Politika

Ambasador SAD u Prištini: Proces formiranja ZSO obaveza Prištine, ulazak u međunarodne institucije bez toga nije moguć

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

17:31

Ambasador SAD u Prištini: Proces formiranja ZSO obaveza Prištine, ulazak u međunarodne institucije bez toga nije moguć
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

 Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer pozvao je danas predstavnike prištinskih privremenih institucija da se angažuju u procesu formiranja Zajednica srpskih opština (ZSO) i istakao da tzv. Kosovo neće moći da postane članica Evropske unije EU, NATO ili da uđe u Partnerstvo za mir i NATO bez napretka u dijalogu sa Beogradom, uz posredovanje EU.

Hovenier je istakao  ono što SAD traže od tzv. Kosova nije pritisak, već legitimni zahtevi, prenosi Gazeta ekspres.

Dodao je da u cilju ispunjenja američkih strateških ciljeva za tzv. Kosovo, a to su članstvo u EU i NATO, Priština mora da napreduje u dijalogu koji vodi Evropska unija. 

"Kao američki ambasador na Kosovu, veoma sam zadovoljan onim što tražimo od Vlade Kosova da uradi i šta tražimo od naroda Kosova. Ne bi trebalo da bude sumnje, i nadam se da je vrlo jasno da SAD imaju dugoročnu posvećenost narodu Kosova. Kao ambasada, imamo tri strateške tačke. Jedna od njih je podrška Kosovu da zauzme svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama", rekao je Hovenijer.

Dodao je da SAD žele da pomognu ekonomiji tzv. Kosova kako bi unapredili dobrobit i budućnost građana

"Dakle, to su naši ciljevi. To što tražimo od Kosova ne vidim kao pritisak. Vidim da postoji niz legitimnih zahteva SAD i partnera koji unapređuju ove strateške ciljeve", rekao je Hovenijer.

Naglasio je da je jedan od zahteva SAD formiranje ZSO i podsetio da su SAD više puta puta jasno stavile do znanja kako vide rad ZSO, da ne traže ZSO koja je protivna tzv. ustavu Kosova, niti da ZSO bude treći nivo vlasti.

"Kosovo neće moći da postane članica EU, neće moći da ostvari Partnerstvo za mir da postane članica NATO-a, dva osnovna cilja SAD koji žele da se ostvare, bez napretka u dijalogu uz posredovanje EU. Zato ga molimo da unapredi pregovore i zaključke pregovora o osnivanju ZSO", rekao je Hovenijer.

Hovenijer je tokom razgovora sa novinarima rekao da očekuje da će Srbi koji žive na severu KiM učestvovati na izborima u četiri opštine sa srpskom većinom, prenose Reporteri.

"Zabrinuti smo zbog situacije na severu Kosova i zatražili smo od vlade da preduzme mere.

Želimo da izbegnemo nemire, pretnje nasiljem i druge stvari koje ometaju našu sposobnost da radimo sa stranama na fokusiranju na strateške ciljeve, a to je puna primena Ohridskog sporazuma, sa obe strane", rekao je on.

Komentarišući poteškoće sa snabdevanjem lekovima iz Srbije, zbog odluke Prištine da stopira snabdevanje srpske robe na KiM, Hovenijer je rekao da je to ozbiljna stvar i da je SAD tako i gledaju, ali da mu se čini da je ministarstvo zdravlja privremenih prištinskih institucija na zahtev neki za snabdevanjem lekovima iz Srbije odgovorila negativno, prenosi Gazeta ekspres.

"SAD očekuju od vlade tzv. Kosova da preduzme akcije koje promovišu slobodu robe umesto da ih na bilo koji način ograničava", rekao je on.

Upitan o mogućnostima opštih izbora na KiM u bliskoj budućnosti Hovenier je rekao da je on poslednji koji može da govori pošto nije registrovani glasač na KiM.

"Ovo je zaista dobro pitanje koje bih vam postavio kao biraču i građaninu Kosova jer sam ja poslednja osoba koja govori o tome. Ja nemam pravo glasa na Kosovu, jer to nisu moji izabranici, već vaši. Teško mi je da spekulišem. Imate ustav koji ima nekoliko načina na koje se vlade mogu zameniti ili zakazati novi izbori. Ali teško mi je da vam kažem kada se ti mehanizmi koriste ili ne", rekao je  Hovenijer.


 

Komentari (0)

Srbija