućnosti da iskaže svoje nezadovoljstvo. 

"Iz perspektive lokalnog stanovništva ovde, svaki minut, svaki sat može da bude ključan i preloman da se situacija dodatno pogorša", rekla je Radosavljević. 

Nedavno je objavljeno istraživanje Agencije za razvoj Ujedinjenih nacija "Puls javnosti" koje je pokazalo da je čak 51,5 odsto građana zadovoljno radom kosovskom premijera, što je rast od 6,6 odsto u odnosu na novembar prošle godine. Međutim, istraživanje je sprovedeno od 5. do 25. aprila, pre nego što su uvedene mere EU koje su usmerene ka Prištini.  

Na to je ukazao i potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljufti Haziri koji je rekao da je njegova stranka spremana da izađe na izbore ako budu raspisani, prenosi Gazeta Ekspres. Prema njegovim rečima, kolebanje građana vi trebalo da se vidi u narednim mesecima.

Komentari (0)

Srbija