Politika

Ambasador Države Palestina poručio: Nećemo odstupiti od nepriznavanja Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

15:45

Ambasador Države Palestina poručio: Nećemo odstupiti od nepriznavanja Kosova
Ambasador Države Palestina poručio: Nećemo odstupiti od nepriznavanja Kosova - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Države Palestine u Srbiji Muhamedom Al Namurom, koji je tom prilikom rekao da Palestina Srbiju smatra prijateljskom zemljom i da je nepriznavanje Kosova pozicija od koje neće odstupiti, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Predsednik Skupštine je ambasadoru poželeo dobrodošlicu i uspeh tokom službovanja u Beogradu.

Kako je navedeno, Orlić je istakao tradicionalno dobre odnose dve zemlje, kao i spremnost Narodne skupštine da na svim nivoima jača saradnju i doprinese razvoju odnosa sa Državom Palestinom.

Orlić je iskoristio i priliku da Palestini zahvali na snažnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na zauzimanju jasnog stava u međunarodnim forumima kada je reč o nepriznavanju Kosova.

"Predsednik Narodne skupštine upoznao je ambasadora sa veoma teškom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini, nedvosmisleno izazvanom opasnim potezima Aljbina Kurtija, koji otvoreno pokazuje nameru da sa prostora KiM protera srpski narod", navodi se u saopštenju.

Orlić je podsetio i na nedavnu Kurtijevu posetu Severnoj Makedoniji, tokom koje je promovisao projekat "Velike Albanije", i istakao da ovakvo ponašanje predstavlja opasnost ne samo za Srbiju, već i za čitav region.

S druge strane, kako je predsednik Orlić naveo, Srbija ostaje posvećena dijalogu, kao i nastavku sopstvenog sveobuhvatnog napretka koji već beleži u ekonomiji, infrastrukturi i brojnim drugim oblastima.

Ambasador Al Namur je na sastanku konstatovao da je u Srbiji prethodnih godina evidentan veliki napredak. Takođe, iskazao je spremnost za intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Ambasador je Orliću preneo i pozdrave predsednika Palestinskog nacionalnog saveta i poručio da će, tokom svog diplomatskog mandata, podržati svaku inicijativu za još intenzivnije razmene poseta između parlamentaraca.

Posebno je naglasio da Palestina Srbiju smatra prijateljskom zemljom i da je nepriznavanje  Kosova pozicija od koje neće odstupiti.

Kako se navodi u saopštenju, ambasador je ukazao i na sličnost izazova sa kojima se Država Palestina suočava na Bliskom istoku, ističući značaj primene međunarodnog prava i univerzalnog poštovanja njegovih principa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija